Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές 2024: Περιζήτητο το χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν για τη Διεύρυνση

Ευρωεκλογές 2024: Περιζήτητο το χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν για τη Διεύρυνση
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων με τους γείτονες της ΕΕ, την παροχή αξιόπιστης προοπτικής ένταξης στην ΕΕ και τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στις εννέα υποψήφιες χώρες της ΕΕ
Στην επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης και της γειτονίας αναμένεται να είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών.
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων με τους γείτονες της ΕΕ, την παροχή αξιόπιστης προοπτικής ένταξης στην ΕΕ και τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στις εννέα υποψήφιες χώρες της ΕΕ.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο της ΕΕ έχουν οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι το στρατηγικό συμφέρον του μπλοκ για μια σταθερή και ασφαλή κοντινή γειτονιά πρέπει να υπερβαίνει το ποιος θα είναι το επόμενο μέλος.
Νωρίτερα φέτος, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τις οποίες η προηγούμενη Επιτροπή Junker ουσιαστικά σταμάτησε, με αποτέλεσμα σχεδόν μια δεκαετία στασιμότητας.

Ένα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα κράτη μέλη της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στην Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα στην αντίστοιχη πορεία τους, γεγονός που απαιτεί πλέον σημαντικό τεχνικό και νομικό έργο και από τις δύο πλευρές.
«Ας το παραδεχτούμε, το βασικό καθήκον για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο κατά την επόμενη θητεία θα είναι ‘να τελειώσει η Ουκρανία’ και να συνεχίσουν οι άλλες να μεταρρυθμίζονται, γεγονός που θα αποτελέσει μνημειώδες έργο», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Euractiv υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενώ σημειώνεται ότι είναι μια θέση που επαναλαμβάνεται από πολλούς κατά καιρούς.
Στο πλαίσιο της ώθησης, η εσωτερική ομάδα υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία έγινε πρόσφατα μια ολόκληρη νέα διεύθυνση που επικεντρώνεται στην ανασυγκρότηση και την ένταξη.
Η χρηματοδότηση για την περιοχή έχει επίσης αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένου του νέου «Σχεδίου Ανάπτυξης» για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση υπό όρους.
Η Γενική Διεύθυνση Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG NEAR), η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής και υλικής βοήθειας του μπλοκ προς τις χώρες διεύρυνσης και γειτονίας, έχει επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές της.
Το τμήμα του χαρτοφυλακίου που αφορά τη «γειτονία» έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πίεσε για τη σύναψη μεταναστευτικών συμφωνιών, τις λεγόμενες στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, με αρκετές χώρες της νότιας γειτονιάς.

Ανταγωνισμός για τη θέση

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας- έχουν βάλει στο μάτι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για τον εθνικό τους υποψήφιο, σύμφωνα με το Euractiv’s commissioner tracker.
Η Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, θέλει να διατηρήσει τη θέση της διεύρυνσης με τον νυν Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι, ώστε να διατηρήσει την επιρροή της στην καθοδήγηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας και των Δυτικών Βαλκανίων.
Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τον Βαρχέλι ή άλλον Ούγγρο επίτροπο, ιδίως αφότου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη προσπαθήσει να εμποδίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και απείλησε να καθυστερήσει τις ενταξιακές συνομιλίες της.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, θα ήταν επίσης ασυνήθιστο για μια χώρα να διατηρεί το ίδιο χαρτοφυλάκιο δύο φορές.

Πώς θα ήταν ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο;

Επτά διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι και στελέχη εθνικών κυβερνήσεων δήλωσαν στο Euractiv ότι αναμένουν το χαρτοφυλάκιο να βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης θητείας της Κομισιόν, με τους περισσότερους να αναμένουν μια αναβάθμισή του.
«Θα ήταν λογικό να αναβαθμιστεί το χαρτοφυλάκιο σε θέση αντιπροέδρου, λαμβάνοντας υπόψη πόσος συντονισμός πρέπει να γίνει με άλλους φακέλους επιτρόπων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φάκελος αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά μια σειρά από τομείς πολιτικής, όπως η γεωργία και η συνοχή, καθώς και τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ και τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις.
«Πέρα από τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική λογική πίσω από τη διεύρυνση, θα ήταν λογικό να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας στη νέα Επιτροπή για τον συγχρονισμό σε όλους τους τομείς πολιτικής», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Euractiv.
Ταυτόχρονα, αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες ότι το χαρτοφυλάκιο είναι πολύ αραιά κατανεμημένο σε ένα πολύ μεγάλο γεωγραφικό πεδίο.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια γενική διεύθυνση με στενότερη γεωγραφική εντολή, η οποία θα διαχωρίζει την εντολή μεταξύ των υποψήφιων χωρών της ΕΕ που ενδέχεται να ενταχθούν στο μέλλον στο μπλοκ και εκείνων που θεωρούνται «κοντινές γειτονικές χώρες», όπως εκείνες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
«Ένας επίτροπος που θα πρέπει να μοιράζει διαρκώς τον χρόνο του μεταξύ εντελώς διαφορετικών περιοχών δεν θα είναι σε θέση να δώσει την εις βάθος προσοχή που απαιτείται για την απαιτητική πολιτική και μεταρρυθμιστική ατζέντα», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ στο Euractiv.
«Ίσως θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μια σοβαρή σκέψη για την αναδιάρθρωση του φακέλου στο μέλλον – να επικεντρωθούμε στις χώρες που προσχωρούν στην ΕΕ και στους άμεσους γείτονες, αφήνοντας τις μεταναστευτικές συμφωνίες με τη νότια γειτονιά σε κάποιον άλλον», δήλωσε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ.
Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ αναμένεται επίσης να συνδεθεί στενά με τις μελλοντικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί το μπλοκ λειτουργικό για ένα μελλοντικό σχήμα ΕΕ36+, δίνοντάς του μια πολιτική διάσταση που δεν είχε προηγουμένως.
Τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αναγνωρίσουν τη σημασία της διεύρυνσης και την ανάγκη παράλληλης διεξαγωγής των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, όταν θα αποφασίσουν για τη λεγόμενη στρατηγική ατζέντα του μπλοκ για την επόμενη θητεία, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο σχετικά με τις διαβουλεύσεις, το οποίο είδε το Euractiv.

Να μην πολιτικοποιηθεί ο φάκελος

Οι ίδιοι διπλωμάτες της ΕΕ τόνισαν ότι η κύρια ανησυχία, ανάλογα με την επιλογή της χώρας και του καθορισμένου υποψηφίου, θα είναι η πολιτικοποίηση του φακέλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Σουηδία έχει αναφερθεί από διπλωμάτες της ΕΕ ως πιθανός έντιμος διαμεσολαβητής, λόγω του ιστορικού της ως συνδημιουργού της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και του έργου που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας στην ΕΕ πέρυσι για την καθοδήγηση των σχετικών φακέλων με τη διεύρυνση.
Μια χώρα της Κεντρικής ή της Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις με βάση τη δική της εμπειρία από την ένταξη στην ΕΕ.
Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι χώρες με γειτονικές διαφορές – όπως η Ελλάδα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία – ή μια ανοιχτά πολιτική ατζέντα προς μία ή περισσότερες υποψήφιες χώρες της ΕΕ – όπως η πίεση της Αυστρίας για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή οι διαφορές της Πολωνίας με την Ουκρανία – θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το χαρτοφυλάκιο, εάν ο αντίστοιχος Επίτροπος προέρχεται από μία από τις χώρες αυτές.
«Όλοι θέλουμε μια λογική χώρα επικεφαλής, μια χώρα που δεν θα βάλει το εθνικό συμφέρον απροκάλυπτα πάνω από τη δουλειά που πρέπει να γίνει σε τεχνικό επίπεδο με καλή πίστη», δήλωσε ένας τέταρτος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Αν βάλεις εκεί έναν κλόουν που δεν καταλαβαίνει την τεχνική πλευρά των πραγμάτων και τις ευαισθησίες τόσο των υποψήφιων χωρών της ΕΕ όσο και των κρατών μελών, τότε έχουμε πρόβλημα», είπαν μεταξύ άλλων και οι τέσσερις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης