Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές 2024 - Αναταράξεις και στην Ισπανία: Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Yolanda Diaz

Ευρωεκλογές 2024 - Αναταράξεις και στην Ισπανία: Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Yolanda Diaz
Η ισπανική αριστερά υποχώρησε στις χθεσινές ευρωεκλογές και συνολικά εξέλεξε μόνο πέντε ευρωβουλευτές, από έξι που είχε το 2019
Η Yolanda Diaz, η δεύτερη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής του αριστερού Sumar, ανακοίνωσε σήμερα 10/6 ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματός της, λόγω των κακών επιδόσεών του στις ευρωεκλογές, τις οποίες κέρδισε η δεξιά.
«Αποφάσισα να αποχωρήσω από το αξίωμα της συντονίστριας του Sumar, τόνισε σχετικά η Diaz, η οποία ωστόσο θα διατηρήσει τη θέση της στην εκτελεστική γραμματεία του κινήματος.
«Οι πολίτες μίλησαν και αποδέχομαι τις συνέπειες», υποστήριξε αποδεχόμενη το μήνυμα της ευρωκάλπης, στην οποία απέσπασε μόλις το 4,7% των ψήφων.
«Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει μια συζήτηση» εντός του Sumar, στο οποίο από πέρσι συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κόμματα της αριστεράς «και με αυτήν την απόφαση, δίνω το εναρκτήριο λάκτισμα», εξήγησε η Diaz, που είναι υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Sanchez.
Η ισπανική αριστερά υποχώρησε στις χθεσινές ευρωεκλογές και συνολικά εξέλεξε μόνο πέντε ευρωβουλευτές, από έξι που είχε το 2019, με φόντο τις έριδες μεταξύ του Sumar και του Podemos: το πρώτο εξέλεξε 3 ευρωβουλευτές και το δεύτερο, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, 2.
Το Podemos, ευρισκόμενο υπό πίεση, δέχτηκε πέρσι να ενταχθεί στο Sumar πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, όμως λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε από το κίνημα.
Νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία αναδείχτηκε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με 22 έδρες.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Pedro Sanchez λαμβάνει 20 έδρες ενώ το ακροδεξιό Vox αύξησε τη δύναμή του, από τέσσερις έδρες το 2019 στις 6.
Ένα νέο κόμμα, που θεωρείται ακροδεξιό και ιδρύθηκε από έναν αμφιλεγόμενο Youtuber, και αποκαλείται «Η γιορτή τελείωσε», μπαίνει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τρεις έδρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης