Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Καταστροφικές για την ελληνική οικονομία οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία

Παναγιώτης Λαφαζάνης:  Καταστροφικές για την ελληνική οικονομία οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία
Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «έδωσαν το τελευταίο χτύπημα» στην ελληνική οικονομία στο πλαίσιο μιας ήδη δεινής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα που προκαλείται από σκληρά μέτρα που ελήφθησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς από το 2010
Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας είχαν «καταστροφικές» επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας, δήλωσε στο Sputnik το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξέχων πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η χώρα της ΕΕ έχει ήδη βυθιστεί σε κρίση, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού τομέα.
«Κανείς δεν ρώτησε ποτέ το ελληνικό κοινό για τις κυρώσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας.
Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τη στάση της κοινής γνώμης, αποδέχτηκε με κλειστά μάτια αυτό που έσπρωξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.
Αυτές οι κυρώσεις είναι καταστροφικές για την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είχε ήδη περάσει μια μεγάλη κρίση στο παρελθόν, ειδικά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία», είπε ο Λαφαζάνης στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) στη Ρωσία.
Επισήμανε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «έδωσαν το τελευταίο χτύπημα» στην ελληνική οικονομία στο πλαίσιο μιας ήδη δεινής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα που προκαλείται από σκληρά μέτρα που ελήφθησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς από το 2010.
Ο Λαφαζάνης, ο οποίος ίδρυσε ένα νέο κόμμα με το όνομα Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης στις αρχές του 2023, εξέφρασε επίσης αποδοκιμασία για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε τις εμπορικές οδούς μέσω της Λευκορωσίας για τις εξαγωγές της στη Ρωσία.
Σημείωσε ότι η αλλαγή της ελληνικής πολιτικής ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση που προκάλεσαν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής περίοδος κατά την οποία η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει.
«Κανείς δεν μπορεί εύκολα να καθορίσει αυτήν την περίοδο, αλλά είναι αυτονόητο ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση...
Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της, επομένως θα είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν τα ζητήματα που δημιουργούνται από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επισήμανε επίσης ο Λαφαζάνης.
Ο πρώην υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποφέρει από ελλείψεις ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φυσικού αερίου, εν μέσω διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
«Η κατάσταση με τις προμήθειες φυσικού αερίου αλλάζει καθημερινά και εμείς [το Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης], ως πολιτικό κόμμα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα προς όφελος των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Τον Μάρτιο, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε, επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Ελλάδα ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης όσον αφορά την αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυξήθηκε κατά 2,5%, από 18.690 ευρώ (20.192 δολ.) το 2022 σε 19.150 ευρώ το 2023 σε σταθερές τιμές του 2010.
Την ίδια χρονιά, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε στάσιμο και ουσιαστικά μειώθηκε ελαφρά, ανέφερε το υπουργείο.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα ήταν 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ μόνο η Βουλγαρία ήταν χαμηλότερα (36%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης