Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρό μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ: Ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμος - Δεν προσκαλούμε τους λύκους στο σπίτι μας

Αυστηρό μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ: Ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμος - Δεν προσκαλούμε τους λύκους στο σπίτι μας
Τι δήλωσε για τα φλέγοντα ζητήματα ο αντιστράτηγος Jing Jianfeng, αναπληρωτής αρχηγός του Τμήματος Μικτού Επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας - Να μην πεοσκαλούμε τους λύκους στο σπίτι μας
(upd5)Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν θα επιτρέψει ποτέ την αποκοπή του νησιού της Ταϊβάν από την Κίνα.
«Ανεξαρτησία της Ταϊβάν» σημαίνει πόλεμο, δήλωσε ο αντιστράτηγος Jing Jianfeng, αναπληρωτής αρχηγός του Τμήματος Μικτού Επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την κινεζική αντιπροσωπεία μετά την ομιλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin το πρωί του Σαββάτου 1 Ιουνίου.
Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Jing είπε ότι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα έλαβε στρατιωτικά αντίμετρα γύρω από το νησί της Ταϊβάν είναι για να αποτρέψει τις επιθετικές αποσχιστικές δραστηριότητες «ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν» και να αποτρέψει την εξωτερική παρέμβαση χρησιμοποιώντας ισχυρότερα μέτρα και πιο εμφανή αποφασιστικότητα.
Ο Jing απάντησε στις παρατηρήσεις του Austin που κάλυπταν διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων συμμαχίας ΗΠΑ -Ασίας-Ειρηνικού, των στρατιωτικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, του ζητήματος της Ταϊβάν και του ζητήματος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Austin δήλωσε ότι η Ταϊβάν ήταν αναπαλλοτρίωτο μέρος του ιερού εδάφους της Κίνας από την αρχαιότητα.
Νομικά δεσμευτικά διεθνή έγγραφα όπως η Διακήρυξη του Καΐρου, η Διακήρυξη του Πότσνταμ και το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα την κυριαρχία της Κίνας επί της Ταϊβάν, η οποία αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης.
Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο βασικό ζήτημα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Οι προϋποθέσεις

Οι τρεις αρχές αποτελούν προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση διμερών διπλωματικών δεσμών, δηλαδή η διακοπή των λεγόμενων διπλωματικών σχέσεων με το νησί της Ταϊβάν, η κατάργηση της αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης με τις αρχές της Ταϊβάν και η απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί της Ταϊβάν.
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, συσκότισαν και κατέστρεψαν την αρχή της «μίας Κίνας», υποστήριξαν και εξόπλισαν το νησί της Ταϊβάν, προκαλώντας έτσι προβλήματα στα Στενά της Ταϊβάν.
Ο Austin είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν είναι σοβαρή.
Πολιτικές προσωπικότητες όπως ο νέος περιφερειακός ηγέτης της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, πρόδωσαν το κινεζικό έθνος και τους προγόνους μας, υποστηρίζοντας κατάφωρα τις αυτονομιστικές θεωρίες και προσπαθώντας να επιδιώξουν την «ανεξαρτησία» ζητώντας ξένη υποστήριξη ή με τη βία, ωθώντας το νησί της Ταϊβάν προς την άβυσσο της καταστροφής, επισημανε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Είναι οι ένοχοι που βλάπτουν το status quo στα Στενά και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στην περιφερειακή σταθερότητα από οποιονδήποτε άλλον.
Η Κίνα δεν θα σταματήσει ποτέ να ενισχύει την ετοιμότητα μάχης, δεν θα υποχωρήσει ποτέ στον αγώνα μας ενάντια στους αυτονομιστές της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και ποτέ δεν θα ανεχθεί εξωτερική παρέμβαση. Ο κινεζικός στρατός θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να εκπληρώσει την αποστολή μας για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας.

Το ΝΑΤΟ…. Ασίας-Ειρηνικού

Ο Jing είπε ότι η «Στρατηγική της περιοχή Ινδικού -Ειρηνικού» των ΗΠΑ είναι απλώς ρητορεία που ακούγεται καλή, αλλά δεν επιτυγχάνει τίποτε θετικό.
Βασίζεται στη δημιουργία αποκλειστικών σχέσεων με βάση τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και μια πολιτική μηδενικού αθροίσματος υπό το πρόσχημα της προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας.
Το πραγματικό κίνητρο των ΗΠΑ είναι η σύγκλιση μικρών κύκλων σε έναν μεγαλύτερο, παρόμοιο με μια εκδοχή του ΝΑΤΟ στην Ασία-Ειρηνικό, προκειμένου να διατηρηθεί η ηγεμονία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η «Στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού», από τη φύση της, έχει ως στόχο να δημιουργήσει διχασμό, να προκαλέσει αντιπαραθέσεις και να υπονομεύσει τη σταθερότητα.
Εξυπηρετεί αποκλειστικά τα ιδιοτελή γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αντίθετα με την παλίρροια της ιστορίας και τις κοινές φιλοδοξίες των περιφερειακών χωρών για ειρήνη, ανάπτυξη και συνεργασία που θα ωφεληθεί. Αυτή η στρατηγική προορίζεται να μην αποφέρει θετικά αποτελέσματα, σημείωσε ο Jing.
Σημείωσε αυτές οι συνομαδώσεις θα φέρουν περισσότερο κακό παρά καλό στα μέλη τους.
Ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί ανακαλούν συχνά την παροιμία «να μιλάμε χαμηλόφωνα και να κουβαλάμε…μεγάλο ραβδί».
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν συχνά τη συνεργασία ως δόλωμα για να δελεάσουν τις περιφερειακές χώρες να γίνουν αντιπρόσωποί τους και υποτελείς για να επωμιστούν αυτές το βάρος.
Από τη περίπτωση της Σαϊγκόν μέχρι την πτώση της Καμπούλ, οι εταίροι των ΗΠΑ έγιναν θύματα ο ένας μετά τον άλλο των ΗΠΑ.
«Αυτό μου θυμίζει μια ρήση του αείμνηστου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger, και εδώ παραθέτω: «Το να είσαι εχθρός της Αμερικής είναι επικίνδυνο, αλλά το να είσαι φίλος της Αμερικής είναι μοιραίο».
The venue of Shangri-La Dialogue in Sinagpore  Photo: Li Aixin/GT
Dong Zhun (Υπουργός Άμυνας): Η Κίνα ανοικτή στην επικοινωνία με τις ΗΠΑ για τα στρατιωτικά ζητήματα, όμως «θα δράσει» με «αποφασιστικότητα και δύναμη» για να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Η Κίνα είναι «ανοικτή» στις επικοινωνίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά τις στρατιωτικές υποθέσεις, δήλωσε την Κυριακή 2/6 στη Σιγκαπούρη ο κινέζος υπουργός Άμυνας Dong Zhun, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin, δυο ημέρες μετά την πρώτη εκτενή συνάντηση τους σε 18 μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του θα «δράσει με αποφασιστικότητα και δύναμη» για να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ήταν πάντα άφθαρτη και ισχυρή δύναμη στην υπεράσπιση της ενοποίησης της πατρίδας και θα δράσει με αποφασιστικότητα και δύναμη για να σταματήσει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να εγγυηθεί πως δεν θα επιτύχουν ποτέ οι προσπάθειες» για αυτό, τόνισε ο κ. Dong κατά τη διάρκεια του Διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη, σημαντικού φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία.
Προειδοποίησε επίσης, πως η αυτοσυγκράτηση της χώρας του στη Νότια Σινική Θάλασσα έχει «όρια», έπειτα από σειρά επεισοδίων ανάμεσα σε πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων σε διεκδικούμενη ζώνη.
Πλοία του κινεζικού λιμενικού σώματος έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα αντλίες εκτόξευσης πεπιεσμένου νερού στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, που το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ έχουν υπάρξει επίσης αρκετές συγκρούσεις πλοίων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μέλη των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων.

Σταθερότητα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας


Όσον αφορά το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, είπε ότι ο Austin υποστήριξε τις Φιλιππίνες και υπαινίχθηκε ότι οι νόμιμες επιχειρήσεις της Κίνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Κίνας ήταν λάθος. «Αυτό δεν έχει νόημα», είπε.
Ο Jing είπε ότι επί του παρόντος, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι συνολικά σταθερή.
Το ένα τρίτο του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, ή το ήμισυ των παγκόσμιων εμπορικών πλοίων, διέρχεται από αυτήν την πλωτή οδό, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, ακόμη και όταν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έρχονται απρόσκλητα.
Πώς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας; Οι αφηγήσεις των ΗΠΑ απέχουν πολύ από την αλήθεια και μπορούν μόνο να δημιουργήσουν περιττό πανικό.
The venue of Shangri-La Dialogue in Sinagpore  Photo: Li Aixin/GT

Η Κίνα και οι χώρες της ASEAN είναι γείτονες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν η μία από την άλλη.
Είναι φυσικό οι γείτονες να τσακώνονται μερικές φορές, αλλά πρέπει να επιλύσουμε τις διαφωνίες μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων αντί.... να προσκαλούμε λύκους στο σπίτι μας και να παίζουμε με τη φωτιά.
Σχετικά με τους στρατιωτικούς δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ, ο Jing αναφέρθηκε τη σταθερή ανάπτυξη των αμυντικώ σχέσεων  Κίνας-ΗΠΑ
Οι σχέσεις υπηρετούν τα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών και ευθυγραμμίζονται με τις επικρατούσες επιδιώξεις της διεθνούς κοινότητας.
Οι δύο στρατοί πρέπει να ακολουθήσουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των αρχηγών κρατών, να τηρήσουν τις αρχές της μη σύγκρουσης και της μη σύγκρουσης και να χρησιμεύσουν ως άγκυρες σταθερότητας στη σχέση μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ.
Η Κίνα ελπίζει ότι η αμερικανική πλευρά θα τιμήσει τα λόγια της με πράξεις, θα λάβει συγκεκριμένες ενέργειες για να διατηρήσει τις αρχές της αρμονίας, να δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα και να διατηρήσει την αξιοπιστία.
Επιπλέον, ενθαρρύνεται να αυξηθεί η επικοινωνία και η συνεργασία με την κινεζική πλευρά για να βρεθεί ο σωστός δρόμος εμπλοκής που να εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης