Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών μειώσεις στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

Προ των πυλών μειώσεις στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες
Οι πολιτικοί της ΕΕ έχουν δώσει έναν επιτυχημένο δεκαετή ρυθμιστικό αγώνα για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών λογαριασμών
Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ φαίνονταν να είναι η κορυφαία προτεραιότητα μέχρι τώρα στην ατζέντα της ΕΕ, κάποιοι εργάζονταν στο παρασκήνιο για να φέρουν σε επαφή τους πολίτες της ΕΕ και τους ευρωπαίους γείτονές τους με έναν πολύ πιο τεχνικό αλλά απτό τρόπο: τις τηλεπικοινωνίες.
Οι πολιτικοί της ΕΕ έχουν δώσει έναν επιτυχημένο δεκαετή ρυθμιστικό αγώνα για τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών λογαριασμών των πολιτών της ΕΕ όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, μειώνοντας τα τέλη περιαγωγής. Θεωρείται μια από τις πιο απτές «επιτυχίες» της ΕΕ και είναι γνωστός ως κανονισμός για την «περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού».
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ΕΕ 2019-2024, τέθηκε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης, μειώνοντας τις τιμές των τηλεπικοινωνιών για τους πολίτες της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή συνεργάστηκε με τις γειτονικές χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία, η Μολδαβία αλλά και η Γεωργία, για να γίνουν μέρος και αυτές σε μια ζώνη «περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού».
Δεδομένου ότι η περιοχή χωρίς περιαγωγή θεωρήθηκε ευρέως ως απτή επιτυχία, έχει γίνει μέρος του σχεδίου της Επιτροπής να φέρει πιο κοντά τους γείτονες της ΕΕ πριν από την επίσημη ένταξή τους στην ΕΕ.

Ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων

Η Ουγγαρία «δεσμεύεται να επιταχύνει την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων» κατά τη διάρκεια της προσεχούς προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου 2024, έγραψε τον Μάιο στο X ο Zoltán Kovács, υφυπουργός διεθνούς επικοινωνίας της χώρας.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Βουδαπέστη θα προσπαθήσει να εμβαθύνει την ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων μέσω νομικών ή εθελοντικών συμφωνιών περιαγωγής.
Η Επιτροπή εργάζεται για την ευθυγράμμιση της περιοχής περιαγωγής των Δυτικών Βαλκανίων με την περιοχή περιαγωγής της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Επιτροπής, η σταδιακή μείωση θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της τιμής από 18 €/Gb την 1η Οκτωβρίου 2023 σε 9 €/Gb την 1η Ιανουαρίου 2028.
Από τον Ιούλιο του 2021, μάλιστα, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ έχουν ενωθεί σε μια ζώνη «περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού» παρόμοια με αυτή της ΕΕ. Η συμφωνία που το κατέστησε αυτό δυνατό, η οποία υπεγράφη το 2019, υποστηρίχθηκε από την Επιτροπή.
Η συμφωνία αφορά όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Διεύρυνση προς ανατολάς

Η προσπάθεια διεύρυνσης της ζώνης περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού απέκτησε περαιτέρω δυναμική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η εισβολή ώθησε την ΕΕ να διευκολύνει τις εθελοντικές μειώσεις τιμών από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς της ΕΕ και της Ουκρανίας για να βοηθήσουν τα 4,2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται διμερώς με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία για την ευθυγράμμιση των κανονισμών τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με τα πρότυπα της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης νομοθετικής περιόδου, αναμένεται η Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον οι τρεις αυτές χώρες έχουν ευθυγραμμιστεί επαρκώς με το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες. Μόλις ευθυγραμμιστούν, οι τρίτες χώρες θα πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει με τη σειρά της τη συμμόρφωσή τους.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα πρέπει να αποστείλει πρόταση σύστασης στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου οι χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν και θα εντάξουν τη χώρα στην ελεύθερη περιαγωγή της ΕΕ.
Η Ουκρανία είναι η πρωτοπόρος χώρα σε αυτή τη διαδικασία ένταξης.
Η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ τροποποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 και σε ανάλυση της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2023 αναγνωρίστηκε σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης με τους κανονισμούς της ΕΕ. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω νομοθετική ευθυγράμμιση για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στον χώρο περιαγωγής της ΕΕ.
Η Μολδαβία, η οποία τροποποίησε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ τον Οκτώβριο του 2023, πρέπει ακόμη να ευθυγραμμιστεί και να εφαρμόσει τους κανονισμούς της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.
Από την άλλη, η Γεωργία έχει μείνει πίσω καθώς η συμφωνία σύνδεσης δεν έχει ακόμη τροποποιηθεί για να υποστηρίξει την προσχώρησή της στον χώρο περιαγωγής της ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ κάλεσε τη Γεωργία να αρχίσει την ευθυγράμμιση με το σχετικό κεκτημένο της ΕΕ.

Εμβάθυνση της ολοκλήρωσης στην ΕΕ

Στην εντολή για την περίοδο 2019-2024, το Κοινοβούλιο πίεσε το Συμβούλιο να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις τελών για τις ενδοενωσιακές επικοινωνίες.
Τα τέλη αυτά περιορίζονται τώρα σε 0,19 ευρώ ανά λεπτό για μια κλήση και 0,06 ευρώ ανά SMS. Μετά από διοργανική συμφωνία, θα πρέπει να καταργηθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2029, ακολουθώντας μια διαδικασία σταδιακής μείωσης.
Αυτό οφείλεται σε τροπολογία που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Alin Mituța, εισηγητή του νεότερου κανονισμού της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, του λεγόμενου νόμου για τις υποδομές Gigabit.
Μέχρι την προθεσμία του 2029, η Επιτροπή θα διεξάγει τεχνικές εργασίες.
Η απόφαση για την κατάργηση αυτών των τελών είναι απίθανο να αλλάξει, καθώς θα απαιτούσε νομοθετική αλλαγή, στην οποία το νέο Κοινοβούλιο πιθανότατα θα αντιταχθεί, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του, αν ληφθεί υπόψη ότι η απόφαση εγκρίθηκε με πλειοψηφία 594-7.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης