Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοσσυφοπέδιο: 25 χρόνια από την ημέρα που το ΝΑΤΟ παρέδωσε τον ιερό τόπο των Σέρβων στους Αλβανούς – Ύμνοι από Blair και Rama

Κοσσυφοπέδιο: 25 χρόνια από την ημέρα που το ΝΑΤΟ παρέδωσε τον ιερό τόπο των Σέρβων στους Αλβανούς – Ύμνοι από Blair και Rama

Το Κοσσυφοπέδιο συμπληρώνει 25 χρόνια από τον διωγμό της Σερβίας μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ

Σχετικά Άρθρα

Το Κοσσυφοπέδιο  «γιόρτασε» την 25η επέτειο από την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων τη Δευτέρα (10/6/2024), σηματοδοτώντας το τέλος μιας εκστρατείας βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ 78 ημερών που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου εννέα χρόνια αργότερα.
Το 1998-1999, Αλβανοί αυτονομιστές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου συγκρούστηκαν με τις σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα περίπου 13.000 θανάτους —κυρίως Αλβανοί— και την απέλαση περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων.
Η επέμβαση του ΝΑΤΟ οδήγησε στη Σερβική αποχώρηση και στην ίδρυση μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης γνωστής ως Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου ή KFOR.
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, ένα καθεστώς που δεν αναγνωρίστηκε από το Βελιγράδι.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair, ο οποίος ήταν στο αξίωμα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμμετείχε σε ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην Πρίστινα για τον εορτασμό της επετείου.
Σε διάφορες τελετές παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Massimo D'Alema και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama.
«Ο αγώνας για το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν μόνο για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά για όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου, που πιστεύουμε ότι αξίζει να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και, αν χρειαστεί, να αγωνιστούμε», είπε ο Μπλερ σε ομιλία του. "Αν επιτρέπαμε στο Κοσσυφοπέδιο και τους λαούς του να συνεχίσουν να υφίστανται βαναυσότητα, τα δικαιώματά τους να τους αφαιρεθούν, το μέλλον τους να κλαπεί, το δικό μας μέλλον σε χώρες όπως το δικό μου θα είχε μειωθεί".
Οι εντάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας παραμένουν υψηλές, με 13 χρόνια συνομιλιών εξομάλυνσης που διευκόλυνε η ΕΕ να αποτυγχάνουν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο.
Μια πρόσφατη ανταλλαγή πυροβολισμών τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ μασκοφόρων Σέρβων ενόπλων και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου άφησε πίσω της τέσσερις ανθρώπους νεκρούς, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις.
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αύξησαν έκτοτε την παρουσία τους κατά μήκος των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης