Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden (πρόεδρος ΗΠΑ): Η απόφαση να χτυπηθεί η Ρωσία με δυτικά όπλα θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο - Δεν είναι στόχος η Μόσχα

Biden (πρόεδρος ΗΠΑ): Η απόφαση να χτυπηθεί η Ρωσία με δυτικά όπλα θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο - Δεν είναι στόχος η Μόσχα
«Θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί, αλλά είναι απίθανο» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden παραδέχτηκε ότι η απόφαση να επιτραπεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν με αμερικανικά όπλα σε στόχους στη Ρωσία «θεωρητικά θα μπορούσε» να παρασύρει τη Δύση στη σύγκρουση, αλλά χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη απίθανη.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι ABC, o αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γαλλία, του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση να εγκρίνουν χτυπήματα από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Ρωσία κοντά στα σύνορα της περιοχής του Kharkiv.
Ο δημοσιογράφος ρώτησε εάν ο Biden φοβόταν ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά και σε εμπλοκή δυτικών χωρών, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί, αλλά είναι απίθανο», απάντησε ο Biden.
Πρόσφατα το Associated Press, επικαλούμενο δυτικό αξιωματούχο που δεν κατονομαζόταν, ανέφερε ότι η Ουκρανία «τις τελευταίες ημέρες» χρησιμοποίησε όπλα που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εξαπολύσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Το πού έγινε το χτύπημα, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται.
Η χρήση αμερικανικών όπλων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναφέρθηκε επίσης και από τους New York Times, που επικαλέστηκαν Ουκρανούς αξιωματούχους:
Τα ουκρανικά στρατεύματα, λίγες μέρες μετά την «άδεια» που έλαβαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν ήδη χτυπήσει το Belgorod με συστήματα HIMARS.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, σε συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Ρωσία μπορεί να ανταποκριθεί ασύμμετρα στην προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
Η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τα όπλα της σε εκείνες τις περιοχές όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν χτυπήματα σε ευαίσθητους στόχους κρατών που παρέχουν πυραύλους στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, αρκετές δυτικές χώρες επέτρεψαν στην Ουκρανία να εξαπολύει επιθέσεις στη Ρωσία με δυτικά όπλα.

Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν το πράσινο φως για επιθέσεις με αμερικανικά όπλα στη Μόσχα και το Κρεμλίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν τη χρήση αμερικανικών όπλων για την πραγματοποίηση επιδρομών από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Μόσχα και το Κρεμλίνο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Biden σε συνέντευξή του στο ABC News.
«Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα σε βάθος 200 μιλίων (περίπου 322 χλμ.) στη Ρωσία και δεν επιτρέπουμε χτυπήματα στη Μόσχα και το Κρεμλίνο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Biden πρόσθεσε ότι επιτρέπεται η χρήση αμερικανικών όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα για να χτυπηθούν στην άλλη πλευρά συγκεκριμένοι στόχοι.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε προηγουμένως ότι οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν «με τι παίζουν» όταν μιλούν για σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει «νόμιμους στόχους» βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραυλικά συστήματα που μεταφέρονται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης