Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ... Ουκρανία φαντασιώνεται την Ταϊβάν ο Biden: «Δεν αποκλείεται να στείλουμε στρατό απέναντι στην Κίνα»

Νέα ... Ουκρανία φαντασιώνεται την Ταϊβάν ο Biden: «Δεν αποκλείεται να στείλουμε στρατό απέναντι στην Κίνα»
«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Αν σας το έλεγα, τότε θα με επικρίνατε με βάσιμους λόγους» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος για την παρουσία των ΗΠΑ στο νησί
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπάρχουν σχέδια για αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν απέκλεισε επ' ουδενί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διαμηνύοντας προς το Πεκίνο ότι «θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες «έκαναν σαφές» στον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping ότι οι σημερινές αμερικανικές αρχές συμφωνούν με την πολιτική των προηγούμενων προέδρων, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
«Δεν επιδιώκουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και δεν θα την επιδιώξουμε. Στην πραγματικότητα, δεν θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν εάν η Κίνα προσπαθήσει μονομερώς να αλλάξει το καθεστώς. Και γι' αυτό συνεχίζουμε να παραχωρούμε κάποιον ... χώρο. Και έχουμε διαβουλευτεί σχετικά με τους συμμάχους μας στην περιοχή», τόνισε σχετικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Από την άλλη βέβαια, ο Biden ξεκαθάρισε ότι «δεν αποκλείει τη χρήση αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης».
Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ χερσαίας ανάπτυξης στρατευμάτων, αεροπορίας και του ναυτικού.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για πιθανά πλήγματα των ΗΠΑ από στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες ή την Ιαπωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Αν σας το έλεγα, τότε θα με επικρίνατε με βάσιμους λόγους».
Στο πλαίσιο των συμφωνιών τους με τις αρχές των Φιλιππίνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρόσβαση σε πέντε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και διαθέτουν επίσης αρκετές δικές τους βάσεις στα νησιά.
Το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες υπέγραψαν τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA), σύμφωνα με την οποία δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο νησί, συμπεριλαμβανομένης μιας επαρχίας δίπλα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης τις αεροπορικές βάσεις «Antonio Bautista» στο Palawan, «Basa» στην Pampanga, «Benito Ebuen» στο Cebu, «Lumbia» στο Mindanao και «Fort Magsaysay» στη Nueva Ecija.
Στις εν λόγω βάσεις βρίσκονται 500 Αμερικανοί στρατιώτες.
Στην Ιαπωνία, ο αμερικανικός στρατός καταλαμβάνει δεκάδες βάσεις στα τρία μεγαλύτερα νησιά Honshu, Kyushu και Okinawa.
Υπάρχουν συνολικά 91 χώροι των ΗΠΑ που βρίσκονται σε τρία νησιά.
Περίπου το 74,7% όλων των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ιαπωνία βρίσκεται στο νησί της Οκινάουα.
Επισημάινεται ότι από την πλευρά της η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της και έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί σε πολλές περιπτώσεις.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Πεκίνο παρουσίασε ένα σχέδιο για την εμβάθυνση της ενοποίησής της με το ημιαυτόνομο νησί.
Οι αρχές της Ταϊβάν θεωρούν το νησί ανεξάρτητη χώρα από το 1949.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ταϊβάν στη διαμάχη της με την Κίνα, αλλά δεν αναγνωρίζουν το νησί ως κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης