Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Βρετανοί «αποκαλύπτουν» πως θα αναπτυχθεί ο αμερικανικός στρατός σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία με σχέδια… 50ετίας

Οι Βρετανοί «αποκαλύπτουν» πως θα αναπτυχθεί ο αμερικανικός στρατός σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία με σχέδια… 50ετίας
Οι διάδρομοι μεταφοράς στρατευμάτων θα προέρχονται από μέρη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Ολλανδία, η Νορβηγία - και το λιμάνι του Ρότερνταμ, βασικός κόμβος της Βόρειας Ευρώπης
Το ΝΑΤΟ έχει ένα σχέδιο για ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεών του στο σενάριο μιας μελλοντικής ρωσικής επίθεσης στην Ευρώπη.
Περιλαμβάνει την ανάπτυξη «χερσαίων διαδρόμων» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σπεύσουν περίπου 300.000 στρατιώτες - κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες - στις θέσεις της πρώτης γραμμής προκειμένου να αμυνθούν από μια ρωσική εισβολή.
Υψηλόβαθμες βρετανικές στρατιωτικές πηγές περιέγραψαν στην Telegraph ότι το σχέδιο συνεπάγεται απόβαση στρατευμάτων σε βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια, οπότε θα κινηθούν ανατολικά κατά μήκος προσχεδιασμένων διαδρομών για να αντιμετωπίσουν πιθανές ρωσικές επιθέσεις.
Ο υποστράτηγος Alexander Sollfrank, αρχηγός της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), ανέφερε ότι «οι τεράστιες βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως τις γνωρίζουμε από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δεν είναι πλέον δυνατές γιατί θα δεχτούν επίθεση και θα καταστραφούν πολύ νωρίς σε μια σύγκρουσης».
Οι διάδρομοι επιμελητείας και μεταφοράς στρατευμάτων θα προέρχονται από μέρη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Ολλανδία, η Νορβηγία - και το λιμάνι του Ρότερνταμ, βασικός κόμβος της Βόρειας Ευρώπης.
Γραμμές όπως ο σιδηρόδρομος Γερμανίας-Πολωνίας αναφέρονται επίσης στην έκθεση - όλες οι οποίες θεωρητικά θα επέτρεπαν την ταχεία ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε έδαφος του ΝΑΤΟ που απειλείται (με βάση το άρθρο 5 κοινής άμυνας).

Οι βρετανικές προειδοποιήσεις

Ξεχωριστές ανησυχητικές αναφορές σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούσαν ότι η Δύση θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία κάποια στιγμή τις επόμενες δύο δεκαετίες, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα, μια αναφορά πριν από τον Μάρτιο στην The Telegraph υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Putin έχει μια «παρανοϊκή εμμονή» να υποκινεί τη σύγκρουση και να προκαλεί δυτικούς συμμάχους.
«Τώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin εξασφάλισε την ιστορική του πέμπτη θητεία, είναι προφανώς σαφές ότι θα αφιερώσει την επόμενη εξαετή θητεία του στο Κρεμλίνο στην επιδίωξη της παρανοϊκής εμμονής του να αντιμετωπίσει τη Δύση», αναφέρει η Telegraph.
Όσο για την τελευταία αποκάλυψη της Telegraph για τους χερσαίους διαδρόμους του ΝΑΤΟ - με τον κάπως δυνατό και εντυπωσιακό τίτλο "Οι χερσαίοι διάδρομοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση ευρωπαϊκού πολέμου" - η πραγματικότητα είναι ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης όπως αυτό βρισκόταν στα ράφια των σχεδιαστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Αλλά χωρίς αμφιβολία ξεσκονίζονται εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του πολέμου της Ουκρανίας...
tmp.jpg
Οι στρατιωτικές «πηγές»

Σύμφωνα με ορισμένες από τις περαιτέρω λεπτομέρειες σχεδιασμού που παρουσιάζονται από την The Telegraph και τις στρατιωτικές πηγές της αναφέρουν ότι εάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εισέρχονται από την Ολλανδία χτυπηθούν από ρωσικούς βομβαρδισμούς ή καταστραφούν λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, η συμμαχία πρόκειται να στρέψει το επίκεντρό της στα λιμάνια της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Από τα ιταλικά λιμάνια, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ξηρά μέσω της Σλοβενίας, της Κροατίας στην Ουγγαρία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία.
Παρόμοια σχέδια υπάρχουν για μεταφορά δυνάμεων από τουρκικά και ελληνικά λιμάνια μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας για να φτάσουν στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.
Επίσης, εκπονούνται σχέδια για τη μεταφορά στρατευμάτων μέσω λιμανιών στα Βαλκάνια, καθώς και μέσω Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.
Ο υποστράτηγος Sollfrank φέρεται περαιτέρω να είπε ότι "η Ουκρανία υποφέρει πολύ από αυτές τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα υλικοτεχνικά συστήματα" - υπογραμμίζοντας τη σημασία των κινήσεων στρατευμάτων που θα ήταν μακριά από τα ρωσικά συστήματα.
Το άρθρο περιλαμβάνει εικόνες που παρακολουθούν «χερσαίους διαδρόμους» για τα δυτικά στρατεύματα καθ' οδόν για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις σε ένα μελλοντικό σενάριο...
Στον απόηχο της αναφοράς της Telegraph, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτό σημαίνει ότι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος "ξεκινά τώρα"... και ενώ πράγματι σε αυτό το σημείο ο κόσμος θα μπορούσε ήδη να είναι μάρτυρας των αρχικών φάσεων (ειδικά όταν οι ιστορικοί κοιτάζουν πίσω), υπάρχουν ακόμη κάποια βήματα κλιμάκωσης απομένουν προτού αρχίσουν οι πύραυλοι να πετούν πάνω από την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης