Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα θα εγκλωβιστούν στην Ουκρανία εν μέσω επιστράτευσης

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα θα εγκλωβιστούν στην Ουκρανία εν μέσω επιστράτευσης
Η πρεσβεία των ΗΠΑ συμβούλευσε όσους διπλούς υπηκόους βρίσκονται στη χώρα «να καταφύγουν στον τόπο τους και να υπακούσουν στις τοπικές εντολές»
Οι άνδρες σε ηλικία στράτευσης διπλής υπηκοότητας (Ουκρανίας και μιας άλλης χώρας) δεν μπορούν πλέον να φύγουν από την Ουκρανία - με αποτέλεσμα η πρεσβεία των ΗΠΑ να προειδοποιήσει τους υπηκόους της στη χώρα, μεταδίδει το Politico.
«Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο της Ουκρανίας, οι άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.
«Προηγουμένως, οι υπήκοοι ΗΠΑ-Ουκρανίας αυτής της ομάδας μπορούσαν να εισέλθουν και στη συνέχεια να αναχωρήσουν από την Ουκρανία, εάν είχαν διαγράψει την ουκρανική τους κατοικία και είχαν δηλώσει την αμερικανική τους κατοικία.
Η εξαίρεση αυτή ανακλήθηκε από την 1η Ιουνίου».
Ένα παραθυράκι επέτρεπε προηγουμένως σε άνδρες σε ηλικία στράτευσης να ταξιδεύουν εκτός Ουκρανίας - παρά την απαγόρευση εξόδου που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου - εάν μπορούσαν να αποδείξουν ότι ζούσαν μόνιμα στο εξωτερικό.
Ωστόσο, ένας νέος νόμος περί κινητοποίησης που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο αφαίρεσε την εξαίρεση αυτή από τις αρχές Ιουνίου.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ συμβούλευσε όσους διπλούς υπηκόους βρίσκονται στη χώρα «να καταφύγουν στον τόπο τους και να υπακούσουν στις τοπικές εντολές».
Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία και δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, τους συνέστησαν να μείνουν μακριά, αν δεν επιθυμούν να παραμείνουν επ' αόριστον.
Το Κίεβο δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, με τους κατόχους ουκρανικού διαβατηρίου να υποχρεούνται κανονικά να εγκαταλείψουν τις άλλες υπηκοότητες, αν και η επιβολή αυτού του κανόνα είναι περιορισμένη.
«Πρόκειται πιθανότατα απλώς για κωδικοποίηση της υφιστάμενης πολιτικής», δήλωσε στο POLITICO ένας Ουκρανο-αμερικανός πολίτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία λόγω των κινδύνων που συνδέονται με το καθεστώς της ιθαγένειάς του.
«Υπήρχαν φήμες σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, ότι οι διπλοί πολίτες γύριζαν πίσω από τα σύνορα, οπότε νομίζω ότι το κάνουν αυτό εδώ και καιρό», είπε.
«Υποψιάζομαι ότι δεν θα μου επιτρεπόταν ποτέ να φύγω ακόμη και πριν ανακοινωθεί επίσημα».
Ο Andriy Demchenko, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης της Ουκρανίας, εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες όντως αντιμετωπίζουν τους Ουκρανούς με διπλή υπηκοότητα ως Ουκρανούς που όλοι πρέπει να προστατεύσουν τη χώρα από τη ρωσική εισβολή.
«Για παράδειγμα, στα σύνορα, έχουμε επανειλημμένα ανακαλύψει άνδρες πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων, προσποιούνταν ότι ήταν αλλοδαποί», δήλωσε ο Demchenko στο POLITICO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης