Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 5 ...τον τρομάζει - Ο Biden έκλεισε την πόρτα του ΝΑΤΟ κατάμουτρα στην Ουκρανία, έλαβε μήνυμα SOS για εκλογικό σοκ (5/11)

tags :
Το 5 ...τον τρομάζει - Ο Biden έκλεισε την πόρτα του ΝΑΤΟ κατάμουτρα στην Ουκρανία, έλαβε μήνυμα SOS για εκλογικό σοκ (5/11)
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε κάθε πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να αποφύγει τη συντριβή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024 
Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες επέμειναν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «αναπόφευκτη», αλλά απέφυγαν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.
Τον Ιούλιο του 2023, ένα ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους περιλάμβανε μια προειδοποίηση πως η Ουκρανία πρέπει να κάνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και ότι θα προσκληθεί μόνο αφού «συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εμπόδισε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από φόβο μήπως χάσει κάθε πιθανότητα για επανεκλογή.
Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά χτυπά ο Volodymyr Zelensky την πόρτα του ΝΑΤΟ, αυτή θα παραμείνει κλειστή καθώς οποιαδήποτε πρόσκληση θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες του Biden να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ανέφερε το Business Insider.

Τρόμος για το Άρθρο 5

«Ο Biden προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται, ώστε να μην αποδυναμώσει τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί», σημειώνει στο Business Insider ο Leo Litra συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
«Κανείς στο ΝΑΤΟ και ειδικά στις ΗΠΑ, δεν θέλει να δοκιμάσει το Άρθρο 5», πρόσθεσε.
Το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι μια επίθεση σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων.

Οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τον Biden

Περίπου το 70% των Αμερικανών θέλουν η κυβέρνηση Βiden να κατευθύνει την Ουκρανία σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν, αποκάλυψε μια έρευνα του Φεβρουαρίου από το Harris Poll και το Ινστιτούτο Quincy.
Το ποσοστό αποδοχής του Biden, εν τω μεταξύ, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Μάιο.
Μόνο το 36% των Αμερικανών ψηφοφόρων αξιολογούν θετικά τις πολιτικές Biden.
Ο Biden είπε ότι «δεν είναι προετοιμασμένος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», σε συνέντευξή του στο Time πρόσφατα.
Ειρήνη «δεν σημαίνει ΝΑΤΟ», είπε ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.
Αναγνώρισε επίσης ότι υπήρξε μάρτυρας «σημαντικής διαφθοράς» στην Ουκρανία κατά τις επισκέψεις του εκεί ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί διακυβέρνησης Obama.
Αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το καθεστώς του Κιέβου θα πρέπει να συμβιβαστεί με «εγγυήσεις ασφαλείας».

Η Ουκρανία δεν θα διασχίσει ποτέ τη γέφυρα

Η Ουκρανία εγκατέλειψε τις ελπίδες της σε μια σημαντική πρόοδο στο χρονοδιάγραμμα ένταξης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Τον Απρίλιο 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία κατά τη θερινή σύνοδο.
«Για να έχουμε αυτήν την απόφαση, χρειάζεται όλοι οι σύμμαχοι να συμφωνήσουν, χρειαζόμαστε συναίνεση, δεν χρειαζόμαστε πλειοψηφία αλλά στην πραγματικότητα 32 συμμάχους να συμφωνήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Stoltenberg.
Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Julianne Smith επανέλαβε αυτή τη δήλωση τον Μάιο, υποσχόμενη στο Κίεβο ένα πακέτο ασφαλείας ως «γέφυρα» για την ένταξη στη συμμαχία.
Για να χρυσώσει το χάπι, σημείωσε πως το πακέτο «θα είναι καλά φωτισμένο και κατασκευασμένο από χάλυβα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους φίλους μας από την Ουκρανία, βήμα προς βήμα, να διασχίσουν αυτή τη γέφυρα προς την ένταξη τελικά».

Εκνευρισμός στην Ουκρανία

Η έλλειψη προόδου στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ αυξάνει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας, ανέφεραν οι Financial Times.
Όταν η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους το 2023 τελείωσε χωρίς να προσφέρεται χρονοδιάγραμμα για την πρόσβαση της Ουκρανίας, ο Zelensky χαρακτήρισε την καθυστέρηση «πρωτοφανή και παράλογη».
Μια κοινή δήλωση των G7 στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ανέφερε πως οι «μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις ασφάλειας» με την Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο διμερών διαπραγματεύσεων.
Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία, τη Λετονία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία τον Ιανουάριο, υποσχόμενο να παράσχει εκτεταμένη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο τα επόμενα 10 χρόνια.
Η Ουάσιγκτον ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις για τη δική της συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Η ρωσική προειδοποίηση

Το καθεστώς του Κιέβου έχει επικρίνει αυτές τις συμφωνίες ως περιορισμένες τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τους μηχανισμούς επιβολής, καθώς και ως φτωχό υποκατάστατο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η έλλειψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μετά το 2024 «αντανακλά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της και τα τμήματα εντός του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Stefan Meister, επικεφαλής του προγράμματος Ανατολικής Ευρώπης στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επέμεινε τον Απρίλιο ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για μια ημερομηνία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin παραδέχτηκε μάλιστα μιλώντας στο Κογκρέσο ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αντίκειται στα ρωσικά εθνικά συμφέροντα.
Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ωστόσο, παρά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με υψηλούς ρυθμούς για δεκαετίες, η στρατιωτική συμμαχία απέφυγε να εγκρίνει την αίτηση του Κιέβου.
Μετά από μια σαρωτική μεταψυχροπολεμική επέκταση κατά παράβαση της δέσμευσης της Δύσης να μην προσεγγίσει τα σύνορα της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ ενέταξε τη Φινλανδία τον Μάρτιο του 2023 και τη Σουηδία ένα χρόνο αργότερα.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας απειλεί την ασφάλεια της χώρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί πως η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο δεδηλωμένος στόχος του Κιέβου να ενταχθεί στη συμμαχία ήταν ένας από τους λόγους της Ρωσίας για την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης