Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσγειώνει τις αγορές, ο Knot της ΕΚΤ: Σταδιακή, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Προσγειώνει τις αγορές, ο Knot της ΕΚΤ: Σταδιακή, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει ότι πέραν της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι σταδιακή
Σχετικά Άρθρα
Για σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, κάνει λόγο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο.
«Μπορεί σύντομα να είναι σκόπιμο να χαλαρώσουμε την επί του παρόντος περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής και να πάρουμε σταδιακά το πόδι μας από το φρένο... τα επιτόκια θα κινηθούν αργά, αλλά σταδιακά σε λιγότερο περιοριστικά επίπεδα», δήλωσε ο Knot, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ Νομισματικής Πολιτικής Barclays-CEPR στο Λονδίνο.
Μια σειρά από αξιωματούχους της ΕΚΤ έχουν υποδείξει σταθερά ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων σε αυτόν τον τρέχοντα κύκλο θα έρθει στη συνεδρίαση του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα, οδηγώντας τις αγορές χρήματος να τιμολογήσουν πλήρως αυτό το σενάριο. Σε δημοσκόπηση του Reuters σε 82 οικονομολόγους αυτή την εβδομάδα, όλοι δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση τον Ιούνιο. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, ιδίως δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Αν και ήταν η τελευταία από τις τρεις που ξεκίνησε την αύξηση, η ΕΚΤ είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα αρχίσει την περικοπή πριν από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, που έχουν και οι δύο επισημάνει ότι απαιτούν περαιτέρω πρόοδο για τη μείωση του πληθωρισμού.
Μόνο μία ακόμη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται από τις αγορές για το υπόλοιπο του έτους, μια απότομη αναθεώρηση σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρχαν στις αρχές του έτους για έως και έξι μειώσεις από την άνοιξη. Στην ίδια δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία προέβλεπε δύο επιπλέον μειώσεις της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Ο Knot, που συνήθως είναι γνωστός για την πιο «γερακίσια» στάση του, δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρξε «σαφής αποπληθωρισμός» από την κορύφωση πάνω από το 10% στα τέλη του 2022, ιδίως στον πληθωρισμό αγαθών. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι η επόμενη φάση της διαδικασίας είναι πιθανό να είναι «πιο ευμετάβλητη» λόγω των επιδράσεων βάσης από τις τιμές της ενέργειας και της αποδέσμευσης των κυβερνητικών πακέτων δημοσιονομικής στήριξης.

Ανάλογα από τα δεδομένα, οι κινήσεις μετά τον Ιούνιο

Ο Knot δήλωσε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, των προσδοκιών της αγοράς, των οικονομικών στοιχείων για την ανάπτυξη, την αγορά εργασίας και την παραγωγικότητα, καθώς και των τριμηνιαίων προβλέψεων της ίδιας της ΕΚΤ σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να δεσμευτεί κανείς σε μια συγκεκριμένη πορεία μείωσης των επιτοκίων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Ο ακριβής χρόνος, η ταχύτητα και η κλίμακα της χαλάρωσης θα πρέπει επίσης να ακολουθήσει μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα... με τις προβλέψεις μας, και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας να αποτελούν βασικό συστατικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η προηγούμενη δέσμη προβολών των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο είχε προτείνει ότι τρεις έως τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος θα ήταν κατάλληλες, κάτι που ήταν παρόμοιο με την τιμολόγηση της αγοράς εκείνη την εποχή, σημείωσε ο Knot.
«Ενώ τα νέα στοιχεία για τις νέες μισθολογικές συμφωνίες δείχνουν, πράγματι, κάποια συγκράτηση από τα τέλη του 2023, δυστυχώς η αύξηση των μισθών παραμένει αυξημένη. Και σύμφωνα με τους μελλοντικούς δείκτες, η πορεία για το 2024 αναμένεται ακόμη να είναι αρκετά ανώμαλη», δήλωσε ο Knot.
«Η αύξηση της παραγωγικότητας παρέμεινε χαμηλή και δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο γύρο προβολών μας τον Ιούνιο, ο οποίος θα μας παράσχει μια επικαιροποιημένη εκτίμηση των προοπτικών του πληθωρισμού, αλλά και της συνοδευτικής ισορροπίας των κινδύνων» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης