Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Meloni, η απόλυτη πρωταγωνίστρια της ευρωπαϊκής Δεξιάς

Η Meloni, η απόλυτη πρωταγωνίστρια της ευρωπαϊκής Δεξιάς
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Europe Elects, το κόμμα Fratelli d’Italia (ECR) της Meloni βρίσκεται στην κορυφή
Καθώς τα δεξιά κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός και επικεφαλής του ECR Georgia Meloni φαίνεται να είναι έτοιμη να παίξει καθοριστικό ρόλο στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο με το σύνθημα του κόμματός της «Η Ιταλία αλλάζει την Ευρώπη», αλλά οι εσωκομματικές ρήξεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Europe Elects, το κόμμα Fratelli d’Italia (ECR) της Meloni βρίσκεται στην κορυφή -όπως και πολλά ακροδεξιά κόμματα σε όλο το μπλοκ- με 27%, προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων μπροστά από το Δημοκρατικό Κόμμα (S&D) της Ellie Slane.
Όσον αφορά τα άλλα ιταλικά κόμματα, το άλλοτε αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Giuseppe Conte, κατατάσσεται τρίτο με 16%. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ήδη ανήκει σε κάποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φήμες αναφέρουν ότι το κόμμα μπορεί να σχηματίσει μια νέα ομάδα με το Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) της Γερμανίας.
Τα άλλα δύο κυβερνητικά κόμματα, το Forza Italia του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Antonio Tajani (ΕΛΚ) και η Λέγκα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Matteo Salvini (ID), παλεύουν στήθος με στήθος για την επόμενη θέση με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται στο 9% για το καθένα ξεχωριστά.
Μια πιθανή άνοδος του Forza Italia θα ωφελούσε πιθανότατα το κόμμα, ιδίως καθώς η Λέγκα θα απέχει επίσης πολύ από το υψηλό ποσοστό του 30% που έλαβε στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019.
Με το ζόρι ξεπερνούν το όριο του 4% τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, το Azione του Κάρλο Καλέντα και του Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Βέβαια, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες των ηγετών τους να ενώσουν τα δύο κόμματα σε μία λίστα, απειλούν την εκπροσώπηση της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή ομάδα Renew.

Η Μελόνι ως καταλυτικός παράγοντας;

Στο δεξιό πολιτικό σκηνικό, η Meloni και το κόμμα της φαίνεται να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν πρωτοφανή επιτυχία για τις δεξιές ομάδες.
Ωστόσο, η Meloni βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε δύο στόχους.
Την φλερτάρουν ταυτόχρονα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και η επικεφαλής του Rassemblement National Marine LePen.
Εκτός από την πρόσφατη έκκληση της Meloni για προσέγγιση με τη Δεξιά, στην οποία η Λεπέν συμφώνησε πρόσφατα, η Meloni απέρριψε επίσης κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ευθυγράμμισης με την Κεντροαριστερά σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Skuola.net.
Η Meloni τώρα θεωρείται καταλύτης για τη διαμόρφωση των συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς οι ενέργειές της θα μπορούσαν να τις επηρεάσουν δραστικά.
Για παράδειγμα, ενώ η von der Leyen έχει κάνει κινήσεις που υποδηλώνουν μια πιθανή μελλοντική συμμαχία με τη Meloni, η Αριστερά και ορισμένοι από τους συμμάχους της δήλωσαν ότι θα μπλοκάρουν μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν, εάν σχηματίσει συνασπισμό με τη Meloni.
Η Meloni έχει δεχθεί αντιδράσεις από τους τυπικούς ακροδεξιούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της δικής της ομάδας ECR, ενώ το ακροδεξιό VOX έχει ήδη δηλώσει την άρνησή του να υποστηρίξει τη von der Leyen.

Το πιθανό εμπόδιο της προνομιακής ψήφου

Ταυτόχρονα, το σύστημα προτιμησιακής ψήφου της Ιταλίας θα μπορούσε να καταλήξει σε μειονέκτημα για ορισμένους υποψηφίους στις ευρωεκλογές, καθώς συχνά σημαίνει ότι πρέπει να κατέβει κανείς ενάντια σε συναδέλφους του δικού του κόμματος και σε υποψηφίους που είναι εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Μελόνι, ο Ταγιάνι ή η Σλέιν.
Ένα τέτοιο σύστημα έχει επίσης ως αποτέλεσμα τα κόμματα να επιλέγουν στρατηγικούς υποψηφίους για να κινητοποιήσουν το εκλογικό σώμα και όχι για να έχουν πραγματική πρόθεση να υπηρετήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς κάθε κόμμα έχει προσαρμόσει τα θέματα της εκστρατείας του ώστε να έχουν απήχηση στους βασικούς υποστηρικτές του.
Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκλίνουν ως προς την εστίαση της εκστρατείας τους, με το Δημοκρατικό Κόμμα (S&D) της Σλέιν να υποστηρίζει μια πιο κοινωνική Ευρώπη με περισσότερη ολοκλήρωση της ΕΕ στον πυρήνα της, η συμμαχία μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων και των Πρασίνων και της Αριστεράς επικεντρώνεται στην ειρήνη.
Ωστόσο, η εστίαση ποικίλλει και πάλι, με την κυβέρνηση να σχηματίζεται από τρία κόμματα που συμμετέχουν σε διαφορετικές ομάδες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ενώ το Fratelli d’Italia της Meloni (ECR) υποστηρίζει μια ισχυρότερη κυβέρνηση και την ενίσχυση της διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ με το σύνθημα «Η Ιταλία αλλάζει την Ευρώπη», η εκστρατεία του Forza Italia του Ταγιάνι (ΕΛΚ) επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Η Λέγκα του Salvini, όπως και πολλά κόμματα του ID, έχει επικεντρώσει την εκστρατεία της σε αντιευρωπαϊκά θέματα, με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης