Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλλη μια νίκη Putin - Διχασμένη η Δύση για επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους, asset και ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Άλλη μια νίκη Putin - Διχασμένη η Δύση για επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους, asset και ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
ΗΠΑ και ΕΕ αδυνατούν να συμφωνήσουν σε όλα τα μείζονα θέματα που άπτονται της ουκρανικής κρίσης
Η εκτίμηση – πρόβλεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin ότι η Δύση δεν θα καταφέρει να διατηρήσει την ενότητα και τη συνοχή της όσον αφορά την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, … επιβεβαιώνεται από δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο κάνει λόγο για αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για μια σειρά από μείζονα ζητήματα που άπτονται του πολέμου στην Ουκρανία, από τις επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα μέχρι τα ρωσικά asset και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Διχασμός για τα δυτικά όπλα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καταγράφονται σοβαρές διαφωνίες μεταξύ του Κιέβου και της Δύσης αλλά και ανάμεσα στους συμμάχους σχετικά με το θέμα της χρήσης των δυτικών όπλων από τον ουκρανικό στρατό και για το εάν αυτός θα μπορεί να πλήξει στόχους εντός της επικράτειας της Ρωσίας.
Η Washington Post κάνει λόγο για έντονες διαφωνίες, με τις ΗΠΑ να μη συναινούν να δώσουν άδεια καθώς φοβούνται μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, με τη Γερμανία και την Ιταλία να υιοθετούν την ίδια στάση.
Απέναντι τους είναι μια σειρά από άλλα κράτη, όπως η Φινλανδία και ο Καναδάς, τα οποία δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό στους Ουκρανούς για το πώς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που τους προμηθεύουν.

Η θέση των ΗΠΑ

Όπως αναφέρει η WP, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί η ουκρανική σύγκρουση ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Patrick Ryder δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν βοήθεια στο Κίεβο για τη χρήση αμερικανικών όπλων εκτός Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, μετά από πρόσφατη επίσκεψη στο Κίεβο, σκοπεύει να προτείνει στον Πρόεδρο Joe Biden την άρση της απαγόρευσης, αναφέροντας μάλιστα πως στο τέλος ο Αμερικάνος πρόεδρος θα αναγκαστεί να αλλάξει τη σημερινή του στάση.

Διαφωνία για ρωσικά asset και ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Αλλά η χρήση των όπλων δεν είναι η μόνη διαφορά στο δυτικό στρατόπεδο
Σύμφωνα με την WP, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν να διαφωνούν για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ καθώς όπως αναφέρεται οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε μια συναινετική απόφαση
Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ παραμένουν επιφυλακτικές στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενώ όσον αφορά τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν το Κίεβο, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.
Σε αυτήν την ιδέα όμως αντιτίθενται οι ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως σημειώνει η Washington Post, οι κλιμακούμενες διαφωνίες δείχνουν ότι η βοήθεια των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε βελτίωση της κατάστασης και δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις αδυναμίες του Κιέβου στο πεδίο της μάχης.

Οι ευρωεκλογές

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες διαφωνίες, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσουν τη θέση ακροδεξιών πολιτικών που είναι δύσπιστοι για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο, είναι απίθανο να προσφερθεί στην Ουκρανία ένα σαφές σχέδιο για την ένταξη της στη Συμμαχία, για την οποία αγωνίζεται το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης