Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Macron βάζει φωτιά - Η Γαλλία στέλνει στρατιώτες στην Ουκρανία - Αυξάνεται το ρίσκο ενός πολέμου Ρωσίας – Δύσης

Ο Macron βάζει φωτιά - Η Γαλλία στέλνει στρατιώτες στην Ουκρανία - Αυξάνεται το ρίσκο ενός πολέμου Ρωσίας – Δύσης
Μέχρι στιγμής πάντως το βασικό σενάριο είναι ότι η Δύση θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία μέσω προμηθειών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Γαλλία φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην αποστολή Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία, κίνηση που θα ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρει σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τη στιγμή που ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυξάνεται διαρκώς ο κίνδυνος ενός πολέμου ευρείας κλίμακας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης εν μέσω και των συνεχιζόμενων πιέσεων και εκκλήσεων προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στο Κίεβο να επιτίθεται με δυτικά όπλα κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o Macron θέλει να δημιουργήσει μια συμμαχία στην ΕΕ για την κοινή αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο πρόεδρος Macron, ο οποίος πρώτος είχε ανακινήσει το ζήτημα της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκειμένου να συνδράμουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αναμένεται να εντείνει τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στις 6 με 7 Ιουνίου, να μπορέσει να σκιαγραφήσει πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας.

Επιβεβαιώνει η Zakharova

Οι αναφορές σχετικά με τη Γαλλία ότι ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν επιβεβαιωθεί, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Επιβεβαιώνονται οι αναφορές ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι ανακοινώσαμε τέτοιες αναφορές στις 3 Απριλίου.
Παρόλο που το Παρίσι προσπαθεί να αποκρύψει την εμπλοκή των επαγγελματιών στρατιωτών του στη σύγκρουση, το καθεστώς του Κιέβου προωθεί σκόπιμα τέτοιες εξελίξεις προκειμένου να διεκδικήσει για άλλη μια φορά ευρεία διεθνή υποστήριξη και να ενισχύσει την αποτυχημένη εκστρατεία κινητοποίησής του", σημείωσε η διπλωμάτης.
Η Ζakharova επεσήμανε τα έγγραφα που υπέγραψε ο Alexander Syrsky, αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία δίνουν στους Γάλλους εκπαιδευτές το νόμιμο δικαίωμα να επισκέπτονται τα κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού.
«Τώρα, το Μέγαρο του Ελιζέ θα πρέπει να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες αντί να κρύβεται πίσω από ασαφείς διατυπώσεις», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Τεχνικά, οι λεγόμενοι εκπαιδευτές είναι απαραίτητοι για να κατευθύνουν πυραύλους SCALP μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι είναι δύσκολοι στη χρήση, σε στόχους», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με το TASS.
Η Zakharova υπογράμμισε ότι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν επίσης προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Αυτό καθιστά σαφές ότι το αρχικό τους σχέδιο σχετικά με την Ουκρανία έχει αποτύχει πλήρως.
Τώρα ψάχνουν να βρουν τρόπους για να συνεχίσουν την εκστρατεία", εξήγησε η διπλωμάτης.

Το συζήτησε με τον Scholz

Όπως υποστηρίζει η Le Monde, το θέμα αυτό φέρεται πως τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών που είχε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz.
Και αν η Γερμανία εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες φέρονται πως είναι έτοιμες να ενταχθούν σε αυτή την «συμμαχία», κυρίως από τη Βαλτική.

Aρμοδιότητες

Όπως αναφέρεται, βασική αποστολή των Γάλλων στρατιωτών θα είναι η εκπαίδευση σκαπανέων, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά να αναλάβουν την εκπαίδευση των στρατιωτών μιας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας.
Αρχικά πάντως προβλέπεται η αποστολή μερικών δεκάδων στρατιωτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αυξηθούν σε μερικές εκατοντάδες.
Μάλιστα το δημοσίευμα της Le Monde επικαλείται δηλώσεις της πρωθυπουργού της Εσθονίας, Kai Kallas,η οποία μιλώντας στους Financial Times είχε πει ότι εάν κάποιος από αυτούς τους εκπαιδευτές σκοτωθεί ή τραυματιστεί από κάποιο ρωσικό πλήγμα, είναι απίθανο να εκληφθεί από κάποιο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ ως επίθεση, γεγονός που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας που με τη σειρά του θα συνεπαγόταν έναν πόλεμο μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Φυσική… συνέχεια

«Για ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μια τέτοια εκπαίδευση σε ουκρανικό έδαφος θα ήταν μια φυσική συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη στρατιωτική εκπαίδευση των Ουκρανών, το οποίο άρχισε το φθινόπωρο του 2022 για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην Ευρώπη» αναφέρει η Le Monde.
Όπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 24 κράτη - μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευση 52.000 στρατιωτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μόνο στη Γαλλία εκπαιδεύτηκαν 12.000 άτομα και ότι έως το φετινό καλοκαίρι άλλοι 8.000 θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους.

Πιο αποτελεσματική εκπαίδευση

«Σύμφωνα με τους Δυτικούς, η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος όχι μόνο θα είναι πιο αποτελεσματική, αλλά θα μειώσει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τα ταξίδια.
Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης που διεξάγεται από Ευρωπαίους στρατιωτικούς, λαμβάνει χώρα στην Πολωνία, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που απαιτεί σημαντικές υλικοτεχνικές προσπάθειες και που επιμηκύνει τον χρόνο που απαιτείται για την αποστολή στρατιωτών στο μέτωπο.
Το Κίεβο υποφέρει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και είναι απρόθυμο να απελευθερώσει στρατιώτες στην πρώτη γραμμή» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Δεν αποκλείεται πόλεμος ευρείας κλίμακας Ρωσίας – Δύσης

Και ενώ οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν μια ακόμα «κόκκινη γραμμή» τους, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που αυξάνονται οι πιέσεις προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα προκειμένου να πλήξει στόχους στη Ρωσία, ειδικοί υποστηρίζουν πως αυξάνεται η πιθανότητα να ξεσπάσει ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
«Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, αλλά δυστυχώς, η πιθανότητα του αυξάνεται», επισήμανε ενόψει διεθνούς διάσκεψης με τίτλο «Ρωσία και Κίνα: Συνεργασία σε μια νέα εποχή» ο Ivan Timofeev, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC).
«Ένα σενάριο είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος της αντιπαράθεσης μεταξύ μας.
Στη ρίζα αυτού βρίσκεται το ουκρανικό ζήτημα, καθώς η Δύση συνεχίζει να παρέχει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο» επισημαίνει ο Timofeev, ο οποίος αναφέρει ότι η διαφαινόμενη πιθανότητα κλιμάκωσης της ουκρανικής σύγκρουσης περιλαμβάνει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Νόμιμος στόχος

«Πολλοί αξιωματούχοι, ιδιαίτερα στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πει ότι μεμονωμένες στρατιωτικές μονάδες από χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Εάν λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων, θα γίνουν νόμιμος στόχος του στρατού μας» τονίζει ο Timofeev.
«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πιθανή κλιμάκωση, θα περιλαμβάνει συμβατικά όπλα και όχι πυρηνικά όπλα.
Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δαπανά δέκα φορές περισσότερα από τη Ρωσία - αν όχι περισσότερα - για την άμυνα.
Είναι σίγουρα ένα επικίνδυνο σενάριο» επισημαίνει ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος τονίζει ότι η Δύση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του κινδύνου.

Ανεπανόρθωτη ζημιά

«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει κάνει δηλώσεις ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία και αρκετοί πολιτικοί της ΕΕ έχουν πει ότι αυτό είναι αντιπαραγωγικό.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ενωμένοι στο θέμα.
Όσον αφορά τη Ρωσία, πρέπει να λάβουμε υπόψη κάθε πιθανό σενάριο.
Έχουμε την ικανότητα να αποτρέψουμε αυτές τις απειλές
Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε όλους» αναφέρει ο Timofeev.

Το βασικό σενάριο

Ωστόσο, ο Timofeev επισημαίνει ότι το βασικό σενάριο είναι ότι η Δύση θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία μέσω προμηθειών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Η Δύση θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για τον περιορισμό και την απομόνωση της Ρωσίας.
Αυτές οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας μπορεί να υπάρχουν για δεκαετίες.
Τούτου λεχθέντος, η Ρωσία και η Δύση θα ζήσουν μέσα σε μια ψυχρή, και μερικές φορές ακόμη και καυτή αντιπαράθεση, δεδομένου ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται» καταλήγει ο Ρώσος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης