Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβεί η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ – Προειδοποιούν οι αναλυτές… θα «σκάσουν» οι μέχρι τώρα μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στις τράπεζες

Σοβεί η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ – Προειδοποιούν οι αναλυτές… θα «σκάσουν» οι μέχρι τώρα μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στις τράπεζες
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της FDIC, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει 517 δισ. δολάρια σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες λόγω της επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων ομολόγων
Όταν η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, προκάλεσε μια οικονομική κρίση.
Η κεντρική τράπεζα κατάφερε να χαρτογραφήσει το πρόβλημα με ένα πρόγραμμα διάσωσης, αλλά η κρίση συνεχίζει να φουσκώνει και να μεγεθύνεται κάτω από την επιφάνεια.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της FDIC, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει 517 δισ. δολάρια σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες λόγω της επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων ομολόγων.
Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες προκάλεσαν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic Bank το 2023.
Σύμφωνα με την FDIC, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από τίτλους διαθέσιμους προς πώληση και διακρατούμενους έως τη λήξη αυξήθηκαν κατά 39 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 8,1%.
Ήταν το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο με «ασυνήθιστα υψηλές» μη πραγματοποιηθείσες απώλειες που αντιστοιχούσαν στη νομισματική σύσφιξη της Fed που ξεκίνησε το 2022.
Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες ανέρχονται στο 9,4% των τίτλων των 5,47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν οι εμπορικές τράπεζες.

Το πρόβλημα της μη πραγματοποιθείσας απώλειας

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, η τιμή των ομολόγων του Δημοσίου και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια πέφτουν.
Η πτώση των τιμών αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχει καταφέρει ένα πλήγμα στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Η WolfStreet έδωσε μια καλή εξήγηση για το πώς οι τράπεζες βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση...
«Κατά τη διάρκεια της εποχής της πανδημίας, οι τράπεζες γέμισαν με μετρητά από τους καταθέτες, φόρτωσαν και τίτλους για να αξιοποιήσουν.
Κυρίως πιο μακροπρόθεσμους τίτλους επειδή εξακολουθούσαν να έχουν απόδοση εμφανώς πάνω από το μηδέν, σε αντίθεση με τα βραχυπρόθεσμα - χρεόγραφα του Δημοσίου που απέδιδαν μηδέν ή κοντά στο μηδέν και μερικές φορές κάτω από το μηδέν εκείνη τη στιγμή.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα χρεόγραφα των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 2,5 τρισ. δολάρια, ή κατά 57%, στα 6,2 τρισ. δολάρια στην κορύφωση του πρώτου τριμήνου του 2022.
Με άλλα λόγια, η Federal Reserve ενθάρρυνε το ξεφάντωμα αγοράς ομολόγων.
Με τη Fed να διατηρεί τεχνητά χαμηλά τα επιτόκια για περισσότερο από μια δεκαετία στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 και να μηδενίζει ξανά τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να υποθέτουν ότι η εποχή του εύκολου χρήματος δεν θα τελείωνε ποτέ.
Αλλά ό,τι δίνει η Fed, το αφαιρεί.
Το εύκολο χρήμα έπρεπε να τελειώσει όταν ο πληθωρισμός έδειξε το σκληρό πρόσωπο του.
Η Fed δεν μπορούσε πλέον να ισχυριστεί ότι ήταν «παροδικός».
Η WolfStreet το αποκάλεσε αυτό «μια κολοσσιαία εσφαλμένη εκτίμηση των μελλοντικών επιτοκίων».

Έχουν σημασία οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες τραπεζών;

Η συμβατική σοφία είναι ότι οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες δεν είναι μεγάλη υπόθεση.
Γίνονται ζημίες μόνο εάν οι τράπεζες προσπαθήσουν να πουλήσουν τα ομόλογα.
Εάν κρατήσουν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη, δεν θα χάσουν ούτε δεκάρα.
Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι, όπως είδαμε με τη Silicon Valley Bank και άλλους τον Μάρτιο του 2023.
Όπως το έθεσε η WolfStreet, «οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες δεν έχουν σημασία μέχρι να γίνουν ξαφνικά».
«Στην πραγματικότητα, [μη πραγματοποιηθείσες απώλειες] έχουν μεγάλη σημασία, όπως είδαμε με τις τέσσερις τράπεζες, αφού οι καταθέτες κατάλαβαν τι υπάρχει στους ισολογισμούς τους και πήραν τα χρήματά τους, γεγονός που ανάγκασε τις τράπεζες να προσπαθήσουν να πουλήσουν αυτούς τους τίτλους παίρνοντας αυτές τις ζημιές, οπότε δεν υπήρχε αρκετό κεφάλαιο για να απορροφήσει τις ζημίες και οι τράπεζες κατέρρευσαν».
Αυτό ακριβώς συνέβη με την Silicon Valley Bank.
Η τράπεζα χρειαζόταν μετρητά και το σχέδιο ήταν να πουλήσει τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο και να επανεπενδύσει τα χρήματα σε ομόλογα μικρότερης διάρκειας με υψηλότερη απόδοση.
Αντίθετα, η πώληση έπληξε τον ισολογισμό της τράπεζας με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων που οδήγησε τους ανησυχημένους καταθέτες να τραβήξουν κεφάλαια από την τράπεζα.
Η Fed αντιμετώπισε το πρόβλημα με ένα πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών (το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης ή BTFP) που επέτρεπε στις προβληματικές τράπεζες να δανείζονται χρήματα έναντι των υποτιμημένων ομολόγων τους στην ονομαστική τους αξία.
Επέτρεψε στις τράπεζες να αντλήσουν γρήγορα κεφάλαια έναντι των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους χωρίς να αντιληφθούν τις μεγάλες απώλειες σε μια οριστική πώληση.
Έδωσε στις τράπεζες μια διέξοδο ή τουλάχιστον την ευκαιρία να ρίξουν το κουτάκι στο δρόμο για ένα χρόνο.
Το BTFP έκλεισε τον Μάρτιο, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν επιστρέψει πολλά από τα χρήματα που δανείστηκαν.
Στις 30 Απριλίου, το BTFP εξακολουθούσε να έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο λίγο λιγότερο από 148 δισ. δολάρια.
Το υψηλό επίπεδο των απραγματοποίητων ζημιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα σημαίνει ότι πολλές τράπεζες βρίσκονται στην ίδια επισφαλή θέση με την SVB.
Σύμφωνα με την FDIC, ο αριθμός των «προβληματικών τραπεζών» αυξήθηκε από 52 σε 63 το πρώτο τρίμηνο.
Αυτός δεν είναι ένας ανησυχητικά υψηλός αριθμός, αλλά θα χρειαζόταν μόνο ένα μικρό χτύπημα στην οικονομία για να ωθήσει πολλές άλλες τράπεζες στο όριο.
Υπήρξε ήδη μια χρεοκοπία τράπεζας φέτος.
Οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές στην Πενσυλβάνια έκλεισαν τη Republic First Bank στις 26 Απριλίου και η FDIC ανέλαβε τον έλεγχο της τράπεζας.
Η τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία 6 δισ. δολαρίων και καταθέσεις περίπου 4 εκατ. δολαρίων είχε υποκαταστήματα στην Πενσυλβάνια, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την American Banker, τα προβλήματα με τα υποβρύχια ομόλογα της Republic First «αντανακλούσαν αυτά της First Republic Bank και της Silicon Valley Bank» προτού υποχωρήσουν.
Ο εταίρος του Ομίλου Klaros, Brian Graham, είπε στο American Banker ότι αυτό το σενάριο διαδραματίζεται σε ένα σωρό άλλους τραπεζικούς ισολογισμούς, ακόμα και τώρα που μιλάμε.
«Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ της οικονομικής πραγματικότητας του πόσα κεφάλαια έχει πραγματικά μια τράπεζα και του δηλωμένου εποπτικού επιπέδου κεφαλαίου… είναι ανησυχητική».

Το πρόβλημα των εμπορικών ακινήτων

Οι τράπεζες βρίσκονται επίσης υπό πίεση λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της αγοράς εμπορικών ακινήτων (CRE).
Σύμφωνα με την FDIC, το ποσοστό παραβατικότητας για μη ιδιοκτησιακά δάνεια CRE βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
«Η αύξηση των υπολοίπων μακροπρόθεσμων δανείων συνεχίστηκε μεταξύ των μη ιδιοκτητών δανείων CRE, λόγω των δανείων γραφείου στις μεγαλύτερες τράπεζες, εκείνες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επόμενη βαθμίδα των τραπεζών, αυτές με συνολικό ενεργητικό μεταξύ 10 και 250 δισ. δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, παρουσιάζει επίσης κάποια πίεση στα μη ιδιόκτητα δάνεια CRE.
Η ασθενής ζήτηση για χώρους γραφείων αμβλύνει τις αξίες των ακινήτων και τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν την πιστωτική ποιότητα και την ικανότητα αναχρηματοδότησης των γραφείων και άλλων τύπων δανείων CRE».
Ο τομέας CRE αντιμετωπίζει το τριπλό πλήγμα της πτώσης των τιμών, της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης των επιτοκίων.
Η μετά την πανδημία άνοδος των προγραμμάτων τηλεργασίας και εργασίας στο σπίτι συνέτριψε τη ζήτηση για χώρους γραφείων.
Τα ποσοστά κενών θέσεων σε εμπορικά κτίρια έχουν εκτοξευθεί.
Αυτό έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις εταιρείες εμπορικών ακινήτων.
Η μεγαλύτερη χρεοκοπία το 2023 ήταν η αποτυχία του Pennsylvania Real Estate Investment Trust.
Η εταιρεία είχε φορτώσει με περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε υποχρεώσεις.
Η κατάρρευση της αγοράς εμπορικών ακινήτων θα μπορούσε εύκολα να μεταδοθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αυτό συμβαίνει επειδή λήγουν πολλά δάνεια.
Σύμφωνα με το Mortgage Bankers Association, περίπου 1,2 τρισ. δολάρια χρέους εμπορικών ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα λήξουν τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι μικρές και μεσαίες περιφερειακές τράπεζες κατέχουν σημαντικό μερίδιο του χρέους εμπορικών ακινήτων.
Έχουν πάνω από 4,4 φορές μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια CRE από τις μεγάλες τράπεζες «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν».
Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, οι περιφερειακές και τοπικές τράπεζες κατέχουν το 70% όλων των εμπορικών δανείων για ακίνητα.
Και, σύμφωνα με έκθεση οικονομολόγου της Goldman Sachs, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία λιγότερα από 250 δισ. δολάρια κατέχουν περισσότερο από το 80% των εμπορικών δανείων για ακίνητα.
Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές» και «ανθεκτικό».
Αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα με.
Είναι σαν τον πύργο Jenga - χρειάζεται μόνο η αφαίρεση ενός μπλοκ για να καταρρεύσει ολόκληρος ο πύργος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης