Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι κρύβει η διεύρυνση του «στρατιωτικού Shengen» - Το σχέδιο Γερμανίας - ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία

Τι κρύβει η διεύρυνση του «στρατιωτικού Shengen» - Το σχέδιο Γερμανίας - ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία
Εάν πειστούν περισσότερα κράτη να ενταχθούν στο «στρατιωτικό Schengen», αυτός θα είναι ο ευκολότερος τρόπος για το ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ως επιτυχία
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 9 με 11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, ενδέχεται να δει περισσότερα κράτη να εντάσσονται στο σχεδιασμό του «στρατιωτικού Schengen».
Ο υποστράτηγος Alexander Sollfrank, επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε θέματα logistics, είναι αυτός που κατέθεσε την πρόταση για ένα «στρατιωτικό Schengen», η οποία και απέδωσε καρπούς τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία συμφώνησαν να βελτιστοποιήσουν τα στρατιωτικά τους logistics.
H συμφωνία αυτή επί της ουσίας αποβλέπει στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας που αφορά την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, μέσω του λιμανιού του Rotterdam στην Ολλανδία και των σιδηροδρομικών δικτύων των άλλων δύο κρατών.

Οι χερσαίοι διάδρομοι

Πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph περιέγραφε λεπτομερώς με ποιο τρόπο οι χερσαίοι διάδρομοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να φέρουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση ενός ευρωπαϊκού πολέμου.
Το δημοσίευμα μάλιστα περιλάμβανε έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζονταν οι πέντε διάδρομοι, με τον πιο σημαντικό να είναι αυτός που περνά από Ολλανδία – Γερμανία – Πολωνία.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι υπόλοιποι διάδρομοι είναι Ιταλία-Σλοβενία-Κροατία-Ουγγαρία, Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία, Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία και Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία.
655_2.jpg
Ανεφαρμόστοι;

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο διάδρομος που περιλαμβάνει την Ουγγαρία θεωρείται μη βιώσιμος, από τη στιγμή που η ουγγρική κυβέρνηση Orban αντιστέκεται σθεναρά και απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή της στην αντιρωσική πολεμική του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι διάδρομοι Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία, Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία προϋποθέτουν την επέκταση του ρουμανικού «Moldova Highway» στο Αιγαίο Πέλαγος.
Αλλά και ο διάδρομος Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από σημεία έντονης κίνησης που κρύβουν κινδύνους.
Συνεπώς εκτιμάται πως όλοι αυτοί οι διάδρομο, είναι μάλλον… έργα σε εξέλιξη.

Διεύρυνση

Ίσως αυτή η διαπίστωση είναι και ο λόγος για τον οποίο η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ μπορεί να δει το μεγαλύτερο μέρος του μπλοκ να συμφωνεί να ενταχθεί στο «στρατιωτικό Schengen» προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των διαδρόμων.
Η άρση της γραφειοκρατίας προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού συνεπάγεται τη θυσία ακόμα μεγαλύτερης κυριαρχίας του κάθε μέλους, κάτι με το οποίο πιθανότατα δεν θα συμφωνήσουν η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Η συμμετοχή ωστόσο των υπολοίπων θα έθετε τη βάση για την αμερικανικής έμπνευσης ιδέα της «Ευρώπης Φρούριο».

Το σχέδιο Γερμανίας - ΗΠΑ

Αυτή η ιδέα αναφέρεται στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης που καθοδηγείται από τη Γερμανία και στηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Βάσει αυτής, το Βερολίνο θα ηγηθεί της αντιρωσικής στάσης του ευρωπαϊκού μπλοκ εκ μέρους της Ουάσινγκτον, μετά το αναπόφευκτο τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης προκειμένου οι ΗΠΑ να στραφούν στην Ασία για να περιορίσουν την Κίνα.
Συνεπώς, η ιδέα για την «Ευρώπη Φρούριο» είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο και όχι κάτι που θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή σύντομα, ειδικά επειδή το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσει τη στρατιωτική-βιομηχανική του παραγωγή για να ανταγωνιστεί τη Ρωσία.
Ωστόσο, η σημασία της βελτιστοποίησης της στρατιωτικής επιμελητείας σε όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί καθώς η αύξηση της αποτελεσματικότητας των πέντε διαδρόμων, θα διευκολύνει τη Γερμανία να διαχειριστεί τον περιορισμό της Ρωσίας μετά την πολεμική σύγκρουση, υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ.

Η επιτυχία

Επιπλέον, εάν πειστούν περισσότερα κράτη μέλη και συμφωνήσουν να ενταχθούν στο «στρατιωτικό Schengen», αυτός θα είναι ο ευκολότερος τρόπος για το ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ως επιτυχία και να κατευνάσει κάποια την απογοήτευση της Ουκρανίας, η οποία για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.
Αντιθέτως, θα πουν στο Κίεβο ότι τα βήματα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου θα διευκολύνουν όσους έχουν επεκτείνει τις «εγγυήσεις ασφαλείας», να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για άμεση αποστολή στρατιωτικής βοήθειας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να καθησυχάσει όλα εκείνα τα «γεράκια» που χαράσσουν πολιτική και που πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε ρεαλιστικός συμβιβασμός για την Ουκρανία θα ήταν προς όφελος της Μόσχας, καθώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνδυάσει τις στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής του με το «στρατιωτικό Schengen» σε καιρό ειρήνης.

Το πάγωμα της σύγκρουσης

Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας μέσω αντιπροσώπων στην Ουκρανία, αλλά ο ρυθμός εξάντλησης της δύναμης της τελευταίας εμποδίζει το ΝΑΤΟ να αναπληρώσει τα δικά του αποθέματα αφού πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο.
Αυτό με τη σειρά του μειώνει την εμπιστοσύνη που έχουν οι ηγέτες της ΕΕ στην ικανότητά τους να «περιορίσουν» τη Ρωσία.
Αντίστοιχα, το πάγωμα της σύγκρουσης μέχρι το τέλος του έτους γίνεται πιο ελκυστικό, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να τους δώσει τη δυνατότητα να δώσουν πιο αποτελεσματικά, προτεραιότητα σε αυτά τα σχέδια τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτή την περίπτωση, νέες στρατιωτικές-βιομηχανικές τοποθεσίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά μήκος αυτών των πέντε «στρατιωτικών διαδρόμων Schengen», καθώς και συμπληρωματικές, όπως ο γερμανοεσθονικός διάδρομος μέσω Πολωνίας για την οχύρωση της «Γραμμής Άμυνας της Βαλτικής», με σκοπό τη μέγιστη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.
Η επιστράτευση μπορεί να επιστρέψει σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, η εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να διδαχθεί σε όλα τα σχολεία και όλοι θα ήταν σε συναγερμό όπως κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά αυτή η ψυχρή ειρήνη θα ήταν ακόμα καλύτερη από έναν θερμό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης