Το ΝΑΤΟ κάνει σχέδια για έναν ευρωπαϊκό χερσαίο πόλεμο
Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει αρκετούς χερσαίους διαδρόμους για να φέρει τα αμερικανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια σε περίπτωση πολέμου εναντίον της Ρωσίας.
Τα υπερπόντια στρατεύματα θα προσγειωθούν σε ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά λιμάνια, με την Ολλανδία να είναι το κύριο λιμάνι αποβίβασης, αλλά η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Νορβηγία είναι επίσης πιθανές λύσεις.
Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο Alexander Sollfrank, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), οι μέρες των τεράστιων βάσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης έχουν τελειώσει και οι διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης έχουν γίνει βασική προτεραιότητα.
Ο στρατιωτικός αρχηγός επέστησε επίσης την προσοχή στην έλλειψη αεράμυνας στην ανατολική πλευρά της αμυντικής συμμαχίας.
Τα αμερικανικά στρατεύματα θα προσγειωθούν σε ένα από τα πέντε λιμάνια και θα αναπτυχθούν κατά μήκος προσχεδιασμένων υλικοτεχνικών διαδρομών για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επίθεση από τη Μόσχα — μια επίθεση που η Μόσχα αρνείται ότι θα συμβεί και η οποία οι περισσότεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατή λόγω των σημερινών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια σύγκρουση με τη Ρωσία τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Οι υλικοτεχνικές διαδρομές έχουν γίνει βασική προτεραιότητα από τότε που οι ηγέτες της αμυντικής συμμαχίας συμφώνησαν σε μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας πέρυσι, να κρατήσουν 300.000 στρατιώτες σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τη συμμαχία.
Τα ύπουλα σχέδια
Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, τα αμερικανικά στρατεύματα θα προσγειωθούν στα ολλανδικά λιμάνια στο Ρότερνταμ και στη συνέχεια θα μεταφερθούν με τρένο μέσω Γερμανίας στην Πολωνία.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο, ήδη γίνονται συζητήσεις για επέκταση των δρομολογίων και σε άλλα λιμάνια ώστε να μην διακοπεί η σταθερή επικοινωνία από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο διοικητής της JSEC Sollfrank είπε ότι «παρατηρώντας και αξιολογώντας τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία έχει επιτεθεί στις βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ουκρανίας.
Αυτό πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι σαφές ότι οι τεράστιες βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως τις γνωρίζουμε από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δεν είναι πλέον δυνατές γιατί θα δεχτούν επίθεση και θα καταστραφούν πολύ νωρίς σε μια κατάσταση σύγκρουσης».
Η κατάσταση σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ είναι επίσης μια κύρια ανησυχία.
«Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση όπου έχουμε επαρκή αεράμυνα.
Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα μιας στρατιωτικής αρχής ότι «αν θέλεις να είσαι δυνατός παντού, δεν είσαι ισχυρός πουθενά», πρόσθεσε ο διοικητής.
Ο διοικητής του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι η αμυντική συμμαχία διαθέτει μόνο το 5 τοις εκατό της αεράμυνας που χρειάζεται για να καλύψει την ανατολική πλευρά της, με τον αρχηγό του στρατού να εκφράζει την ανησυχία του για τις ικανότητες επιφανείας - αέρος για την προστασία των βασικών κόμβων επιμελητείας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών