Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Biden πέρασε την κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ - Πιο κοντά η άμεση (πυρηνική;) σύγκρουση με τη Ρωσία

O Biden πέρασε την κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ - Πιο κοντά η άμεση (πυρηνική;) σύγκρουση με τη Ρωσία
Η χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας αποτελούσε πάντα κόκκινη γραμμή για τους Αμερικανούς
Σχετικά Άρθρα
Η αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη θέση της Ουάσινγκτον, σημειώνει σε μία πρώτη ανάλυση το Sky News.
Έχει εκτεταμένες επιπτώσεις - και όχι μόνο στο πεδίο της μάχης.
Τα μέτωπα στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας γύρω από το Kharkiv φαίνονται όλο και πιο ασταθή.
Η δεύτερη πόλη βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από το ρωσικό πυροβολικό.

Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ

Η αλλαγή πολιτικής της Ουάσινγκτον είναι περιορισμένης εμβέλειας, αλλά σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα μπορούν πλέον να ρίχνουν αμερικανικά πυρομαχικά στη Ρωσία μόνο σε αυτή την περιοχή, για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν ένα νέο μέτωπο που ανοίγει περαιτέρω και να σταματήσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.
Και πάλι, η έμφαση δίνεται στην αμυντική δράση και όχι στις επιθετικές επιχειρήσεις - αλλά αυτό είναι θέμα ερμηνείας και θα φαίνεται πολύ διαφορετικό στο Κίεβο, στην Ουάσιγκτον και φυσικά στη Μόσχα.
Η χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας αποτελούσε πάντα κόκκινη γραμμή για τους Αμερικανούς.
Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, το Κρεμλίνο αναπαρήγαγε συνεχώς με πολεμική ρητορική ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση σύγκρουση με την Αμερική - και το φάσμα ενός πυρηνικού πολέμου.
Όμως η επισφαλής κατάσταση στη βορειοανατολική Ουκρανία και οι επακόλουθες εκκλήσεις της κυβέρνησης Zalensky φαίνεται ότι άλλαξαν τον υπολογισμό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον.
Σηματοδοτεί μια ραγδαία απόκλιση από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι Αμερικανοί στην αρχή του πολέμου.
Τότε η προμήθεια όπλων προοριζόταν να έχει μόνο αμυντικό χαρακτήρα και να χρησιμοποιηθεί εντός του ουκρανικού εδάφους.
Πλέον, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου τα αμερικανικά όπλα και οι εκτοξευτές πυραύλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν θέσεις στο εσωτερικό μιας πυρηνικά οπλισμένης χώρας.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η απάντηση της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη - προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση και θα έχει σοβαρές συνέπειες.
Η κίνηση όμως είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Εδώ και πολλούς μήνες η Ουκρανία χτυπά βαθύτερα μέσα στο ρωσικό έδαφος και αυτό δεν έχει αλλάξει τη θέληση της Ρωσίας να πολεμήσει.
Προσδοκούν ωστόσο, ότι η ισχύς των αμερικανικών όπλων θα βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει μια περιοχή που δέχεται συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και φαίνεται όλο και πιο αδύναμη.
Ο χρόνος είναι πολύτιμο αγαθό στο πεδίο της μάχης, σημειώνει τo Sky News, και η αλλαγή πολιτικής θα δώσει στο Κίεβο το περιθώριο να ανασυνταχθεί και να σταθεροποιήσει τις θέσεις του, καθώς θα λαμβάνει την άφιξη του τελευταίου πακέτου όπλων από τις ΗΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.
Αλλά η απόφαση της Αμερικής φέρνει μαζί της και κινδύνους.
Η Μόσχα έχει εκτοξεύσει πολλές απειλές από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της, αλλά, αν και σταδιακά, αυτή αντιπροσωπεύει μια ακόμη βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον πόλεμο.
Και αυξάνει την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης