Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο των drones: Η κατάρριψη από τη Hazbollah του δεύτερου Hermes 900 αξίας 6 εκατ. δολ.

Πώς το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο των drones: Η κατάρριψη από τη Hazbollah του δεύτερου  Hermes 900 αξίας 6 εκατ. δολ.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι αυτό το drone είχε καταρριφθεί από έναν πύραυλο Saqr-358, ένα σύστημα αεράμυνας που έχει επίσης εντοπιστεί στο οπλοστάσιο της Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ και της πολιτοφυλακής Houthi της Υεμένης
H πολιτοφυλακή του Λιβάνου και το πολιτικό κίνημα Hezbollah έχει εμπλακεί με το Ισραήλ σε μια σειρά  συνοριακών αψιμαχιών μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής κρίσης τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά προσπάθησε να αποφύγει μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας για να αποτρέψει μια σκληρή ισραηλινή απάντηση με στόχο λιβανικές πόλεις όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου το 2006.
Η Hezbollah κατέρριψε το δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Hermes 900 εν μέσω των συνεχιζόμενων σποραδικών συγκρούσεων με την ισραηλινή αμυντική δύναμη να έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.
ΜΜΕ που συνδέονται με την πολιτοφυλακή ανέφεραν το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 ότι το UAV καταρρίφθηκε με πύραυλο εδάφους-αέρος πάνω από την πόλη Ντέιρ Κίφα του νότιου Λιβάνου, περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.
Το IDF αναγνώρισε ότι το drone έχει καταστραφεί.
Hezbollah downs Israeli Hermes 900 UAV | Al Mayadeen English
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν το UAV αξίας 5-6 εκατομμυρίων δολαρίων να γίνεται φλεγόμενα συντρίμμια καθώς προσέκρουε προς το έδαφος.
Το περιστατικό του Σαββάτου (1/6) ήταν η δεύτερη φορά που η Hezbollah έφερε ένα Hermes 900 φέτος, ενώ ένα άλλο καταστράφηκε πάνω από το νότιο Λίβανο στις 6 Απριλίου.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι αυτό το drone είχε καταρριφθεί από έναν πύραυλο Saqr-358, ένα σύστημα αεράμυνας που έχει επίσης εντοπιστεί στο οπλοστάσιο της Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ και της πολιτοφυλακής Houthi της Υεμένης.
Το Hermes 900 αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό αμυντικό γίγαντα Elbit Systems, τέθηκε χρήση με τις IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) το 2012 και έκτοτε έχει εξαχθεί σε σχεδόν δώδεκα χώρες.
Μαζί με τη συλλογή πληροφοριών, τις επικοινωνίες και τις αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, τα drones μπορούν να εμπλακούν σε μάχη χρησιμοποιώντας πυραύλους αντιαρματικών και κατά προσωπικού Spike.
Τα drones διαθέτουν άνοιγμα φτερών 15 μέτρων και μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 1,18 τόνους.
Ανήκουν στη Μοίρα 166 της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Η Hezbollah κατέρριψε ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Elbit Systems - το Hermes 450 2 εκατομμυρίων δολαρίων, πάνω από το νότιο Λίβανο στα τέλη Φεβρουαρίου, με ένα από τα SAM της να αποφεύγει έναν ισραηλινό πύραυλο David's Sling που εκτοξεύτηκε για να προσπαθήσει να αναχαιτίσει τη επίθεση
Τον Φεβρουάριο, η Hezbollah ανέφερε την κατάσχεση ενός μικροσκοπικού drone παρακολούθησης 45 κιλών της σειράς Elbit Skylark «σε καλή κατάσταση».
Η τιμή αυτού του drone κυμαίνεται από 200.000 έως 1,5 εκατομμύρια δολάρια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-01_224355.png
Αμυντική βιομηχανία

Η Elbit Systems ανέφερε κέρδη ρεκόρ και άνοδο στις τιμές των μετοχών της φέτος εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, καταγράφοντας έσοδα 1,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι 6 δισ. δολάρια το 2023.
Η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Elbit 900 το Σάββατο 1/6 ήρθε μια ημέρα αφότου ο αρχηγός της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah είπε σε τηλεοπτική ομιλία ότι η ομάδα έχει «δογματική, ηθική και θρησκευτική ευθύνη» για την εξάρθρωση του «σιωνιστικού καθεστώτος» και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για την υποστήριξη των Παλαιστινίων. .
Οι αψιμαχίες Hezbollah - Ισραήλ ανάγκασαν τον Ισραηλινό Στρατό να διατηρήσει μια αρκετά μεγάλη δύναμη στα βόρεια σύνορά του και μακριά από τη Γάζα. .
Τουλάχιστον 89 Λιβανέζοι άμαχοι, 15 άμαχοι στην κοντινή Συρία και 10 Ισραηλινοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ενώ σχεδόν 200.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί από τη ζώνη σύγκρουσης.
Η επίδειξη των δυνατοτήτων αεράμυνας της Hezbollah φαίνεται να χρησιμεύει ως άλλη μια απόδειξη για τις περιορισμένες δυνατότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών των δυτικών δυνάμεων και έρχεται εν μέσω αυξανόμενων απωλειών στρατιωτικών UAV των ΗΠΑ στην Υεμένη, όπου η πολιτοφυλακή των έχει καταστρέψει τουλάχιστον εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper και δεκάδες άλλα UAV αναγνώρισης και κρούσης αμερικανικής και ευρωπαϊκής κατασκευής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης