Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη εξέλιξη: Επεισόδιο στα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου κοντά στη Rafah - Νεκρός ένας Αιγύπτιος στρατιώτης

Επικίνδυνη εξέλιξη: Επεισόδιο στα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου κοντά στη Rafah - Νεκρός ένας Αιγύπτιος στρατιώτης
Η κατάληψη του περάσματος αύξησε τις εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ
Ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις στο πέρασμα της Rafah στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Η δημόσια εκπομπή Kan ανέφερε ότι κανένας ισραηλινός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό που άφησε έναν Αιγύπτιο νεκρό και άλλους τραυματίες.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις αιγυπτιακές αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε: «Πριν από λίγες ώρες υπήρξε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στα αιγυπτιακά σύνορα, το [περιστατικό] ερευνάται, διεξάγεται διάλογος με την αιγυπτιακή πλευρά».
Η Daily News Egypt, μια ανεξάρτητη αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι στρατιώτες «επηρεάστηκαν» από τη σφαγή στη Rafah την Κυριακή, κατά την οποία ένας ισραηλινός βομβαρδισμός οδήγησε στη δολοφονία 45 Παλαιστινίων σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων.
Το Middle East Eye δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Οργή στην Αίγυπτο

Το συνοριακό πέρασμα της Rafah καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς ο στρατός επέκτεινε την χερσαία εισβολή του στη Γάζα στη νότια πόλη της Rafah.
Η κατάληψη του περάσματος αύξησε τις εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, απειλώντας 45 χρόνια ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες στο παρελθόν είχαν διεξαγάγει τέσσερις πολέμους.
Η ισραηλινή κατάληψη του περάσματος εξόργισε την Αίγυπτο, η οποία συνήθως συνεργάζεται στενά σε θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ.
Μια αιγυπτιακή στρατιωτική πηγή δήλωσε προηγουμένως στο Middle East Eye ότι δεν υπήρχε «κανένας επιχειρησιακός συντονισμός» μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ πριν από την κατάληψη του περάσματος.
Μια εβδομάδα μετά την έφοδο του Ισραήλ στο πέρασμα, η Αίγυπτος ανέπτυξε επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες στα σύνορά της με τη Γάζα στο βορειοανατολικό Σινά, σύμφωνα με το Ίδρυμα Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το Κάιρο αρνήθηκε επίσης να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα από την αιγυπτιακή πλευρά μέχρι να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, λέγοντας ότι η λειτουργία του περάσματος είναι αποκλειστικά αιγυπτιακό-παλαιστινιακό ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης