Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση επί γης η Rafah: Το Ισραήλ κατέλαβε τον βασικό διάδρομο Γάζας – Αιγύπτου

Κόλαση επί γης η Rafah: Το Ισραήλ κατέλαβε τον βασικό διάδρομο Γάζας – Αιγύπτου
Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εισβολή στη Rafah στις αρχές Μαΐου
Έντονοι βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί συγκλόνισαν τη Rafah στη νότια Γάζα την Πέμπτη (30 Μαΐου), με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι κατέλαβε τον στρατηγικό διάδρομο κατά μήκος των συνόρων του παλαιστινιακού εδάφους με την Αίγυπτο.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εισβολή στη Rafah στις αρχές Μαΐου, παρά τις διεθνείς αντιρρήσεις σχετικά με την ασφάλεια των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη αυτή.
Ένα χτύπημα που προκάλεσε πυρκαγιά και σκότωσε δεκάδες ανθρώπους σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων το Σαββατοκύριακο προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.
Το Ισραήλ, έχοντας επανειλημμένα ορκιστεί δημόσια να καταστρέψει τη Hamas μετά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τον διάδρομο Philadelphi 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται το ίδιο το Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο όπλων.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε αναλάβει τον «επιχειρησιακό έλεγχο» της στενής συνοριακής περιοχής, όπου τα στρατεύματα είχαν «ανακαλύψει περίπου 20 σήραγγες», σύμφωνα με τα όσα είπε.
Η Αίγυπτος, μακροχρόνιος διαμεσολαβητής στη σύγκρουση, έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για τούνελ λαθρεμπορίου που διέρχονται κάτω από τη νεκρή ζώνη.
«Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της επιχείρησης στην παλαιστινιακή πόλη Rafah και την παράταση του πολέμου για πολιτικούς σκοπούς», ανέφερε υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή από το κρατικό Al-Qahera News.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια πιθανή ισραηλινή κατάληψη του Διαδρόμου Philadelphi θα παραβίαζε την ειρηνευτική συμφωνία των δύο χωρών του 1979, αν και δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από το Κάιρο μετά την ανακοίνωση του στρατού.

Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Rafah

Στο Πεκίνο, από την άλλη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi ζήτησε αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του σε «κάθε προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τη γη τους».
Ο Κινέζος Πρόεδρος, Xi Jinping, με τη σειρά του, ζήτησε μια «ευρείας βάσης, έγκυρη και αποτελεσματική διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη» για την αντιμετώπιση του πολέμου.
Στη Γάζα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν μάχες στην κεντρική και δυτική Rafah και βομβαρδισμούς στα ανατολικά που σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους κοντά σε μια αποθήκη βοήθειας.
Το νοσοκομείο Nasser στο κοντινό Khan Yunis δήλωσε ότι τουλάχιστον «τέσσερις μάρτυρες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις μετά από βομβαρδισμό» στη δυτική Rafah.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν κτίρια στην ανατολική Rafah, όπου ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή στις 7 Μαΐου, εστιάζοντας αρχικά στο ζωτικής σημασίας συνοριακό πέρασμα της Rafah, βασικό σημείο εισόδου για τη βοήθεια.
Ένας ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου AFP ανέφερε βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς στη βόρεια Γάζα, όπου μάρτυρες είδαν πυκνά σύννεφα καπνού πάνω από τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia και την Beit Lahia.
Ένα ρεύμα αμάχων εγκατέλειψε ήδη τη Rafah με αυτοκίνητα ή με κάρα, μαζεύοντας όπως-όπως τα υπάρχοντά τους.
Πριν από την έναρξη της επίθεσης στη Rafah, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι έως και 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε καταφύγιο στην πόλη. Από τότε, ένα εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Παλαιστινιακή αναγνώριση

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περισσότερους από 50 στόχους σε όλη τη Γάζα και ότι τα στρατεύματά του βρήκαν όπλα, εκρηκτικά και φρεάτια για σήραγγες στη Rafah, ενώ έδωσαν μάχη με μαχητές στην Τζαμπάλια.
Το ισραηλινό χτύπημα της Κυριακής και τα πυρά που ακολούθησαν στον καταυλισμό στη Rafah σκότωσαν 45 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας, ενώ το θέμα απασχόλησε και τις διήμερες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευσε ένα συγκρότημα της Hamas και σκότωσε δύο ανώτερα μέλη της.
Μετά το χτύπημα, η Αλγερία υπέβαλε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, αλλά δεν ήταν σαφές πότε θα ψηφιστεί.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmud Abbas την Τετάρτη, ο Γάλλος Emmanuel Macron δήλωσε ότι το Παρίσι είναι «αποφασισμένο να συνεργαστεί με την Αλγερία» για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο «θα κάνει μια ισχυρή δήλωση για τη Rafah».
Οι αποφάσεις της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν επίσημα την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση αυτή την εβδομάδα πυροδότησαν μια συζήτηση για το θέμα.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβενίας δήλωσε ότι οι νομοθέτες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας θα ψηφίσουν την επόμενη Τρίτη για το αν θα συμμετάσχουν στις κινήσεις αναγνώρισης. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz δήλωσε ότι μια θετική ψήφος θα «ωφελούσε» τη Hamas.
Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.189 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ. Οι μαχητές πήραν επίσης 252 ομήρους, εκ των οποίων οι 121 παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 σύμφωνα με τον στρατό είναι νεκροί.
Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 36.224 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Hamas.

Ο Gantz επιδιώκει πρόωρες εκλογές

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Tzachi Hanegbi δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
«Μπορεί να έχουμε άλλους επτά μήνες μάχης για να εδραιώσουμε την επιτυχία μας και να πετύχουμε αυτό που έχουμε ορίσει ως την καταστροφή της δύναμης και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Hamas», δήλωσε ο Hanegbi.
Εν μέσω του πολέμου, το κεντρώο κόμμα του Ισραηλινού Υπουργού Πολέμου Benny Gantz κατέθεσε νομοσχέδιο για τη διάλυση του κοινοβουλίου με σκοπό τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκαλώντας την κριτική του δεξιού κόμματος Likud του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να απέχει από μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Rafah, λόγω του κινδύνου που υπάρχει για τους αμάχους.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει το Ισραήλ να ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» του προέδρου Joe Biden.
Η ισραηλινή κατάληψη του περάσματος της Rafah επιβράδυνε περαιτέρω τις σποραδικές παραδόσεις βοήθειας για τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας και ουσιαστικά έκλεισε το κύριο σημείο εξόδου της περιοχής.
Η Κύπρος, το ανατολικότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα κρατείται στα ανοικτά των ακτών της περιοχής, αφού μια προβλήτα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ υπέστη ζημιές λόγω της κακοκαιρίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Κύπρο πως η προβλήτα θα είναι πιθανότατα σε θέση να διαχειριστεί και πάλι ανθρωπιστικά φορτία μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανόν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης