Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ έκλεισε… τη γραμμή οξυγόνου της Hamas, χτυπά τη Rafah – Σύνοδο ειρήνης προτείνει η Κίνα

Το Ισραήλ έκλεισε… τη γραμμή οξυγόνου της Hamas, χτυπά τη Rafah – Σύνοδο ειρήνης προτείνει η Κίνα
Διαψεύδει η Αίγυπτος τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών για 20 υπόγεια τούνελ στη συνοριακή γραμμή με τη Γάζα
(upd3) Παρά τη διεθνή κατακραυγή και απομόνωση για τους «τυφλούς» βομβαρδισμούς κατά αμάχων, το Ισραήλ εξακολουθεί να σφυροκοπά με αμείωτο ρυθμό τη Rafah, με τον IDF να ανακοινώσει ότι κατάφερε να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του την ουδέτερη ζώνη μήκους 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.
Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί η «γραμμή οξυγόνου» της Hamas καθώς από εκεί εκτιμάται πως οι μαχητές της οργάνωσης μπορούσαν να προμηθεύονται όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, αν και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις Ισραήλ - Αιγύπτου.
Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως εντόπισε και 20 υπόγεια τούνελ, μέσω των οποίων εικάζει ότι μεταφέρονταν όπλα στη Γάζα, με την Αίγυπτο πάντως να διαψεύδει την ύπαρξη τούνελ κάτω από τα σύνορα.

Πλήρης έλεγχος των συνόρων

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχο του ολόκληρη τη συνοριακή γραμμή της Γάζας με την Αίγυπτο και συγκεκριμένα τον περίφημο «διάδρομο της Φιλαδέλφειας», μια ουδέτερη ζώνη μήκους 14 χλιομέτρων που είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου – Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari υποστήριξε πως οι ισραηλινές δυνάμεις απέκτησαν τον επιχειρησιακό έλεγχο επί της ουδέτερης αυτής ζώνης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «επιχειρησιακός».
«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιείτο σαν σωλήνας οξυγόνου από τη Hamas, για να διακινούνται τακτικά όπλα προς τη Λωρίδα της Γάζας» υποστήριξε ο Hagari, αναφέροντας πως παράλληλα εντοπίστηκαν 20 υπόγεια τούνελ στην περιοχή.

Διαψεύδει η Αίγυπτος

Τους ισχυρισμούς του Hagari περί ύπαρξης υπόγειων τούνελ στη συνοριακή γραμμή, έσπευσε να διαψεύσει κορυφαίος Αιγύπτιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των Ισραηλινών να καλύψουν την επίθεση τους στη Rafah.
«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων σχετικά με την ύπαρξη τούνελ στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα.
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιχείρηση του στην παλαιστινιακή πόλη της Rafah και την παράταση του πολέμου για πολιτικούς σκοπούς» επισήμανε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Al – Qahera.
Σημειώνεται πως ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, είχε προκαλέσει και η κατάληψη του μοναδικού συνοριακού περάσματος της Rafah στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου από τον ισραηλινό στρατό.

Πράσινο φως από ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανέφεραν πως ο έλεγχος του Ισραήλ επί της ουδέτερης ζώνης συνάδει με την περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Rafah.
«Όταν μας ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους για τη Rafah, αυτά περιλάμβαναν τη μετακίνηση κατά μήκος αυτού του διαδρόμου και έξω από την πόλη για να ασκήσουν πίεση στη Hamas στην πόλη», είπε ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σφυροκοπά τη Rafah

Πάντως, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την άμεση αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Rafah, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πλήττει τη Rafah, με τα τανκ να έχουν προωθηθεί σε διάφορα σημεία εντός της πόλης με απώτερο στόχο να εξοντώσουν και τα τελευταία τάγματα της Hamas.
Εκτιμάται πως περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη Rafah τις τελευταίες εβδομάδες.

Πόλεμος όλο το 2024

Εν τω μεταξύ ο Tzachi Hanegbi, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί για ακόμα 7 μήνες, δηλαδή όλο το 2024.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, όπως είπε, θα έχουν καταστραφεί πλήρως οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Hamas.

Σύνοδο ειρήνης προτείνει η Κίνα

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» και οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping πρότεινε να οργανωθεί μια «μεγάλη», «διευρυμένη» σύνοδος ειρήνης για την επίλυση της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Εγγύς Ανατολή είναι περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όμως μαίνεται ακόμη πόλεμος εκεί.
Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα» υποστήριξε ο Jinping, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει «λύση δυο κρατών» και αναφέροντας πως η Κίνα στηρίζει «σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και την «πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο φόρουμ Κίνας - αραβικών χωρών, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί Άραβες ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης