Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη τρίζει, οι Βρυξέλλες... σε πορεία αλλαγής - Τι σηματοδοτεί η νίκη των Ευρωσκεπτικιστών

Η Ευρώπη τρίζει, οι Βρυξέλλες... σε πορεία αλλαγής - Τι σηματοδοτεί η νίκη των Ευρωσκεπτικιστών
Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένοι τόσο με την κατάσταση στην ΕΕ όσο και με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι ελίτ τους.
Η Ευρώπη πηγαίνει στις κάλπες, καθώς αρχίζουν από σήμερα οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ψηφοφόροι σε 27 κράτη καλούνται να εκλέξουν 720 βουλευτές για τα επόμενα πέντε χρόνια, και παρόλο που αυτή είναι η δέκατη εκλογή του ευρωκοινοβουλίου, αυτή τη φορά το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι νευρικό, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Γιατί όμως;
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι θα είναι κατά 10% μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά, δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν αδιαφορούν για το μέλλον τους.
Είναι γεγονός ότι δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι ή μάλλον είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσουν βάσει αυτού που θεωρούν σωστό οι Ευρωπαίοι υπέρμαχοι της ολοκλήρωσης.
Ποια είναι η αιτία για αυτό;

Δυσαρέσκεια

Είναι οι συνέπειες της πανδημίας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και συγκεκριμένα, στον πληθωρισμό, στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, στην οικονομική επιβράδυνση;
Σίγουρα όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά για τους ψηφοφόρους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, η διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία συνέβαλε επίσης στην οικονομική κρίση, αν και τώρα αυτό φαντάζει ως κάτι τελείως ασήμαντο στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Μήπως λοιπόν οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι που, με την καταπάτηση της Ουκρανίας, η Ευρώπη παρασύρεται βαθύτερα σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία;
Ή μήπως έχει να κάνει με την κατάσταση με τους μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών), η οποία επίσης εκνευρίζει πραγματικά τους Ευρωπαίους;
Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένοι τόσο με την κατάσταση στην ΕΕ όσο και με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι ελίτ τους.

Ρωσική προπαγάνδα

Αλλά οι ευρωπαϊκές ελίτ πιστεύουν ότι το όλο πρόβλημα έχει να κάνει με εγχώριες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Και ότι το πρόβλημα αυτό το ξεκίνησαν οι Ρώσοι για να σπείρουν συκοφαντίες και διχόνοια μεταξύ των Ευρωπαίων και να τους στρέψουν εναντίον των πολιτικών ελίτ.
Ο Borrell, συμπατριώτης και ανταγωνιστής (ως υποψήφιος για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) της Ursula von der Leyen, η φιλελεύθερη Marie-Agnes Strack-Zimmermann, μιλούν για τη ρωσική «μηχανή παραπληροφόρησης».
Δημοσίευμα του CNN αναφέρει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ειδικοί εργάζονται για την αποκάλυψή της εδώ και δύο χρόνια.
Πράγματι, είναι ακόμη τρομακτικό να φανταστεί κανείς τι μπορούν να σκαρφιστούν αυτοί οι Ρώσοι για την Ευρώπη, τονίζει σκωπτικά το RIA Novosti.

Διπρόσωπη Ευρώπη

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το CNN έκανε λόγο για «εστίαση σε fake news για να επηρεαστεί η στάση σε θέματα όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα».
«Μπορείτε να φανταστείτε τι απατεώνες είναι αυτοί οι Ρώσοι κατασκευαστές fake news που βάζουν τους Ευρωπαίους σε λάθος πορεία.
Και το κυριότερο είναι πόσο επιτυχώς το κάνουν αυτό…
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, το 65% των Ευρωπαίων είναι υπέρ της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα και το 60% υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία;
Ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο, με τους Ρώσους προπαγανδιστές να πιέζουν τους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν το Ισραήλ και την Ουκρανία, και τους Ευρωπαίους ηγέτες να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν την ειρήνη;
Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καμία «προπαγάνδα» όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν πιο διπρόσωπα - τόσο σε σχέση με τη Μέση Ανατολή όσο και σε σχέση με την Ουκρανία.
Από τη μια καλούν το Ισραήλ να σταματήσει, αλλά στην πραγματικότητα δεν του ασκούν καμία πίεση, ιδιαίτερα οικονομική.
Μιλούν για ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά υπόσχονται να πετύχουν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας.
Και δεν χρειάζεται να πούμε τι είδους αντίφαση υπάρχει μεταξύ των ενεργειών των αρχών και των προσδοκιών των ανθρώπων στη μεταναστευτική πολιτική» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πλειοψηφία στην ευρωπαϊκή Δεξιά

Σύμφωνα με το RIA Novosti, δεν συνιστά καμία έκπληξη το γεγονός ότι, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, οι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αναμένεται να χάσουν ψήφους και εκλογική δύναμη, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλη.
Οι ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά τους από το 18% στο 25%, που σημαίνει ότι δεν θα ήταν κοντά στην πλειοψηφία και ότι η εξουσία θα παραμείνει στα χέρια του σημερινού συνασπισμού της Δεξιάς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων.
Αλλά ακόμη και το ένα τέταρτο των «λάθος» ψήφων θεωρείται μεγάλο πρόβλημα, τονίζει το RIA Novosti.

Tι θα κάνουν Meloni, Le Pen;

Όπως αναφέρεται, υπάρχει πιθανότητα οι δύο ευρωσκεπτικιστικές παρατάξεις, οι «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» - όπου πρωταγωνιστούν οι Fratelli d’Italia του κόμματος της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Georgia Meloni - και η «Ταυτότητα και Δημοκρατία» που περιλαμβάνει το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen, να ενωθούν και να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη παράταξη.
Αλλά και πάλι δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλους τους ευρωσκεπτικιστές ύστερα από την απόφαση της Marine Le Pen να εκδιώξει από το κόμμα της «Ταυτότητας και Δημοκρατίας» το γερμανικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Σύμφωνα με το RIA Novosti, ακόμα και ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν μαζί όλοι οι αντίπαλοι του σημερινού μοντέλου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν θα ήταν δυνατό να αλλάξει η πολιτική των Βρυξελλών τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ωστόσο, η σημασία της τρέχουσας ψηφοφορίας δεν είναι ότι η ισορροπία δυνάμεων στην ελίτ στην Ευρώπη θα αλλάξει ή ότι τουλάχιστον θα προσαρμοστεί, αλλά ότι θα επικρατήσει μια πολύ αρνητική τάση για τους Ευρωπαίους Ατλαντιστές και υπέρμαχους της ολοκλήρωσης, καθώς διαπιστώνεται ότι από εκλογές σε εκλογές, ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών αυξάνεται.
Φυσικά, δυσφημίζονται, χωρίζονται, αλλά είναι σαφές ότι όσο αποκτούν δημοτικότητα, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Και η επιρροή τους θα αυξηθεί - μέχρι να έρθουν στην εξουσία, έστω και ως μέρος ενός συνασπισμού.

Μια νέα Ευρώπη

«Και αυτή η τάση, αυτή η κατεύθυνση είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, γιατί δείχνει… το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης.
Ή μήπως μια άλλη Ευρώπη;
Ή έστω μια νέα Ευρώπη;
Όχι, πάντως την παλιά ανεξάρτητη Ευρώπη, που πάντα είχε αντιφάσεις με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε η επιθυμία και η ικανότητα να καθορίσει και να υπερασπιστεί τα δικά της, και όχι των άλλων, συμφέροντα.
Αυτό ακριβώς επιθυμούμε τώρα για τους πραγματικούς Ευρωπαίους.
Και η αναζήτηση για «ρωσική επιρροή» και «ρωσικό ίχνος» στις εκλογές είναι πάντα σημάδι μιας βαθιάς κρίσης.
Απλά ρωτήστε τους Αμερικανούς» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης