Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι παγκόσμιοι ηγέτες μνημονεύουν την 80ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία – Συγκίνηση στην ομιλία του μεγαλύτερου Βετεράνου

Οι παγκόσμιοι ηγέτες μνημονεύουν την 80ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία – Συγκίνηση στην ομιλία του μεγαλύτερου Βετεράνου
200 Βετεράνοι φέτος 
Σχετικά Άρθρα

Βετεράνοι και παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Νορμανδία την Πέμπτη (6/6/2024) για να τιμήσουν την 80ή επέτειο από την απόβαση της D-Day στις 6 Ιουνίου 1944, μια κομβική στιγμή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων αποβιβάστηκαν στη Γαλλία για να την απελευθερώσουν από τη ναζιστική Γερμανία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τόνισε τη σημασία της διατήρησης της δημοκρατίας, δηλώνοντας:
«Η δημοκρατία είναι κυριολεκτικά στο ψηφοδέλτιο φέτος», προτού ταξιδέψει στη Γαλλία για να αποτίσει φόρο τιμής στις θυσίες που έγιναν την Ημέρα D.
Με τον αριθμό των βετεράνων να μειώνεται, αυτή είναι πιθανό να είναι η τελευταία μεγάλη τελετή στη Νορμανδία με την παρουσία τους.
Μεταξύ των 200 βετεράνων που συμμετέχουν στις τελετές είναι και ο 101χρονος Bob, ο οποίος θυμάται έντονα τις εμπειρίες του κατά την εισβολή.
Αναλογιζόμενος τη φρίκη του πολέμου, ο Gibson μοιράστηκε:
«Είναι σαν να συνέβη χθες.
Δεν θα πιστεύετε αυτό που έχω δει.
Τρομερό".
Ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Macron, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος και ο Γερμανός Καγκελάριος συμμετείχαν στην ημέρα των αφιερωμάτων, ενώ η Ρωσία, εν μέσω της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, δεν προσκλήθηκε.
Στη βρετανική τελετή στο Ver-sur-Mer, οι βετεράνοι απέσπασαν χειροκροτήματα καθώς πήραν τις θέσεις τους στολισμένες με έντονο κόκκινο παπαρούνες, σύμβολα μνήμης.
Εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, οι επισκέπτες εξέφρασαν την επιθυμία για ειρήνη καθώς απέτισαν φόρο τιμής στο αμερικανικό νεκροταφείο Colleville-sur-Mer.
«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ότι τόσοι πολλοί νεαροί άντρες θάβονται εδώ», παρατήρησε ένας βετεράνος απηχώντας το αίσθημα για τον τερματισμό των τρεχουσών θηριωδιών και πολέμων.
«Ένας φόρος τιμής σε αυτούς θα ήταν να σταματήσουν οι φρικαλεότητες και οι πόλεμοι που συνεχίζονται τώρα.
Θα ήταν σαν ένα τριαντάφυλλο τοποθετημένο σε κάθε τάφο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης