Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τις πιθανές «μοιραίες συνέπειες»
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις πιθανές «μοιραίες συνέπειες» που θα είχε η άδεια στο Κίεβο να αναπτύξει όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς ηγέτες ενάντια σε λανθασμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να έχουν μοιραίες συνέπειες», δήλωσε ο Ryabkov. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο θέμα, δίνοντας «μια πολύ σημαντική προειδοποίηση και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε εγκρίνει ουκρανικό αίτημα για την ανάπτυξη όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος, στα σύνορα κοντά στην ουκρανική πόλη Kharkiv. Η χρήση αυτή εγκρίθηκε για τον περιορισμένο σκοπό της υπεράσπισης του Χάρκοβο.
Στον ίδιο δρόμο και η Γερμανία
Η άμβλυνση της στάσης της Ουάσινγκτον οδήγησε τη Γερμανία να επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να πλήξει ορισμένους στόχους σε ρωσικά εδάφη με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, ανέφερε το Associated Press. Η Γερμανία επιτρέπει επίσης συγκεκριμένα μόνο αυτή τη χρήση για τον σκοπό της υπεράσπισης του Kharkiv.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική υποστήριξη και οπλοστάσιο για να αμυνθεί καθ' όλη τη διάρκεια της πλήρους εισβολής της Μόσχας, αποφεύγοντας παράλληλα να υποστηρίξουν ευθέως την ανάπτυξη των όπλων τους στο ρωσικό έδαφος - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τα αντίποινα της Μόσχας και να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Η Δύση έχει επίσης αποφύγει την επίσημη ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εκτός από τα μεμονωμένα σχόλια του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron -και τα πρόσφατα μηνύματα του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών, Radoslaw Sikorski- ότι οι χώρες δεν πρέπει να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο.
Η Ρωσία πιστεύεται επίσης ευρέως ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed ιρανικής κατασκευής στις εχθροπραξίες της κατά της Ουκρανίας. Η Τεχεράνη λέει ότι δεν παρείχε όπλα για τον σκοπό αυτό.
Η αλλαγή της στάσης σχετικά με την ανάπτυξη δυτικών όπλων σε ρωσικά εδάφη έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που αναμένονται άμεσα στην Ουκρανία θα επιτραπεί να πλήξουν και σε ρωσικό έδαφος.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι για σήμερα έχουμε [τη] δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αεροσκάφη στο έδαφος της Ρωσίας, θα το δούμε. Αρχίσαμε να μιλάμε για να μιλάμε γι' αυτό και νομίζω ότι η χρήση οποιουδήποτε όπλου, δυτικού είδους όπλου, στο έδαφος της Ρωσίας, είναι ... είναι θέμα χρόνου, έτσι νομίζω», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν διαφορετικά να συνεχίσουν να επωφελούνται από την πραγματοποίηση επιθέσεων από συνοριακές θέσεις. «Με αυτόν τον τρόπο, εκείνοι επιτίθενται και εμείς δεν μπορούμε».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών