Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Έσωσα τη γαλλική οικονομία ύστερα από την πανδημία

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Έσωσα τη γαλλική οικονομία ύστερα από την πανδημία
«Έσωσε τη γαλλική οικονομία» κατά τη γνώμη του ο Bruno Le Maire
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Bruno Le Maire υποστήριξε ότι «έσωσε τη γαλλική οικονομία» ύστερα από την πανδημία COVID και τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s Global Ratings το Σάββατο.
Την Παρασκευή, η S&P Global Ratings μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από «AA» σε «AA-», επικαλούμενη «επιδείνωση» της «δημοσιονομικής θέσης» της χώρας.
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί λόγω των μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων κατά την περίοδο 2023-2027», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο του Le Maire παρουσίασε έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ το 2024, πολύ μακριά από τον αρχικό του στόχο του 4,4%.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί επίσης ότι το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί στο 112% του ΑΕΠ το 2027, σε σύγκριση με το αναμενόμενο 108,1% της Γαλλίας.
Η κυβέρνηση παραμένει ανένδοτη ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο του 3% έως το 2027 – υποχρέωση που απορρέει από τους κανόνες της Συνθήκης του Μάαστριχτ της ΕΕ. Ωστόσο, η S&P ανησυχεί ότι αυτό φαίνεται πλέον απίθανο.
Το 2023, η Γαλλία ήταν η τρίτη πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, με ποσοστό λίγο πάνω από 111% του ΑΕΠ. Είχε το τέταρτο μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

«Σώζοντας την οικονομία»

Το σκεπτικό της S&P δεν βασίζεται σε «αμφιβολίες για την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία έχει εγκριθεί, αλλά στον πολιτικό κατακερματισμό της χώρας. Η κυβέρνηση στερείται [πολιτικής] υποστήριξης», δήλωσε ο Le Maire ως σχόλιο για την υποβάθμιση το Σάββατο.
«[Πιστεύουμε] ότι ο πολιτικός κατακερματισμός αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες», ανέφερε η S&P.
«Έσωσα τη γαλλική οικονομία αποφεύγοντας την ύφεση, την κοινωνική καταστροφή και τις ανησυχίες των πολιτών για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Τους προστάτεψα», υποστήριξε.
Η Γαλλία εισήγαγε μία από τις πιο εκτεταμένες «ενεργειακές ασπίδες» της ΕΕ για την οροφή των τιμών ενέργειας κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία – αλλά αυτό ανακλήθηκε το 2024 υπέρ πιο στοχευμένων κρατικών ενισχύσεων.
Νωρίτερα φέτος, ο Le Maire ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πρόσθετη περικοπή του προϋπολογισμού κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024. Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη έχουν μειωθεί από 1,4% σε 1%, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Γαλλίας για το 2024.
Τα μισά χρήματα θα προέλθουν από περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στους γενικούς προϋπολογισμούς των υπουργείων.
«Η σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά μας είναι προφανής και βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο Pierre Moscovici, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, στην εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune Dimanche την Κυριακή.
Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) τις επόμενες εβδομάδες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιεί μια ΔΥΕ ώστε να αναγκάσει τα κράτη μέλη να μειώσουν τα ελλείμματα που θεωρούνται υπερβολικά υψηλά. Όταν συμβαίνει αυτό, οι χώρες-στόχοι πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια μείωσης και προθεσμίες – διαφορετικά, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης