Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 3 σημάδια που αποκαλύπτουν την κατάρρευση της αμερικανικής ισχύος – Ποιος θα είναι ο επόμενος πλανητάρχης και η υπερδύναμη

Τα 3 σημάδια που αποκαλύπτουν την κατάρρευση της αμερικανικής ισχύος – Ποιος θα είναι ο επόμενος πλανητάρχης και η υπερδύναμη
Ο ρόλος της Ρωσίας στο νέο κόσμο που αναδύεται
Εάν μία χώρα θέλει να είναι ασφαλής και ισχυρή, θα πρέπει να ξεκινήσει από τα γερά θεμέλια του σεβασμού της ειρήνης, της ανθρώπινης ζωής και της κυριαρχίας των άλλων εθνών.
Κατά τα χρόνια του Bush, οι Δημοκρατικοί επέκριναν συχνά την εξωτερική του πολιτική, παραπονούμενοι ότι ενήργησε σαν καουμπόι, επιδιώκοντας πολέμους μονομερώς χωρίς την συναίνεση της «διεθνούς κοινότητας».
Ο διεθνισμός ήταν μια ιδιαίτερη εμμονή του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών το 2004, John Kerry, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση Bush επειδή σνόμπαρε τα Ηνωμένα Έθνη και αναστάτωσε τη Γαλλία με την πολιτική της στο Ιράκ.
Ο Obama ήταν ως επί το πλείστον αγαπημένος ξένων ηγετών, καθώς παραχώρησε την αμερικανική ισχύ και κύρος σε μια προσπάθεια να διορθώσει όσα θεωρούσε ιστορικά λάθη της αποικιοκρατίας και του δυτικού σοβινισμού.
Αυτό φάνηκε στην εμμονή του να ολοκληρώσει τη συμφωνία με το Ιράν, να συμμετάσχει στις συμφωνίες του Κιότο, να βοηθήσει τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και τη Συρία και στον γενικό τόνο της δημόσιας διπλωματίας κατά την Αραβική Άνοιξη.

Μια ψεύτικη «Διεθνής Κοινότητα»

Παρά τις συζητήσεις της διεθνούς κοινότητας, ήταν ως επί το πλείστον φύλλο συκής για την αμερικανική μονομέρεια ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ήταν επικεφαλής.
Αυτή η πρακτική επεκτάθηκε από την προεδρία Clinton έως την προεδρία του Obama.
Όταν τα Ηνωμένα Έθνη δεν ενέκριναν κάτι, οι ΗΠΑ πήγαιναν στο ΝΑΤΟ.
Και όταν το ΝΑΤΟ δεν εμπλεκόταν, ενεργούσαν μονομερώς, όπως στις πρώτες επιθέσεις στη Συρία ή στη στοχευμένη πολιτική δολοφονίας που εφαρμόστηκε κατά της Αλ Κάιντα
Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να πει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδρασαν ως η μόνη υπερδύναμη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και αυτό επικράτησε ανεξάρτητα από το κόμμα στην εξουσία.
Υπήρχαν κάποια επιχειρήματα στο περιθώριο, αλλά κάθε κυβέρνηση αγκάλιασε αυτό το προνόμιο για να επιβάλει το αμερικανικό όραμα για μια «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».
Ακόμη και ο Trump, ο οποίος έτρεξε σε μια πλατφόρμα America First, υποστήριξε την αμερικανική μονομερή προσέγγιση στη Συρία και επέκτεινε την παροχή θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία.
Στην πράξη, τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και άλλοι θεσμοί ήταν εκεί είτε για να παρέχουν πόρους και να επιτρέψουν την εμφάνιση πολυμέρειας είτε αγνοήθηκαν με ασφάλεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ελάχιστο φόβο για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή τους μυριάδες άλλους διεθνείς θεσμούς επειδή χρηματοδότησαν τους περισσότερους από αυτούς και ήταν ουσιαστικά ανίσχυροι απέναντι στην αμερικανική αντίθεση.
Η πρόσφατη αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει ότι η πραγματικότητα θα αρχίσει να ταιριάζει με τη ρητορική των διεθνών θεσμών και θα αρχίσει να περιορίζει κάθε έθνος.

Στοιχεία φθίνουσας δύναμης και επιρροής

Τρία πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν παράδειγμα της ταχείας αλλαγής της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο.

Πρώτο παράδειγμα…

Πρώτον, μετά από δύο δεκαετίες προσπάθειας καλλιέργειας καλής θέλησης και συνεργασίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την κατασκευή μιας αεροπορικής βάσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδιώκονται από τον Νίγηρα.
Αυτό ακολουθεί την προηγούμενη απέλαση από τον Νίγηρα της αμερικανικής συμμάχου Γαλλίας.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία γίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σημαντικός παίκτης στην Αφρική.
Ο Νίγηρας, μπορεί να θυμάται κανείς, ήταν όπου έλαβε χώρα το σκάνδαλο της «κίτρινης τούρτας» κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του George Bush και επίσης ο τόπος σφαγής μιας αμερικανικής μονάδας ειδικών δυνάμεων το 2017.
Όπως μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ελάχιστη από την επίσημη δραστηριότητά τους στον Νίγηρα ήταν γνωστή στο κοινό και πολλά ήταν προφανώς άγνωστα ακόμη και σε βασικούς παράγοντες λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση.
Αλλά είτε καλή είτε κακή πολιτική, είναι σπάνιο για χώρες να κλωτσήσουν τις ΗΠΑ στο κράσπεδο.
Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο είναι από το 1992, όταν έστειλαν στους Αμερικανούς να ετοιμάσουν βαλίτσες από το Subic Bay στις Φιλιππίνες.
Η μη τελετουργική απέλαση των αμερικανικών δυνάμεων από τον Νίγηρα υποδηλώνει μικρό ενδιαφέρον για τη διατήρηση στενών δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μειωμένο φόβο για συνέπειες.

Δεύτερο παράδειγμα…

Το δεύτερο παράδειγμα είναι η πρόσφατη έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, για να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου.
Ακόμη και στο αποκορύφωμα της δημόσιας κριτικής για τον πόλεμο στο Ιράκ ή την εκστρατεία στη Γάζα το 2008, κανείς δεν θα τολμούσε να προσβάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους με αυτόν τον τρόπο.
Είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ έχει πάει σε πόλεμο χωρίς ιδιαίτερη στρατηγική, και οι τακτικές του έχουν οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων.
Και, αφού μετακινεί τους περισσότερους πολίτες της Γάζας στο νότιο άκρο της μικρής επικράτειας, τους μετακινεί τώρα προς την αντίθετη κατεύθυνση για να επιτεθεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, παρά τις προειδοποιήσεις του ΔΠΔ.
Φυσικά, κάθε πόλεμος έχει διαφωνίες σχετικά με τη σωστή ποσότητα δύναμης και οι εμπόλεμοι έχουν συνήθως ένα πιο γενναιόδωρο πρότυπο για τους εαυτούς τους από τα ουδέτερα τρίτα μέρη.
Ακόμα κι έτσι, αυτές οι κατηγορίες συμβαίνουν τώρα αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν σε σημαντικά επίπεδα καταστροφής στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και αλλού τα προηγούμενα 20 χρόνια.
Αυτό πραγματικά σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ελέγξουν τους φαινομενικά ουδέτερους θεσμούς του διεθνισμού.
Όταν ήταν η μοναδική υπερδύναμη, αυτοί οι θεσμοί ήταν απλώς εξοπλισμός της αμερικανικής ισχύος, ανίκανοι να τις σταματήσουν και, κατά κάποιο τρόπο, ευλογούσαν την αμερικανική δραστηριότητα μέσω της δικής τους σιωπής.
Τα διεθνή δικαστήρια θα κυνηγούσαν ανθρώπους όπως ο Slobodan Milsoovic και άλλoυς «ενοχλητικούς» της αμερικανικής ισχύος, ενώ δεν θα τολμούσαν να κυνηγήσουν έναν Αμερικανό ηγέτη ή έναν από τους συμμάχους τους.
Αυτές οι πρακτικές ευνόητα τροφοδότησαν ισχυρισμούς για υποκρισία.
Όμως, στην τελευταία αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, το ΔΠΔ αισθάνεται επαρκώς εξουσιοδοτημένο να κυνηγήσει τον «μεγαλύτερο σύμμαχο» της Αμερικής.

Τρίτο παράδειγμα…

Το τελευταίο παράδειγμα της μείωσης της εξουσίας των ΗΠΑ προέρχεται από το έθνος της Γεωργίας.
Από την «Επανάσταση των Ρόδων» το 2003 και την δύσμοιρη επίθεση του 2008 στην αυτονομιστική επαρχία της Οσετίας, που οδήγησε σε ρωσικά αντίποινα, η Γεωργία φώναξε για στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά την ήττα της Γεωργίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχθηκαν τη ρωσική νίκη ως τετελεσμένο γεγονός.
Ενώ παρέμενε σύμμαχος των ΗΠΑ, οι προοπτικές της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ουσιαστικά εξαλείφθηκαν.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν με στρατιωτική βοήθεια, εκπαίδευση στελεχών και πολλαπλασιασμό των ΜΚΟ.
Οι τελευταίοι υποτίθεται ότι αποτελούν υποδείγματα της γεωργιανής κοινωνίας των πολιτών, αλλά χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συχνά χρησιμεύουν για την προώθηση των στόχων εξωτερικής πολιτικής μας.
Φοβούμενη την ολοένα και πιο αρνητική έκβαση του πολέμου της Ουκρανίας, η νεοεκλεγείσα ηγεσία της Γεωργίας επιδιώκει μια προσέγγιση με τη Ρωσία και μία από τις προτεραιότητές της (και της Ρωσίας) είναι ένας νόμος που απαιτεί από τις ΜΚΟ με εκτεταμένη ξένη χρηματοδότηση να αποκαλύπτουν τις σχέσεις τους.
Ακούγεται πολύ παρόμοιο με τον νόμο Logan στις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν σε αυτόν τον προτεινόμενο νόμο με ακραία μέτρα.
Εκτός από τις δημόσιες διαμαρτυρίες, έχει θεσπίσει ταξιδιωτική απαγόρευση στους εκλεγμένους ηγέτες του λαϊκιστικού Κόμματος Γεωργιανών Ονείρων, το οποίο πρότεινε τη νομοθεσία για τις ΜΚΟ.
Πρόσθετες κυρώσεις προτείνονται στο Κογκρέσο για να εξαναγκάσουν τη Γεωργία να απορρίψει το νομοσχέδιο εγγραφής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι προτιμώμενοι μηχανισμοί της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε μεγάλο μέρος του κόσμου συνίστανται σε επιχειρήσεις αμφισβητήσιμης επιρροής, υποστήριξη προτιμώμενων πολιτικών κομμάτων και, με γνωστά και άγνωστα μέσα, υποκίνηση βίαιων πολιτικών «έγχρωμων επαναστάσεων» για την εγκατάσταση φιλικών «δημοκρατικών» καθεστώτων.
Όπως αυτά που έγιναν στην Ουκρανία, τη Γεωργία και αλλού.
Η συλλογή των ΗΠΑ στη Γεωργία είναι πραγματικά ακατάλληλη.
Πραγματική δημοκρατία σημαίνει, στον πυρήνα της, κυριαρχία της πλειοψηφίας.
Η Γεωργία εξέλεξε μια κυβέρνηση που αντανακλά τη βούληση του λαού της.
Και οι άνθρωποι της απομακρύνονται από την πρόσφατη εξωτερική και εσωτερική πολιτική τους.
Προφανώς δεν θέλουν μια στρατιά από ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να διαδίδουν προπαγάνδα και να επηρεάζουν την πολιτική τους χωρίς κάποια αποκάλυψη των ξένων πηγών χρηματοδότησής τους.
Αυτό φαίνεται αρκετά λογικό, αλλά καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει τόσο μακριά στον πρώην σοβιετικό χώρο εκτός από την ίδια τη Ρωσία το 2012.
Συγκεκριμένα, από την ψήφιση αυτού του νόμου, η Ρωσία έχει αποδειχθεί απρόσβλητη από τα είδη ίντριγκας που κατέλυσαν το καθεστώς Yanukovich στην Ουκρανία 2014.

Πολυπολικός κόσμος

Αυτές οι τρεις ετερόκλητες εξελίξεις -η αναγκαστική απέλαση του αμερικανικού στρατού από τον Νίγηρα, η κατηγορία του ΔΠΔ κατά του Netanyahu και η αγνόηση της πίεσης των ΗΠΑ από τη Γεωργία- είναι όλα προάγγελοι ενός πραγματικού πολυπολικού κόσμου.
Αν και αυτό σημαίνει ότι η εποχή της μοναδικής υπερδύναμης για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τελειώσει, δεν είναι τόσο σαφές ότι αυτή η εποχή έκανε πολλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού ή την ειρήνη και τη δικαιοσύνη γενικότερα.
Η ήττα της Γεωργίας στα χέρια της Ρωσίας βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Ή ο «αποκεφαλισμός» του καθεστώτος της Λιβύης που οδήγησε σε μια έκρηξη τρομοκρατίας, τον θάνατο ενός πρεσβευτή και την άπειρη αφρικανική μετανάστευση στην Ευρώπη;
Ένας πολυπολικός κόσμος είναι ένας κόσμος όπου η κυριαρχία και η ανεξαρτησία είναι πρωταρχικής σημασίας.
Αυτή είναι μια ουσιαστική απόκλιση από το τρέχον καθεστώς μιας και μόνο υπερδύναμης που αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών κατά βούληση ή από την σιωπηρή εντολή του Ψυχρού Πολέμου να βρίσκονται τα έθνη στην τροχιά της μιας ή της άλλης πλευράς.
Με άλλα λόγια, η εξουσία πρέπει πλέον να μοιράζεται.
Ο ρεαλισμός και η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τα σύνθημα.
Από την πλευρά του ρεαλισμού του καθολικού, η αμερικανική στρατηγική πρέπει να περιηγηθεί σε έναν πολυπολικό κόσμο θέτοντας προτεραιότητες, εγκαταλείποντας σχέδια ματαιοδοξίας, μειώνοντας το εύρος των φιλοδοξιών της και προσαρμόζοντας τη δομή της δύναμης για να επιτύχει στόχους ανάλογους με τις υπάρχουσες στρατιωτικές και βιομηχανικές ικανότητές μας, μαζί με πιθανότητα διαρκούς δημόσιας στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης