Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden έδωσε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπά και ρωσικούς στόχους βόρεια του Kharkiv

Ο Biden έδωσε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπά και ρωσικούς στόχους βόρεια του Kharkiv
Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της χρήσης επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS και άλλων όπλων πυρός μεγάλου βεληνεκούς
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στη Ρωσία που απειλούν την περιοχή του Kharkiv, αλλά άφησε σε ισχύ την απαγόρευση της χρήσης επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS και άλλων όπλων πυρός μεγάλου βεληνεκούς.
«Ο Πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για σκοπούς αεράμυνας στην περιοχή του Kharkiv, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται ή ετοιμάζονται να της επιτεθούν».
Την ίδια στιγμή, το State Department δήλωσε ότι η «πολιτική σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης ATACMS ή όπλων μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον στόχων στη Ρωσία παρέμεινε η ίδια.
Νωρίτερα, το Politico, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο , ανέφερε ότι ο Biden επέτρεψε κρυφά στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα «για να αντιμετωπίσει την ρωσική προέλαση στο Kharkiv».
Σύμφωνα με το Politico, μιλάμε μόνο για το έδαφος κοντά στα σύνορα με την περιοχή του Kharkiv και η θέση του Λευκού Οίκου σχετικά με τα χτυπήματα του Κιέβου βαθιά στη Ρωσία «δεν έχει αλλάξει».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Lars Lekke Rasmussen δήλωσε ότι η Κοπεγχάγη θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 για τέτοιες επιθέσεις.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Stoltenberg του επικεφαλής του ΝΑΤΟ που ζήτησε χτυπήματα στην Ρωσία, ανέφερε ότι είχε υπερβεί τις εξουσίες του.
Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας «έχει ήδη πολιορκηθεί από τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ».
Έτσι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Antonio Tajani σημείωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα μόνο εντός της επικράτειάς της.

Τι σημαίνει το πράσινο φως για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος;

Μετά το πράσινο φως η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών GMLRS - αλλά όχι πυραύλων ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς - για να χτυπήσει εντός της ρωσικής επικράτειας κοντά στα σύνορα με την Περιφέρεια Kharkiv.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και άνθρωποι που γνωρίζουν την πολιτική δήλωσαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης στις 30 Μαΐου ότι η κυβέρνηση Biden έδωσε αθόρυβα την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ για «σκοπούς αεράμυνας» εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που πραγματοποιούν επιθέσεις στη βόρεια περιοχή του Kharkiv.
Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση Biden δεν έχει αλλάξει την πολιτική της που περιορίζει την Ουκρανία από τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας, όπως το ATACMS, σε άλλα μέρη στη Ρωσία.
Αρκετοί σύμβουλοι του Biden είπαν στους New York Times ότι μια περιορισμένη αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ που περιορίζει τα χτυπήματα στη Ρωσία ήταν «αναπόφευκτη» και ορθά εκτίμησαν ότι η αλλαγή της πολιτικής πιθανότατα θα ερχόταν με περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η Washington Post ανέφερε ότι ένας άλλος ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό στη χρήση συστημάτων αεράμυνας από την Ουκρανία που παρέχονται από τις ΗΠΑ για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων ή μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ρωσικό έδαφος «εάν αποτελούν απειλή για την Ουκρανία».
Οι New York Times ανέφεραν στις 22 Μαΐου ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken παρότρυνε τον Biden να άρει αυτούς τους περιορισμούς στην Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές πόσο μακριά στην Περιφέρεια Belgorod οι ΗΠΑ επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ ή εάν η Ουκρανία θα επιτρεπόταν να χτυπήσει τις συγκεντρώσεις ρωσικής δύναμης και εξοπλισμού στις περιφέρειες π.χ Kursk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης