Γερμανοί επιχειρηματίες στρέφονται εναντίον της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και ένας από τους μεγαλύτερους, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Börse AG (διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης), χαρακτηρίζει τώρα την πολιτική του Olaf Scholz ως «καταστροφή» σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής και οικονομικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof στο Μόναχο, ο Theodor Weimer είπε:
«Έχω τώρα την 18η συνάντησή μου με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών μας Robert Habeck και μπορώ να σας πω ότι είναι μια σκέτη καταστροφή».
Ο 64χρονος Weimer, ο οποίος βλέπει από ψηλά τη γερμανική οικονομία μέσω του ρόλου του ως αφεντικού του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στη χώρα, είπε ότι οι συνομιλίες του με διεθνείς επενδυτές του έδωσαν «άμεση γνώση» των απόψεών τους.
Σημείωσε ότι «Γνωρίζω τους μισούς CEO της DAX.
Γνωρίζω τα αφεντικά προσωπικά και με βάση το όνομα.
Και κυκλοφορώ πολύ.
Δεν θέλω να χαλάσω τα πράγματα απόψε, αλλά η φήμη μας στον κόσμο δεν ήταν ποτέ τόσο κακή όσο τώρα».
Είπε ότι οι «συζητήσεις με τους επενδυτές έχουν μοιρολατρικό χαρακτήρα.
Οι επενδυτές λένε ότι αν συνεχίσεις έτσι, θα σε ηλιάζουμε ακόμα περισσότερο, θα ξεφύγουμε ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κριτική, λέγοντας:
«Είσαι απλά τρελός, απλά τρελός.
Τι είδους κυβέρνηση έχετε εκεί; Είστε σε καλό δρόμο για να γίνετε μια πραγματικά ξεπερασμένη οικονομία».
«Η αλήθεια είναι η εξής: Οι διεθνείς επενδυτές λένε ότι επενδύουμε μόνο στη Γερμανία επειδή είστε τόσο φτηνοί.
Έχουμε γίνει παλιοπωλείο», υποστήριξε.
Η ομιλία έγινε στις 17 Απριλίου, αλλά έγινε δημόσια μόλις τώρα αφού το Οικονομικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο τη δημοσίευσε στο Youtube.
Η μεταναστευτική πολιτική είναι εντελώς λανθασμένη
Ο Weimer έθιξε επίσης εν συντομία για το θέμα της μετανάστευσης, αλλά οι παρατηρήσεις του ήταν εξίσου καυστικές και εκεί.
Είπε ότι δεν ήθελε να γίνει πολύ πολιτικός, αλλά δεν μπορούσε παρά να πει κάτι σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβερνώσας αριστερής-φιλελεύθερης κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ήταν «καθολικά αντιληπτή ως εντελώς λανθασμένη».
Ο προσανατολισμός μας προς το «do-gooderism» δεν είναι κοινός πουθενά».
Συνέχισε για το θέμα, λέγοντας:
«Αν έχεις έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, φέρνεις ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα σου και παράγουν κοινωνικό προϊόν, αλλά όχι αυτούς που εισπράττουν το 50 τοις εκατό του εισοδήματος του πολίτη και το στέλνουν κάπου».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών