Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hamas: Το Ισραήλ απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους, αλλά σκότωσε περισσότερους στην επιχείρηση διάσωσης

Hamas: Το Ισραήλ απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους, αλλά σκότωσε περισσότερους στην επιχείρηση διάσωσης
Η κωδική ονομασία της ειδικής επιχείρησης ήταν «Seeds of Summer» και άλλαξε αργότερα σε «Επιχείρηση Arnon» μετά τον Arnon Zamora, έναν Ισραηλινό αξιωματικό από την ελίτ της αστυνομικής μονάδας Yamam που τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση.
Αρκετοί Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής ειδικής επιχείρησης στις 8 Ιουνίου στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων, ανακοίνωσαν οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα του Κινήματος της Hamas, λίγες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ομάδας Abu Obeida κατήγγειλε την επιχείρηση ως «ένα σύνθετο έγκλημα πολέμου», λέγοντας ότι «οι πρώτοι που επλήγησαν από αυτό» ήταν Ισραηλινοί όμηροι.
«Η επιχείρηση θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τους αιχμαλώτους του εχθρού και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες και τις ζωές τους», είπε ο εκπρόσωπος σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο X.
Τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής ειδικής επιχείρησης, η οποία περιελάμβανε μια σειρά σφοδρών αεροπορικών επιδρομών στη Nuseirat.

«Επιχείρηση Arnon»

Τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, η Noa Argamani, 26, ο Almog Meir Jan, 21, ο Andrey Kozlov, 27 και ο Shlomi Ziv, 40, ελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία αρχικά είχε την κωδική ονομασία «Seeds of Summer».
Η κωδική ονομασία της ειδικής επιχείρησης άλλαξε αργότερα σε «Επιχείρηση Arnon» μετά τον Arnon Zamora, έναν Ισραηλινό αξιωματικό από την ελίτ της αστυνομικής μονάδας Yamam που τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση.

Ο Yamam και μια άλλη μονάδα από την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet ηγήθηκαν της επιχείρησης με πυροσβεστική υποστήριξη από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισήλθαν στη Nuseirat με ένα φορτηγό βοήθειας και ένα πολιτικό όχημα εκκένωσε στη συνέχεια τους απελευθερωμένους ομήρους από την περιοχή όπου πρόσφατα αναπτύχθηκαν στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών για να κατασκευάσουν μια πλωτή προβλήτα για την παράδοση βοήθειας.
Το Ισραήλ αναγνώρισε το θάνατο μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων αμάχων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αλλά κατηγόρησε τη Hamas για τη σφαγή.
Ενώ η αιματηρή επιχείρηση στο Nuseirat θεωρήθηκε επιτυχής από την ισραηλινή κυβέρνηση, δεν οδήγησε στο τέλος το θέμα των Ισραηλινών ομήρων που ελήφθησαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Hamas της 7ης Οκτωβρίου.

Μετά την επιχείρηση, 116 από τους 251 ομήρους παραμένουν στη Γάζα, όχι όλοι ζωντανοί.


Μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου απελευθέρωσε 105 πολίτες από την αιχμαλωσία της ομάδας και τέσσερις όμηρους απελευθερώθηκαν πριν από αυτό.
Συνολικά, επτά όμηροι απελευθερώθηκαν ζωντανοί από τα στρατεύματα και τα πτώματα 19 ομήρων ανασύρθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από ισραηλινά πυρά.
Ο Ισραηλινός Στρατός επιβεβαίωσε τους θανάτους 41 από αυτούς που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Hamas, επικαλούμενος νέες πληροφορίες και ευρήματα που αποκτήθηκαν από στρατεύματα που δρουν στη Γάζα.
Μία ακόμη γυναίκα έχει χαρακτηριστεί ως αγνοούμενη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και η τύχη της παραμένει άγνωστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης