Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία - εκλογές: Προς τρίτη θητεία οδεύει ο πρωθυπουργός Modi – Ψήφισαν πάνω από 600 εκατ. πολίτες

Ινδία - εκλογές: Προς τρίτη θητεία οδεύει ο πρωθυπουργός Modi – Ψήφισαν πάνω από 600 εκατ. πολίτες
Οι εκλογές στην Ινδία ήταν οι μεγαλύτερες στην παγκόσμια ιστορία
Σχετικά Άρθρα
Η συμμαχία του -μέχρι πρότινος- πρωθυπουργού Narendra Modi καταγράφει δυναμική πλειοψηφίας με το 15% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί στην Ινδία, οδεύοντας σε μία τρίτη θητεία στην εξουσία.
Ο Modi προσβλέπει στην πλειοψηφία των 2/3, κάτι που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Το αντιπολιτευόμενο μπλοκ «ΙΝΔΙΑ» χρειάζεται να κερδίσει περισσότερες από 180 από τις 543 έδρες για να εμποδίσει την πλειοψηφία των 2/3.
Οι εκλογές στην Ινδία ήταν οι μεγαλύτερες στην παγκόσμια ιστορία, καθώς 642 εκατ. από τους 968 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν στις γενικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου, όπως γνωστοποίησαν οι αρμόδιες αρχές.
Αν και στις φετινές εκλογές ψήφισαν 6,12 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τις προηγούμενες του 2019, η συμμετοχή ήταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από τη συμμετοχή που καταγράφηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (67,4%).
Η ψηφοφορία στις γενικές εκλογές διεξήχθη σε επτά φάσεις και ξεκίνησε στις 19 Απριλίου εν μέσω συνθηκών ακραίου καύσωνα. Δεκάδες ψηφοφόροι και εκλογικοί αξιωματούχοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθώς οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα.
Ο κορυφαίος αντίπαλος του Modi υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να πολεμά τη «δικτατορία» προτού επιστρέψει στη φυλακή, μετά τις εκλογές. Ο Arvind Kejriwal βρίσκεται μεταξύ πολλών ηγετών της αντιπολίτευσης υπό ποινική έρευνα, με τους συναδέλφους του να περιγράφουν τη σύλληψή του τον μήνα πριν από την έναρξη των γενικών εκλογών τον Απρίλιο ως «πολιτική συνωμοσία» που ενορχηστρώθηκε από το κόμμα BJP του Modi.
Ο Modi ήρθε στην εξουσία το 2014, εκτοπίζοντας το κόμμα του Κογκρέσου που κυβερνούσε τη χώρα για σχεδόν 55 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από τους Βρετανούς αποικιοκράτες το 1947.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης