Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώνεται το κατώτατο όριο κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες της ΕΕ - Ενσωματώνεται η Βασιλεία ΙΙΙ

Μειώνεται το κατώτατο όριο κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες της ΕΕ - Ενσωματώνεται η Βασιλεία ΙΙΙ
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ αποσκοπούν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών σε οικονομικούς κραδασμούς
Νέους κανόνες με στόχο να καταστήσουν τις τράπεζες που λειτουργούν στην ΕΕ πιο ανθεκτικές σε πιθανούς οικονομικούς κραδασμούς, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι αλλαγές αποσκοπούν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών, στην ενίσχυση της εποπτείας τους και στην ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων.
Επιπλέον, θα ενισχύσουν την εποπτεία και τη βιωσιμότητα στον τραπεζικό τομέα.
Τα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ ενισχύουν σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα.
Οι κανόνες που εγκρίθηκαν σήμερα θα διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ενόψει οικονομικών κραδασμών.
Θα καταστήσουν επίσης τον τραπεζικό τομέα πιο βιώσιμο και πιο ικανό να αντιμετωπίσει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της Τραπεζικής Ένωσης.

«Kατώτατο όριο παραγωγής»

Οι νέοι κανόνες ενημερώνουν τον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και την οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που μεταφράζουν τα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ στη νομοθεσία της ΕΕ.
Το κύριο χαρακτηριστικό των μεταρρυθμίσεων είναι η εισαγωγή ενός «κατώτατου ορίου παραγωγής» που περιορίζει τον κίνδυνο υπερβολικών μειώσεων στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και καθιστά αυτές τις απαιτήσεις πιο συγκρίσιμες.
Το κατώτατο όριο παραγωγής θέτει ένα χαμηλότερο όριο στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που καθορίζονται σύμφωνα με τα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών στο 72,5% των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα ίσχυαν εάν χρησιμοποιούσαν τυποποιημένες μετρήσεις.
Πέρα από την εφαρμογή των προτύπων της Βασιλείας III, οι νέοι κανόνες εναρμονίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ισχύουν για την αδειοδότηση υποκαταστημάτων τραπεζών τρίτων χωρών και την εποπτεία των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ.
Καθορίζουν επίσης ένα μεταβατικό καθεστώς προληπτικής εποπτείας για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης και εισάγουν τροποποιήσεις για την ενίσχυση της διαχείρισης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης (ESG) κινδύνων από τις τράπεζες.

Επόμενα βήματα

Αυτό είναι το τελευταίο βήμα της διαδικασίας υιοθεσίας.
Ο τροποποιημένος κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και η οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις θα δημοσιευθούν τώρα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.
Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να μεταφέρουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.
Ο κανονισμός θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης