Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, στο επίκεντρο πληθωρισμός και επιτόκιο

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, στο επίκεντρο πληθωρισμός και επιτόκιο
Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών ηγήθηκαν των κερδών
Οριακές διακυμάνωσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη να βρίσκονται στο επίκεντρο, με φόντο τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε για πρώτη φορά το 2024, στο 2,6% τον Μάιο, ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο στο 2,7% σε ετήσια βάση.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,3%, στις 18.463 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 8.244 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.975 μον. με πτώση 0,1%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται 0,1%, στις 34.468 μονάδες.
Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,05%, με τους τομείς να διαπραγματεύονται σε μικτό έδαφος.
Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, ενώ οι μετοχές των ταξιδιών και της αναψυχής σημείωσαν πτώση 2,4%.
Οι περιφερειακές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη, μετά το αρνητικό κλίμα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα.
Το αρνητικό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά αντικατοπτρίστηκε παγκοσμίως αυτή την εβδομάδα, καθώς οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων - γενικά μια επιβλαβής κίνηση για τις μετοχές, σημειώνει το CNBC.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την τελευταία σειρά εταιρικών κερδών.
Στην Ασία και τον Ειρηνικό, οι αγορές αυξήθηκαν χάρη στα νέα στοιχεία από τις μεγάλες οικονομίες της περιοχής.

Αμετάβλητος ο δείκτης PCE στις ΗΠΑ

Οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και πάλι τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη PCE της Fed, αλλά η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στις αρχές του 2024 δείχνει σημάδια εξασθένισης.
Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,2%.
Αυτή είναι η μικρότερη αύξηση από τον τελευταίο μήνα του 2023.
Ο βασικός δείκτης θεωρείται από τη Fed και τη Wall Street ως καλύτερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού πληθωρισμού.
Ο δομικός πληθωρισμός των τελευταίων 12 μηνών παρέμεινε στο 2,8% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αφήνοντάς τον λίγο πιο κοντά σε χαμηλό τριών ετών.
Η 12μηνη αύξηση του συνολικού PCE, εν τω μεταξύ, παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 2,7%.
Η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό δεν αναμένεται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της Fed για τη μείωση των επιτοκίων.
Απογοητευμένη από την πρόσφατη άνοδο των τιμών, η Fed  θέλει να δει τον πληθωρισμό να κινείται πιο κοντά στον στόχο του 2% προτού μειώσει το κόστος δανεισμού.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε για πρώτη φορά το 2024, ενισχύοντας τις ανησυχίες για το πόσο αργά θα μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν οι πιέσεις στις τιμές παραμείνουν υψηλές.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 2,6% τον Μάιο, ήταν υψηλότερη από 2,4% τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς πάνω από το επίπεδο που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο δομικός πληθωρισμός - εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων - επιταχύνθηκε από 2,7% σε 2,9%, σε ένα ανησυχητικό σημάδι για τους επενδυτές που ελπίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει επιθετικά τα επιτόκια φέτος.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι υπηρεσίες αναμένεται να κατταγράψουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης