Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xiconomics στην πράξη: Πώς η Κίνα σκοπεύει να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από τον θρόνο της οικονομικής ηγεμονίας

tags :
Xiconomics στην πράξη: Πώς η Κίνα σκοπεύει να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από τον θρόνο της οικονομικής ηγεμονίας
Η Κίνα θέλει να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες παγκόσμιας κλάσης και να ενισχύσει την καινοτομία στην επιστήμη
Να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, βελτιώνοντας το σύγχρονο εταιρικό σύστημα, χτίζοντας ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον για επιστημονική έρευνα και εγκαθιδρύοντας επιστημονικούς και τεχνολογικούς (sci-tech) μηχανισμούς ασφαλείας και μηχανισμούς προστασίας από κινδύνους, θέλει η Κίνα.
Ειδικότερα, στην πέμπτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για τη μεταρρύθμισης της Κίνας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC), ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping υπογράμμισε τις προσπάθειες για τη βελτίωση του σύγχρονου εταιρικού συστήματος με κινεζικά χαρακτηριστικά και την προώθηση ενός παγκόσμιου ανταγωνιστικού ανοιχτού περιβάλλοντος για επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.
Η εστίαση των συνέδρων υπογραμμίζει τις εντεινόμενες προσπάθειες της Κίνας να οικοδομήσει ένα υψηλού επιπέδου σοσιαλιστικό σύστημα οικονομίας της αγοράς, να βελτιώσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Κίνας στον οικονομικό, τεχνολογικό και άλλους τομείς και να ενισχύσει τις δυνατότητές της να προστατεύεται από σημαντικούς κινδύνους, εν μέσω ενός ολοένα πιο περίπλοκου εξωτερικού περιβάλλοντος.
Η συνάντηση συζήτησε και ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτιστοποίηση του σύγχρονου εταιρικού συστήματος με κινεζικά χαρακτηριστικά, για τη διασφάλιση των εισοδημάτων των αγροτών που καλλιεργούν σιτηρά και για τη βελτίωση των μηχανισμών αποζημίωσης σε μεγάλες περιοχές παραγωγής σιτηρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Ο πρόεδρος Xi της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ηγεσίας του CPC, βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης και προώθησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εταιρικού συστήματος με σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες.
«Η τεχνολογική καινοτομία και η βιομηχανική επανάσταση διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ολοκληρωμένη ανταγωνιστικότητα.
Εάν μια χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας και της βιομηχανικής επανάστασης, κατά μία έννοια, καθορίζει το μέλλον και το πεπρωμένο της» είπε ο Zhi Zhenfeng, ερευνητής στο Ινστιτούτο Νομικής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
Ο Zhi είπε στους Global Times ότι η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ανοιχτού περιβάλλοντος που είναι πιο ευνοϊκό για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την Κίνα, οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χώρα του Δράκου σε διάφορους τομείς υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών.
Έχουν επίσης επιβάλει ή σχεδιάζουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές της Κίνας και ειδικά σε ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ηλιακοί συλλέκτες.
Εκτός από τα κινεζικά προϊόντα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να χτυπήσουν κινεζικές εταιρείες, τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αποκτήσει παγκόσμια προβολή.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι ολοένα και πιο επιτακτική η βελτίωση του εταιρικού συστήματος των κινεζικών εταιρειών, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους, σημείωσαν οι ειδικοί.
Η συνάντηση την Τρίτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τη βελτίωση του σύγχρονου εταιρικού συστήματος, είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τις επιχειρήσεις ως βασικούς παράγοντες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, να βελτιωθεί η σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση σε κρατικές επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η εποπτεία και η διαχείριση του κρατικού κεφαλαίου.
Εν μέσω της ολοένα και πιο περίπλοκης παγκόσμιας γεωοικονομικής κατάστασης και των νέων τάσεων επιστήμης και της βιομηχανικής επανάστασης, η κορυφαία προτεραιότητα της Κίνας είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και τις δυνατότητές της να προστατεύεται από κινδύνους μέσω συνεχών μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος, είπαν οι ειδικοί.
Κρίνοντας από όλες τις σημαντικές συναντήσεις και έγγραφα, «η προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού μέσω ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων είναι ένα σημαντικό έργο κρίσιμο για μια χρονική περίοδο», είπε ο Zhi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης