Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Ρωσία – Χερσαίος διάδρομος για τον αμερικανικό στρατό μέσω Ελλάδας

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Ρωσία – Χερσαίος διάδρομος για τον αμερικανικό στρατό μέσω Ελλάδας
Το ΝΑΤΟ έχει ήδη συμφωνήσει στην προετοιμασία μιας δύναμης 300.000 στρατιωτών
Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει πολλαπλούς «χερσαίους διαδρόμους» για να μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα στην πρώτη γραμμή, σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Telegraph.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο και η Δύση συγκρουστεί με τη Ρωσία, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα προσγειώνονταν σε ένα από τα πέντε λιμάνια του σχεδίου και θα απλώνονταν κατά μήκος προσχεδιασμένων υλικοτεχνικών διαδρομών για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επίθεση από τη Μόσχα, δήλωσαν αξιωματούχοι στη βρετανική εφημερίδα, εν μέσω προειδοποιήσεων από κορυφαίους ηγέτες της Συμμαχίας ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση με τη Ρωσία τις επόμενες δύο δεκαετίες. Τα εν λόγω λιμάνια βρίσκονται σε Νορβηγία, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, τα υπάρχοντα σχέδια προβλέπουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Ρότερνταμ, πριν επιβιβαστούν σε τρένα που τους μεταφέρουν μέσω της Γερμανίας και μετά στην Πολωνία.
Ωστόσο, γίνονται επίσης παρασκηνιακές ρυθμίσεις για την επέκταση των διαδρομών σε άλλα λιμάνια για να διασφαλιστεί ότι η επίγεια γραμμή επικοινωνίας δεν μπορεί να διακοπεί από τις δυνάμεις της Μόσχας. Ενδεικτικά, ο υποστράτηγος Alexander Sollfrank, ο αρχηγός της διοικητικής ομάδας JSEC (Joint Support and Enabling Command) του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην Telegraph: «Η Ουκρανία υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα υλικοτεχνικά συστήματα».
Σε περίπτωση που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εισέλθουν από την Ολλανδία χτυπηθούν από ρωσικούς βομβαρδισμούς ή καταστραφούν λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, η Συμμαχία πρόκειται να στρέψει το βλέμμα της στα λιμάνια της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από τα ιταλικά λιμάνια, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσω ξηράς μέσω της Σλοβενίας, της Κροατίας στην Ουγγαρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία. Παρόμοια σχέδια υπάρχουν για μεταφορά δυνάμεων από ελληνικά και τουρκικά λιμάνια μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας για να φτάσουν στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας. Παράλληλα, εκπονούνται σχέδια για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω λιμανιών στα Βαλκάνια, καθώς και μέσω Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.
νατο.webp
Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν ήδη συμφωνήσει στην προετοιμασία μιας δύναμης 300.000 στρατιωτών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα για να μπορούν να τεθούν άμεσα σε επιχειρησιακή δράση. Επίσης, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που παραπέμπουν σε σενάρια παγκοσμίου πολέμου.
Την ίδια στιγμή και η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορά της. Σύμφωνα με το Think Tank Royal United Services Institute (RUSI), μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρχαν 470.000 στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, ώστε να εξυπηρετούν και τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο αντιστράτηγος του ΝΑΤΟ Alexander Sollfrank, επικεφαλής της Διοίκησης Επιμελητείας της Συμμαχίας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως «παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ουκρανίας. Προφανώς, τεράστιες βάσεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι αδύναμες, γιατί θα καταστραφούν στα πολύ πρώτα στάδια της σύγκρουσης».
Καταγραφή_172.JPG

Η Δύση πιέζει για κλιμάκωση της σύγκρουσης

ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν στην Ουκρανία το «πράσινο φως» για χτυπήματα με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας, έστω και κοντά στα σύνορα με το Kharkiv, με τη Ρωσία να ξεκαθαρίζει πως ένα τέτοιο χτύπημα θα έχει «μοιραίες συνέπειες». «Εάν αυτές οι σοβαρές συνέπειες συμβούν στην Ευρώπη, πώς θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία μας στον τομέα των στρατηγικών όπλων;», είχε αναφέρει ο πρόεδρος Vladimir Putin.
Μάλιστα, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που κρίνει πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υπαρξιακή απειλή», δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά όπλα.
γγγγ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης