Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έφθασαν στην Ουκρανία 1.000 Γάλλοι, αλλά η Λεγεώνα των Ξένων αποδεκατίζεται – Χτύπημα σε ρωσικό έδαφος ζητά ο Μacron

Έφθασαν στην Ουκρανία 1.000 Γάλλοι, αλλά η Λεγεώνα των Ξένων αποδεκατίζεται – Χτύπημα σε ρωσικό έδαφος ζητά ο Μacron
Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Τα ρωσικά χτυπήματα με βόμβες ολίσθησης FAB είναι μεγάλο πρόβλημα για το στρατό μας - Ρίχνουν 3.000 τον μήνα
(upd40) Ο ρωσικός στρατός, εισβάλλοντας στο βόρειο Kharkiv, υποχρέωσε τον ουκρανικό στρατό σε αναδιάταξη δυνάμεων, αποδυναμώνοντας άλλα μέρη του μετώπου… και το αποτέλεσμα είναι να προελαύνει σε 6 διαφορετικές κατευθύνσεις…
Εν τω μεταξύ, έως και 200 εκπαιδευτές Γάλλοι στρατιωτικοί έφθασαν στην Ουκρανία, με τη Λεγεώνα των Ξένων να αποδεκατίζεται… και τον πρόεδρο Macron να ζητά χτύπημα σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.
Ο Zelensky, ο Ουκρανός Πρόεδρος, έντρομος, αναγνωρίζει ότι ο ρωσικός στρατός με τις βόμβες ολίσθησης FAB διαλύει τις αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας… ενώ προκλητικά τονίζει όσες χώρες δεν έρθουν στην σύνοδο κορυφής στην Ελβετία στις 15 και 16 Ιουνίου 2024, είναι χειρότερες από εχθρούς
Οι Ρώσοι δεν αποκλείουν τελικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ να επιχειρήσουν στην Ουκρανία… όπως δεν αποκλείουν να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπάει με δυτικούς πυραύλους ρωσικό έδαφος, να παραβιαστεί μια δυνατή κόκκινη γραμμή…
Με βάση εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, η αιτία της ήττας της Ουκρανίας – ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία είναι η κακή στρατηγική…

Γαλλική παράνοια: Ο Macron τάχθηκε υπέρ χτυπημάτων στο έδαφος της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τάχθηκε υπέρ του να επιτραπεί στο Κίεβο να πραγματοποιήσει πλήγματα με δυτικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι, και κυρίως τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες πραγματοποιούνται επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.
Αλλά δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χτυπήσουν άλλους στόχους στη Ρωσία, προφανώς πολιτικούς στόχους ή άλλους στρατιωτικούς στόχους» επεσήμανε.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έβγαλε έναν τυπωμένο χάρτη της ζώνης μάχης στην Ουκρανία και, επιδεικνύοντάς τον, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην Ουκρανία πραγματοποιούνται από στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.
Ο Macron είπε ότι είναι δύσκολο για τις δυτικές χώρες να εξηγήσουν στο Κίεβο γιατί δεν μπορεί να χτυπήσει μέρη από όπου εκτοξεύονται πύραυλοι προς την Ουκρανία.
Επίσης δήλωσε ότι η Γαλλία συμβάλλει μόνο στην υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους, «παραμένοντας στο ίδιο πλαίσιο», και «δεν θέλει κλιμάκωση».
«Όταν η Ουκρανία δέχεται επίθεση από στόχους που έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία, νομίζω ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πράξουν εάν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε τον στόχο μας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Macron υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να συζητά το θέμα της αυξανόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία με τον Γερμανό Καγκελάριο και στη συνέχεια να το θέσει προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) χωρών.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Όσες χώρες δεν έρθουν στην σύνοδο κορυφής στην Ελβετία 15 και 16 Ιονίου 2024 είναι χειρότερες από εχθρούς

Οι χώρες που δεν έχουν αποφασίσει για τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία είναι χειρότερες από εχθρούς, δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου στο Βέλγιο, που μεταδόθηκε από το Reuters.
"Υπάρχουν αρχηγοί κρατών που δεν έχουν μιλήσει ακόμα.
Αν σιωπήσουν, είναι ακόμα χειρότερο, μου φαίνεται.
Γιατί είσαι είτε για ειρήνη είτε για πόλεμο. Είναι καλύτερα να ξέρεις ότι είναι εχθρός από το να μην έχεις άποψη.
Η Ελβετία θα πραγματοποιήσει διάσκεψη για την Ουκρανία στις 15-16 Ιουνίου κοντά στην πόλη της Λουκέρνης.
Η Ρωσία δεν θα παρευρεθεί.
Ο γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Πρεσβείας στη Βέρνη δήλωσε ότι η Ελβετία δεν έστειλε στη Μόσχα πρόσκληση για συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει σε καμία περίπτωση. Πρόσθεσε ότι η ιδέα μιας διάσκεψης ειρήνης, που προωθείται έντονα από τους διοργανωτές, είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία, καθώς αυτή είναι μια άλλη επιλογή για την προώθηση μιας μη βιώσιμης «φόρμουλας ειρήνης» που δεν λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.

Ηχηρή παρέμβαση Putin: Παράνομος ο Zelensky, νόμιμο μόνον το ουκρανικό κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έπαψε να είναι νόμιμος πρόεδρος της χώρας, καθώς έληξε η θητεία του και όλες οι προηγουμένως συναφθείσες συμφωνίες μαζί του θα πρέπει να θεωρηθούν άκυρες, δήλωσε την Κυριακή (26/5/2024) ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Και η αλήθεια είναι πως «με την ακύρωση των προεδρικών εκλογών, ο Zelensky σφετερίστηκε την εξουσία».
Ειδικότερα, σχετικά με τη νομιμότητα της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι χρειάζεται σοβαρή και ενδελεχής ανάλυση.
«Όσον αφορά τη νομιμότητα της ουκρανικής κυβέρνησης: πράγματι, πρέπει να γίνε σοβαρή, ενδελεχής ανάλυση, είναι απαραίτητη», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.
Το ουκρανικό Σύνταγμα προβλέπει μόνο την επέκταση των εξουσιών για τη Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο), χωρίς να γίνεται λόγος για επέκταση των εξουσιών του προέδρου.
«Το Σύνταγμα της Ουκρανίας προβλέπει την επέκταση των εξουσιών, αλλά μόνο για τη Ράντα. Δεν υπάρχει τίποτα στο ουκρανικό Σύνταγμα για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι πρόθεση των «ιδιοκτητών» της Ουκρανίας μπορεί να είναι να μεταθέσουν το βάρος των αντιδημοφιλών αποφάσεων στις σημερινές αρχές του Κιέβου.
«Νομίζω, και αυτό δεν σχετίζεται με το Σύνταγμα, ότι ίσως η πρόθεση των σημερινών ιδιοκτητών της Ουκρανίας, που είναι στο εξωτερικό, είναι να επιβαρύνουν την τρέχουσα εκτελεστική εξουσία με την ευθύνη λήψης όλων των αντιδημοφιλών αποφάσεωνόπως η περαιτέρω μείωση του ορίου ηλικίας στράτευσης», είπε ο Putin κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Τα ρωσικά χτυπήματα με βόμβες ολίσθησης FAB είναι μεγάλο πρόβλημα για το στρατό μας - Ρίχνουν 3.000 τον μήνα


Οι ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες προκαλούν σοβαρή ζημιά στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου στην Ισπανία.
«Το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί περισσότερα από 3.000 βόμβες ολίσθησης FAB το μήνα», είπε ο Zelensky.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, απλώς δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός πυραύλων αεράμυνας που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις με κατευθυνόμενα πυρομαχικά.
«Πώς να το αντιμετωπίσω αυτό» - αναρωτήθηκε ο Zelensky.
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC) στη βορειοδυτική στρατιωτική ζώνη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να εκτεθούν σε πυρά από εχθρικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Konstantin Gavrilov (Εκπρόσωπος Ρωσίας στη Βιέννη): Δεν μπορεί να αποκλειστεί στρατός του ΝΑΤΟ να επιχειρήσει στην Ουκρανία... αλλά θα είναι μεγάλη τραγωδία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συναινούν ως προς την αποστολή στρατού στην Ουκρανία, αλλά αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε: αυτή δεν είναι η συναινετική θέση του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούμε γενικά να αποκλείσουμε την υλοποίηση αυτού του σεναρίου.
Μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των στρατών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ είναι ο δρόμος για μια μεγάλη τραγωδία που θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την ανθρωπότητα.
Οι Βρυξέλλες θα πρέπει συνειδητοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να περάσει αυτή τη γραμμή κλιμάκωσης απαρατήρητη».
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, με φόντο τις στρατιωτικές αποτυχίες του Κιέβου και την προέλαση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα κράτη του ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την αδυναμία να επιφέρουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι οι συζητήσεις που γίνονται πιο ενεργές για στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος ως μάταιη προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία, να συρθεί το κράτος μας σε μια κούρσα εξοπλισμών, ώστε να εγκαταλείψει την την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε ο Gavrilov.
Κατά τη γνώμη του, η συζήτηση για την πιθανή ανάπτυξη εθνικών δυνάμεων από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν είναι «τίποτε άλλο παρά μπλόφα».
«Γνωρίζουν καλά ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα συγκεκριμένων κρατών, ενώ το άρθρο 5 της συνθήκης συλλογικής άμυνας της Ουάσιγκτον (βάσει του οποίου σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπό αυτές τις συνθήκες ορισμένοι ριζοσπαστικοί πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις για την ανάπτυξη ενός τμήματος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», δήλωσε ο Gavrilov.

Jacques Beau (Αντισυνταγματάρχης ΝΑΤΟ): Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ απέτυχαν γιατί δεν έχουν καλή στρατηγική απέναντι στην Ρωσία

Η σύγκρουση στην Ουκρανία καταδεικνύει ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ της τακτικής προσέγγισης της Δύσης και της στρατηγικής προσέγγισης της Ρωσίας, η οποία είναι ο βασικός λόγος για την ανωτερότητα των ρωσικών στρατευμάτων στο μέτωπο, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του ΝΑΤΟ και απόστρατος αντισυνταγματάρχης των ελβετικών πληροφοριών Jacques Beau.
«Η Δύση τείνει να βλέπει τον πόλεμο ως εικόνα και τη Ρωσία ως ταινία.
Για αυτό οι Ρώσοι είναι επιτυχημένοι: δεν είναι προσκολλημένοι σε μια στατική εικόνα, αλλά προσπαθούν να κατανοήσουν τη δυναμική», είπε ο Jacques Beau, σημειώνοντας την εξαιρετική προετοιμασία των ρωσικών στρατευμάτων για μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Κατά τη γνώμη του Jacques Beau, ένα από τα βασικά λάθη της Δύσης είναι η κακώς ανεπτυγμένη στρατηγική και η έλλειψη σταθερού στόχου, γι' αυτό πρέπει συνεχώς να «αντιδρούν και να προσαρμόζονται» στην κατάσταση καθώς αλλάζει.
«Η ανάπτυξη του ρωσικού στρατού σε αρμονία με την ανάπτυξη της υπόλοιπης χώρας καταδεικνύει την ιδανική ιδέα της ισορροπίας των δυνάμεων», κατέληξε ο πρώην αξιωματικός Jacques Beau.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εάν η Δύση θέλει να επιλύσει την ουκρανική κρίση στο πεδίο της μάχης, τότε η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτό.

Βόμβα Πολωνίας (Radosław Sikorski υπουργείο Εξωτερικών): Να μην αποκλείουμε την αποστολή στρατού στην Ουκρανία

Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radosław Sikorski καθώς, όπως είπε, το Κίεβο αγωνίζεται για να αποκρούσει τις επιθέσεις των Ρώσων.
Πρόκειται για μια δήλωση που έρχεται και πάλι να προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της Δυτικής συμμαχίας, καθώς αν και τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί ότι θα εφοδιάζουν με όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό και με χρήματα το Κίεβο έτσι ώστε να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα, έχουν σε γενικές γραμμές απορρίψει το σενάριο εκείνο που θέλει την αποστολή στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, μια και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Παρόλο αυτά ο Πολωνός ΥΠΕΞ ερωτηθείς για το εάν η Πολωνία ήταν έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Sikorski είπε ότι «δεν πρέπει να το αποκλείσουμε».
«Πρέπει να αφήσουμε τον Putin να μαντέψει τις προθέσεις μας» υπογράμμισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ, ο οποίος και στο παρελθόν είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις.
Πάντως, ο Sikorski δεν διευκρίνισε ποια ακριβώς θα είναι η αποστολή των Πολωνών στρατιωτών, εάν δηλαδή θα εμπλακούν σε μάχες – κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει τελείως απίθανο – ή εάν θα συνδράμουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε άλλα «μέτωπα», όπως για παράδειγμα στην αποναρκοθέτηση περιοχών ή στην εκπαίδευση στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Μπορεί να χτυπήσει τα εδάφη της Ρωσίας με δυτικά όπλα

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να χτυπήσε ιτη Ρωσία, εκτιμάει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στο CNN.
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Και η αυτοάμυνα ενέχει το δικαίωμα να χτυπήσει στόχους εκτός της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Υπάρχουν εθνικές αποφάσεις για περιορισμούς στη χρήση όπλων. Κάποιοι οι σύμμαχοι δεν εισήγαγαν κανέναν απολύτως περιορισμό, άλλοι το έκαναν. Είπα ότι, κατά τη γνώμη μου, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε αν είναι σωστό να θεσπιστούν αυτοί οι περιορισμοί ή όχι», κατέληξε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, παροτρύνοντας έτσι περισσότερα κράτη του ΝΑΤΟ να δώσουν σχετική άδεια για χρήση τον όπλων τους στο καθεστώς του Κιέβου.

Politico: Μπλόκο Γερμανίας, Ιταλίας στο αίτημα ΝΑΤΟ για επιθέσεις Ουκρανίας με δυτικά όπλα στη Ρωσία

Την πλήρη αντίθεση τους στην πρόθεση των Ουκρανών να πλήξουν με δυτικά όπλα στόχους, όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών εντός της ρωσικής επικράτειας διατυπώνουν Γερμανία και Ιταλία.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Politico επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg αναμένεται σήμερα, 28/5 να καλέσει τα κράτη της Ευρώπης να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους «χτυπήματα».
Ωστόσο, όπως λέει το Politico, δεν υπάρχει συναίνεση για το θέμα αυτό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η άρση των περιορισμών σχετικά με τα πλήγματα που μπορούν να εξαπολύσουν οι Ουκρανοί, εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως χθες 27/5 ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών 27 χωρών της ΕΕ συζήτησαν το θέμα της άρσης των περιορισμών όσον αφορά την χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εάν υπήρξαν ή όχι αποφάσεις.

Rinkevics (πρόεδρος Λετονίας): Γιατί να μην χτυπήσει η Ουκρανία στόχους στη Ρωσία;

Δεν υπάρχει κανείς λόγος έτσι ώστε η Ουκρανία να μην πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας λέει ο πρόεδρος της Λετονίας, Edgars Rinkevics.
Σε δηλώσεις του στο CNN, o Rinkevics επισημαίνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να αρνηθεί να εξαπολύσει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.
«Οι ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες είναι συνέπεια της αδυναμίας της Δύσης να παράσχει στην Ουκρανία όπλα αλλά και της επιβολής περιορισμών στη χρήση τους» λέει ο Λετονός πρόεδρος.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist, πρότεινε στους Συμμάχους να εξετάσουν ξανά το ερώτημα εάν η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να είναι σε θέση να εξαπολύσει πλήγματα με δυτικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Bild: Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν το Patriot αντίθετα με τις συμφωνίες

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν το σύστημα αεράμυνας Patriot τουλάχιστον μία φορά, σε αντίθεση με τις συμφωνίες με τις δυτικές χώρες.
Αυτό ανέφερε η Bild, επικαλούμενη δικές της πηγές.
«Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε το σύστημα Patriot από τη Γερμανία τουλάχιστον μία φορά», σημειώνει το άρθρο, χωρίς να διευκρινίζει πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκε.
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist, πρότεινε στα μέλη της συμμαχίας να εξετάσουν ξανά το ερώτημα εάν η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να εξαπολύσει πλήγματα με δυτικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Την ίδια στιγμή, σε σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού δήλωσε ότι τα στρατεύματα των κρατών του οργανισμού δεν πρέπει να βρίσκονται στο έδαφος ή στον ουρανό της Ουκρανίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz αντιτάχθηκε στην αλλαγή των συνθηκών για τη χρήση δυτικών όπλων.

Lahbib (ΥΠΕΞ Βελγίου): Ρωσικά τανκ στις Βρυξέλλες – Ο Putin θέλει να αλλάξει τα σύνορα

Δεν είναι καθόλου απίθανο το σενάριο να δούμε ρωσικά τανκ στις Βρυξέλλες υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib, η οποία με αυτό το επιχείρημα προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανάγκη αποστολής όπλων στην Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την απειλή που συνιστά για εμάς η Ρωσία» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL η Lahbib, η οποία στη δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν τα ρωσικά τανκ πρόκειται να επιτεθούν στην Ευρώπη και στο Βέλγιο, απάντησε: «Φυσικά».
Όπως είπε η Lahbib, η ρωσική ηγεσία σκοπεύει να «μετακινήσει περαιτέρω τα σύνορα» καθώς και να απειλήσει τις αξίες και τη Δημοκρατία του Βελγίου.
Ερωτηθείσα δεύτερη φορά για το εάν μια ημέρα θα μπορούσαν να εμφανιστούν στις Βρυξέλλες τα ρωσικά τανκ, η Lahbib υποστήριξε πως αυτό «δεν είναι ένα απίθανο σενάριο».
Σημειώνεται πως κατά τη συνέντευξη αυτή η Lahbib ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο θα παραδώσει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία έως το 2028 καθώς και ότι τα πρώτα από αυτά αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2024.

Alexander Syrsky (Αρχηγός στρατού Ουκρανίας): Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θα έχουν νόμιμο ρόλο στην Ουκρανία

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky δήλωσε ότι νομιμοποίησε την έλευση των Γάλλων εκπαιδευτών σε εκπαιδευτικά κέντρα στην Ουκρανία.
«Έχω ήδη υπογράψει έγγραφα που θα επιτρέψουν στους πρώτους Γάλλους εκπαιδευτές να επισκεφθούν τα εκπαιδευτικά μας κέντρα και να εξοικειωθούν με τις υποδομές και το προσωπικό τους».
Αργότερα, το τηλεοπτικό κανάλι BFM ανέφερε, επικαλούμενο το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, ότι το θέμα της αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.
«Η εκπαίδευση στο ουκρανικό έδαφος ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν μετά τη διάσκεψη για την υποστήριξη της Ουκρανίας, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας στις 26 Φεβρουαρίου.
Αυτό το θέμα συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο εργασίας με τους Ουκρανούς, ιδίως για την κατανόηση των ακριβών αναγκών τους».
Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας εξήγησε στη συνέχεια ότι είχε αρχίσει να εργάζεται εκ των προτέρων σε έγγραφα για την πρόσληψη ξένων εκπαιδευτών, ώστε να μην χάνεται χρόνος σε «γραφειοκρατικά ζητήματα» στο μέλλον, και ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται ακόμη.
Στις 20 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία σε έναν συνασπισμό με επικεφαλής τη Γαλλία.
Με τη σειρά τους, οι New York Times ανέφεραν ότι η Ουκραια, με φόντο την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων κοντά στην πρώτη γραμμή.
Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σημείωσε ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτών συμμαχίας στην Ουκρανία φαίνεται αναπόφευκτη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε σε συνέντευξή του στο The Economist στις αρχές Μαΐου ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσία διαπεράσει την πρώτη γραμμή.

Η Ουκρανία καλωσορίζει 200 Γάλλους «στρατιωτικούς εκπαιδευτές», ενώ η Λεγεώνα των Ξένων υφίσταται απώλειες

Στις 27 Μαΐου, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Syrsky νομιμοποίησε επίσημα τις επισκέψεις Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών σε εκπαιδευτικά κέντρα στην Ουκρανία.
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Γαλλίας να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών.
Έχω ήδη υπογράψει έγγραφα που θα επιτρέψουν στους πρώτους Γάλλους εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα τα εκπαιδευτικά μας κέντρα και να εξοικειωθούν με τις υποδομές και το προσωπικό τους», ανέφερε ο Syrsky μετά από διαδικτυακές συνομιλίες με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας.
Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι «στρατιωτικοί εκπαιδευτές» βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία:

Οι Γάλλοι της Λεγεώνας των Ξένων σκοτώνονται σωρηδόν

Ένας άλλος Γάλλος μαχητής σκοτώθηκε στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Το σώμα του βρέθηκε σε πεδίο μάχης στην κατεύθυνση του Donetsk.
Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης σε ένα από τα προπύργια της Ουκρανίας.
Ο Γάλλος έφερε έβλημα του Δεύτερου Συντάγματος Ξένων Αλεξιπτωτιστών της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.
Οι πρώτες απώλειες της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία αναφέρθηκαν προηγουμένως στις μάχες κοντά στο Chasiv Yar.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αξιωματικός αυτής της μονάδας συνελήφθη κοντά στο Kleshcheyevka.
H Γαλλία δηλώνει επίσημα ότι δεν έστειλε στρατιωτικούς της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία.

Kiselev (Ρώσος συνταγματάρχης): Πάνω από 1.000 οι Γάλλοι στο Donbass – Υπάρχουν αιχμάλωτοι

Περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι μισθοφόροι και λεγεωνάριοι βρίσκονται στο Donbass όπως υποστήριξε ο συνταγματάρχης και στρατιωτικός ειδικός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk, Vitaly Kiselev.
«Σήμερα έχουμε ήδη πληροφορίες ότι περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι μισθοφόροι και λεγεωνάριοι βρίσκονται ήδη στην επικράτεια του Donbass.
Και αυτό δεν είναι αστείο.
Και όσο καταλαβαίνω, υπάρχουν ήδη αιχμάλωτοι.
Και θα υπάρξουν ακόμα περισσότεροι» υποστήριξε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Solovyev Live o Kiselev.
Όπως είπε, ειδικές μονάδες πολλών ευρωπαϊκών κρατών βρίσκονται στην περιοχή όπου εκτυλίσσεται η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Νομίζω ότι αυτό που λένε είναι ότι η Αμερική πιέζει την κατάσταση ώστε να έρθουν με το πρόσχημα των εκπαιδευτών: Ρουμάνοι, Πολωνοί, Εσθονοί και από τα άλλα κράτη της Βαλτικής.
Θα πάνε σε κέντρα εκπαίδευσης στη δυτική Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν στρατιώτες» λέει ο Kiselev.

Matthew Hoch (πρώην αρχηγός Πεζοναυτών ΗΠΑ): Η Ρωσία θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στην Ουκρανία, έκανε λάθος το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες των αποφάσεών τους όταν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ρωσικές περιοχές, δήλωσε ο Matthew Hoch πρώην αρχηγός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
«Η Ουκρανία και οι χώρες του ΝΑΤΟ έδειξαν έλλειψη διορατικότητας όταν πίστευαν ότι οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος θα έκαναν τους Ρώσους φοβηθούν ή να βρεθούν σε απόγνωση.
Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στην περιοχή». είπε ο Matthew Hoch
Τόνισε επίσης ότι η έκβαση της σύγκρουσης υπέρ της Ρωσίας είναι αναπόφευκτη.
Επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά τον στρατηγικό πόλεμο, ενώ το ΝΑΤΟ και το Κίεβο συνεχίζουν να κάνουν λάθη.
«Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσαρμόζουν και αλλάζουν το σχέδιο όταν κάτι πάει στραβά, και επίσης προσαρμόζουν συνεχώς τις ενέργειές τους, κάτι που δεν βλέπουμε από την Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Matthew Hoch.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις σε αστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υποδομής στις συνοριακές και κεντρικές περιοχές της Ρωσίας. Λόγω αυτής της κατάστασης η Ρωσία αναγκάζεται να δημιουργήσει μια ζώνη υγειονομικής ασφάλειας ή αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Bloomberg: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν έντονη έλλειψη νεαρών στρατιωτών, ο μέσος όρος είναι 40 ετών

Ο μέσος όρος ηλικίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι 40 ετών και άνω, πολλοί από αυτούς είναι εθελοντές, γράφει το Bloomberg.
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνώ είναι περίπου 40-45 ετών.
Οι νέοι, ειδικά κάτω των 30, είναι σχετικά σπάνιοι», είπε μια πηγή. Ένας ανώτερος στρατιωτικός, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση στο Bloomberg, λέγοντας ότι η μέση ηλικία των μαχητών είναι 43-45 έτη.
Η μείωση της ηλικίας στράτευσης από τα 27 στα 25 δεν βελτίωσε την κατάσταση.
Σε μια χώρα που έχει υποστεί τεράστιες απώλειες με τη μορφή προσφύγων λόγω των μαχών και έχει χιλιάδες εκτοπισμένους, η εύρεση νέων είναι πολύ δύσκολη.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μόνο τα μισά από τα 4,5 εκατομμύρια εκτοπισθέντες έχουν επανεγγραφεί σε νέες διευθύνσεις.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι μητέρες που έφυγαν από τη χώρα με έφηβους γιους δεν τους στέλνουν πίσω, να καταταγούν στο στρατό ως εθελοντές.
Ο νόμος για την ενίσχυση της κινητοποίησης στην Ουκρανία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαΐου.
Το έγγραφο υποχρεώνει όλους τους υπόχρεους για στρατιωτική θητεία να ενημερώνουν τα στοιχεία τους στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης εντός 60 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας πρέπει να φέρουν ανά πάσα στιγμή στρατιωτική ταυτότητα και να την προσκομίζουν με το πρώτο αίτημα των υπαλλήλων του στρατολογικού ληξιαρχείου και της αστυνομίας.
Όσοι αρνούνται μπορεί να στερηθούν του δικαιώματος να οδηγούν αυτοκίνητο.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_272024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_27_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_27_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_27_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης