Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mearsheimer (Αμερικανός Καθηγητής): Ο George W. Bush είναι υπεύθυνος για την καταστροφή στην Ουκρανία

Mearsheimer (Αμερικανός Καθηγητής): Ο George W. Bush είναι υπεύθυνος για την καταστροφή στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον John Mearsheimer, αν δεν υπήρχαν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ, η Ουκρανία δεν θα είχε επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα είχε παραμείνει ουδέτερη και θα ήταν «ασφαλής και υγιής»
Η Ουκρανία θα ήταν ασφαλής αν δεν υπήρχε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, George W. Bush να υποστηρίξει την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer.
«Η απόφαση της 8ης Απριλίου μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βουκουρέστι το 2008 να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν πραγματικά καταστροφική
Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης δεν μπορούν να υποβαθμιστούν», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον John Mearsheimer, αν δεν υπήρχαν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ, η Ουκρανία δεν θα είχε επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα είχε παραμείνει ουδέτερη και θα ήταν «ασφαλής και υγιής».
Όπως σημείωσε ο John Mearsheimer, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε για πιθανή κλιμάκωση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και την πιθανότητα ενός παγκόσμιου πολέμου, εάν ο George W. Bush δεν είχε κάνει ένα τέτοιο βήμα στην Ουκρανία.
«Πήραμε μια καταστροφική απόφαση και την ευθύνη για αυτήν την έχουν πρωτίστως οι Αμερικανοί», κατέληξε.
Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ο George W. Bush είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν κάθε δυνατή υποστήριξη στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στη συμμαχία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης