Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί καταρρέουν παρά τα όπλα αξίας 98 δισ, ο Biden θέλει... αίμα στην Ευρώπη - Ρωσία: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο

Οι Ουκρανοί καταρρέουν παρά τα όπλα αξίας 98 δισ, ο Biden θέλει... αίμα στην Ευρώπη - Ρωσία: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να εγκρίνει σχέδιο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 40 δισ ετησίως
(upd 41) Με τον ρωσικό στρατό να προελαύνει σε όλες τις γραμμές του μετώπου και να εξαπολύει μαζικά πυραυλικά χτυπήματα κατά των ενεργειακών υποδομών και άλλων κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός είναι φανερό πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ασφυκτική πίεση που του ασκούν οι Ρώσοι.
Καθημερινά πλέον οι Ρώσοι ανακοινώνουν πως καταλαμβάνουν οικισμούς και εδάφη έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τις κατευθύνσεις του Chasiv Yar, του Kupyansk και της Avdiivka.
Την ίδια στιγμή, η Δύση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηρίξει την Ουκρανία και να αποτρέψει μια ρωσική νίκη, με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ να είναι έτοιμοι να εγκρίνουν ένα πλάνο μακροπρόθεσμης - και κυρίως υποχρεωτικής -  στρατιωτικής βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και με τους ηγέτες της G7 να απευθύνουν νέα έκκληση για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα στον τομέα της αεράμυνας.
Πάντως και παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς προκειμένου να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, οι ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο, βάζουν τα πράγματα στην θέση τους... υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Και ενώ από το ερχόμενο Σάββατο 15 Ιουνίου αρχίζει η Διάσκεψη στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή ρωσικής αντιπροσωπείας, η Ρωσία κατηγορεί τον πρόεδρο Biden ότι επιθυμεί και άλλο αιματοκύλισμα στην Ευρώπη, προειδοποιώντας πως σε κάθε περίπτωση… η απάντηση της στις ΗΠΑ θα είναι αποφασιστική.

Alexander Grushko (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Όλα όσα κάνει το ΝΑΤΟ σήμερα είναι προετοιμασία για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία
υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko.
«Ό,τι κάνει το ΝΑΤΟ σε αυτόν τον τομέα σήμερα, για να το πω ωμά, είναι η προετοιμασία της συμμαχίας για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Και οι ασκήσεις που διεξάγονται δείχνουν πώς όλες οι έννοιες της κοινής ασφάλειας έχουν πλέον απορριφθεί και το ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει στα συστήματα ασφαλείας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» επισήμανε μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia o Grushko.
Όπως είπε, η Συμμαχία έχει ξεκινήσει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
«Στον οικονομικό τομέα έχουν επιβληθεί χιλιάδες παράνομες κυρώσεις κατά της χώρας μας, στον ιδεολογικό τομέα λαμβάνει χώρα η δαιμονοποίηση της Ρωσίας και ένα από τα τελευταία προφανή παραδείγματα είναι η τοποθέτηση ότι αν ηττηθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την επόμενη ημέρα η Ρωσία θα εισβάλει σίγουρα στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής, των οποίων η ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε επί ΕΣΣΔ», υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ο Biden θέλει αίμα στην Ευρώπη

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Biden εξαπέλυσε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως ο Αμερικάνος πρόεδρος θέλει να κάνει την Ευρώπη να αιμορραγήσει ακόμα πιο πολύ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνονται ότι η Ουάσιγκτον τις εμπλέκει σε μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ;» διερωτάται η Zakharova, σχολιάζοντας τα σχέδια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να καταστήσει υποχρεωτική την προμήθεια όπλων στο Κίεβο για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.
«Η Δύση τροφοδοτεί υστερικά το κοινό της με ισχυρισμούς για υποτιθέμενη επικείμενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά των δυτικών χωρών, και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα - η κυβέρνηση Biden πρέπει να κάνει την Ευρώπη να αιμορραγεί ακόμη πιο σκληρά για να αποτρέψει την κατάρρευση της δικής της κυβέρνησης και της αμερικανικής οικονομίας».
Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg είπε ότι οι προμήθειες όπλων στο Κίεβο θα γίνουν υποχρεωτικές για όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και θα συντονίζονται από τον Στρατηγό του Στρατού των ΗΠΑ Christopher Cavoli, διοικητή της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ και Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης.

Zakharova: Απερίσκεπτη η Γαλλία, φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη σύγκρουση με τη Ρωσία – Θα πληρώσει όλη η ΕΕ

Η Γαλλία εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη σύγκρουση της Ουκρανίας, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.. «Η Γαλλία εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, μετακινούμενη σταθερά από την έννοια της βοήθειας στην έννοια της εμπλοκής.
Και, ασφαλώς, φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης με την πλευρά μας, κάτι που είναι γεμάτο με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως», είπε η Zakharova.
«Οι προσπάθειες του Παρισιού να δικαιολογήσει τις απερίσκεπτες ενέργειές του, να παρουσιάσει τα πράγματα σαν να μην οδηγούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης είναι ακατάλληλες.
Φυσικά, σε αυτό οδηγούν και πυροδοτούν την ένταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Antonov (Ρώσος πρέσβης): Η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ θα είναι αποφασιστική

Η Ρωσία θα δώσει στις ΗΠΑ μια επαρκή και αποφασιστική απάντηση στην αντιπαράθεση που επιδιώκουν, αν και η Μόσχα παραμένει έτοιμη για έναν ισότιμό διάλογο υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Anatoly Antonov.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ρωσίας, ο Antonov υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ευχήθηκαν στη Ρωσία με ένα νέο πακέτο κυρώσεων.
«Δεν πρόκειται να επιβληθούμε ως εταίροι.
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν ειλικρινή και ισότιμο διάλογο εάν και όταν οι Αμερικάνοι είναι έτοιμοι για αυτό.
Ωστόσο, θα δώσουμε μια επαρκή και αποφασιστική απάντηση στην αντιπαράθεση που μας επιβάλλεται» υπογράμμισε ο Ρώσος πρέσβης.

Lloyd Austin (υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ έχει δώσει όπλα αξίας 98 δισ δολαρίων

Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δώσει στην Ουκρανία όπλα αξίας 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2022 υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin.
«Έχουμε ήδη παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικές προμήθειες 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2022.
Ελπίζουμε ότι ο όγκος της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο θα αυξηθεί» επισήμανε ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας.

ΝΑΤΟ: Αποφασίζει στρατιωτική βοήθεια ύψους 40 δις ετησίως

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να εγκρίνει ένα σχέδιο που προβλέπει τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με κεφάλαια που ανέρχονται ετησίως σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να συζητήσουν κατά τη διήμερη συνάντηση που θα έχουν από σήμερα Πέμπτη 13/6 στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ με τις οριστικές αποφάσεις να εγκρίνονται κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 με 11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.
Σε δηλώσεις του ο Stoltenberg υποστήριξε πως η συνδρομή των κρατών – μελών θα είναι υποχρεωτική, με μοναδική εξαίρεση την Ουγγαρία.
Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να μιλήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία, να συζητήσουν τα στρατιωτικά τους σχέδια που στοχεύουν στην αποτροπή της Ρωσίας, να εξετάσουν τους ισχυρισμούς για φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας σε πράξεις δολιοφθοράς σε αμυντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Να διατηρήσουμε τη στήριξη στην Ουκρανία

Ο Stoltenberg υποστήριξε ότι οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν ένα σχέδιο «ώστε το ΝΑΤΟ να ηγείται του συντονισμού της βοήθειας και της εκπαίδευσης για την ασφάλεια, ένα βασικό στοιχείο για το πακέτο μας για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, μαζί με μια μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση».
Όπως είπε, Σύμμαχοι παρέχουν 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία κάθε χρόνο.
«Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο υποστήριξης στο ελάχιστο, και για όσο χρόνο χρειαστεί, για να στείλουμε το μήνυμα στη Μόσχα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να περιμένει ότι θα αποχωρήσουμε» ανέφερε ο Stoltenberg, ο οποίος διεμήνυσε πως η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα ή στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει τις συνεισφορές της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.
Όπως είπε το σχέδιο αυτό θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, αν και σημείωσε πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία.
«Και χωρίς αυτό, φυσικά, δεν υπάρχει θέμα ένταξης που πρέπει να συζητηθεί.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει, αυτό είναι το απόλυτο ελάχιστο για να γίνει η Ουκρανία μέλος της συμμαχίας» τόνισε ο Stoltenberg.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Άγνωστο πότε θα είναι έτοιμοι οι Ουκρανοί πιλότοι για τα F-16

Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση με τα δυτικά F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg δεν επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι έτοιμοι για επιχειρήσεις στα τέλη του καλοκαιριού.
«Το ΝΑΤΟ δεν εκπαιδεύει μόνο τους πιλότους, αλλά όλο το απαραίτητο προσωπικό για τον χειρισμό του F-16.
Αυτό είναι ένα τεράστιο εγχείρημα και θα ήθελα να είμαι προσεκτικός με το χρονοδιάγραμμα» υποστήριξε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν αρκετοί πιλότοι που να είναι έτοιμοι στα τέλη καλοκαιριού να πετάξουν τα μαχητικά.
Επιπλέον, ο Stoltenberg εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν άλλα κράτη, μετά την Ουγγαρία, που θα αρνηθούν να δώσουν όπλα στην Ουκρανία, αναφέροντας πως τα κάνουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια
«Έχουμε μια ευρεία συμφωνία ότι πρέπει να προμηθεύουμε όπλα στην Ουκρανία και αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή.
Η Ουγγαρία από την αρχή είχε πει ότι δεν παρέχει θανατηφόρα βοήθεια, όμως όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ το κάνουν σε διμερή βάση ή μέσω της ομάδας επαφής υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ουγγαρία: Είναι τρελοί στο ΝΑΤΟ, θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία - Η Ρωσία θα απαντήσει πολλαπλώς, εμείς απέχουμε από όλα

Εάν το ΝΑΤΟ ξεκινήσει μια αποστολή για τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία, αργά ή γρήγορα στρατεύματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αναπτυχθούν στη χώρα δήλωσε την Πέμπτη (13/6/2024) ο Gergely Gulyas, επικεφαλής του επιτελείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban.
«Αργά ή γρήγορα θα συμβεί.
Εάν μια συνθήκη ειρήνης δεν συναφθεί άμεσα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα εμφανιστούν στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας» προειδοποίησε ο Gulyas.
«Εάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεχθούν επίθεση έξω από το έδαφος της συμμαχίας, σε ουκρανικό έδαφος, τότε η Ουγγαρία δεν θα υποχρεωθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στους συμμάχους σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto κατήγγειλε τα σχέδια του ΝΑΤΟ να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία ως «τρελά», προειδοποιώντας ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι πολλαπλή.
Επίσης επέκρινε την πρόταση του αρχηγού του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, δίνοντας στη συμμαχία πιο ενεργό ρόλο στη σύγκρουση.
Ο Szijjarto υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ εξαφάνισε τις δικές του κόκκινες γραμμές.

Ρωσία: Η υποχρεωτική αποστολή όπλων από τα κράτη του ΝΑΤΟ δεν αλλάζει κάτι στην Ουκρανία

Η πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να καταστεί υποχρεωτική η παράδοση όπλων στην Ουκρανία για τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ακόμη και αν γίνει αποδεκτή, δεν θα αλλάξει τίποτα,
δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Οι προμήθειες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πηγαίνουν ήδη τακτικά στην Ουκρανία», εξήγησε.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα γνωρίζει ότι «υπάρχουν ορισμένες χώρες στη συμμαχία που έχουν δηλώσει απροθυμία» να συμμετάσχουν στην υποχρεωτική βοήθεια προς το Κίεβο, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Stoltenberg είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο υποστήριξης για την Ουκρανία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από κάθε κράτος μέλος του.
Ο γενικός γραμματέας προτείνει τη βάση στήριξης σε αναλογία με το ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους.
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποβάλει αυτήν την πρόταση, η ιδέα απολαμβάνει την υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Οι G7 συμφώνησαν να ενισχύσουν την Ουκρανία με 50 δισεκ. δολάρια από τα ρωσικά assets

Η Ουκρανία και τα κράτη των G7 πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη δήμευση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στις 13/6/2024 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία.
«Πρέπει να κάνουμε τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία να καταλάβουν ότι θα το πληρώσουν», σημείωσε ο Zelensky.
Στην ομιλία του στη συνάντηση των πλουσιότερων κρατών του κόσμου, ο Zelensky, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της Ουκρανίας ζήτησε ένα σχέδιο κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και άλλων προσκεκλημένων χωρών συνέρχονται στο Fasano της Ιταλίας για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλα κοινά θέματα.
Μετά από μήνες συνεχόμενων συζητήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ευρώπης,
οι ηγέτες των G7 κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους χρησιμοποιώντας κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
«Σας ζητώ να υποστηρίξετε το σχέδιο χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα προσφέρει γρήγορα στην Ουκρανία 50 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Zelensky στη σύνοδο κορυφής.
«Γνωρίζετε όλοι τις λεπτομέρειες. Αυτό είναι ένα εντελώς επιχειρησιακό σχέδιο.
Και αυτά είναι χρήματα που πρέπει να λειτουργήσουν για την υποστήριξη τόσο της άμυνας όσο και της ανοικοδόμησης», σημείωσε ο Zelensky επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για έναν μηχανισμό κλοπής όλων των ρωσικών assets ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι παγωμένα στη Δύση.

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν με την Ουκρανία 10ετή συμφωνία ασφαλείας

Την πολυαναμενόμενη για το Κίεβο διμερή συμφωνία ασφαλείας υπέγραψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και ο Ουκρανός ομόλογός του Volodymyr Zelensky στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία στις 13 Ιουνίου.
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, η οποία ακολουθεί τη δέσμευση που ανέλαβε η G7 κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023 για τη μακροπρόθεσμη άμυνα της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ ακολουθούν άλλες 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που έχουν υπογράψει παρόμοιες διμερείς συνθήκες για να βοηθήσουν το Κίεβο.
Παρόμοια συμφωνία υπέγραψαν λίγο νωρίτερα ο Zelensky με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida
Ο Zelensky χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «άνευ προηγουμένου».
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan δήλωσε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει «δεσμεύσεις από την Ουκρανία για μεταρρυθμίσεις» και για «παρακολούθηση τελικής χρήσης» για τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, θα επωφεληθούν από τις «διορατικές γνώσεις και την εμπειρία της Ουκρανίας, τις καινοτομίες της στο πεδίο της μάχης και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το μέτωπο», είπε ο Sullivan.
Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αμερικανική οικονομική βοήθεια ανέφερε το CNN, επικαλούμενο πηγές από τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, η προσθήκη στο έγγραφο θα περιέχει διατάξεις σχετικά με την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της «μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης» για το Κίεβο.

Medvedev (Ρωσία): Μέγιστη ζημιά σε όσους μας έχουν επιβάλει κυρώσεις - Να τους κάνουμε τη ζωή… εφιάλτη

Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει στη Δύση και να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε όσους της έχουν επιβάλλει κυρώσεις υποστηρίζει ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας Ρωσίας.
Σε ανάρτηση του στο Telegram o Medvedev ζητά ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία να μετατρέψει σε εφιάλτη… τη ζωή της Δύσης.
«Κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε να προκαλούμε τη μέγιστη ζημιά σε εκείνες τις χώρες που έχουν επιβάλει αυτούς τους περιορισμούς κατά της χώρας μας και των πολιτών μας.
Να τους βλάψουμε όπου μπορούμε.
Να προκαλέσουμε ζημιά σε όλους τους τομείς, να παραλύσουμε τη λειτουργία των εταιρειών τους και των κυβερνητικών φορέων τους.
Να βρούμε προβλήματα στις πιο σημαντικές τεχνολογίες τους και να τις χτυπήσουμε χωρίς έλεος, κυριολεκτικά καταστρέφοντας την ενέργεια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τις τραπεζικές και κοινωνικές υπηρεσίες τους.
Ας μετατρέψουμε τη ζωή τους σε έναν απόλυτο, τρελό εφιάλτη.
Ας μας καθοδηγήσει η φράση της Παλιάς Διαθήκης: Οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Μ. Βρετανία: Νέο πακέτο βοήθειας 242 εκατομμυρίων λιρών

Στη Σύνοδο της G7 ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 242 εκατομμυρίων λιρών (310 εκατ. δολάρια).
«Στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει έως και 242 εκατομμύρια διμερή βοήθεια προς την Ουκρανία, για να υποστηρίξει άμεσες ανθρωπιστικές, ενεργειακές και άλλες ανάγκες και να θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον δεσμεύσει σχεδόν 12,7 δισεκατομμύρια λίρες (16,25 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Χαιρετίζω τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Τη νέα δέσμη κυρώσεων των ΗΠΑ σε περισσότερες από 300 οντότητες και φυσικά πρόσωπα της Ρωσίας, οι οποίες έχουν ως στόχο να αποκόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συντήρηση της στρατιωτικής παραγωγής για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων Κινέζων προμηθευτών χαιρέτισε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
«Επικροτούμε ιδιαίτερα τα σκληρά μέτρα κατά της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας και της πρόσβασής της σε τεχνολογία και πόρους στο εξωτερικό.
Οποιαδήποτε οντότητα βοηθά τη Ρωσία στην παραγωγή όπλων θα πρέπει να υποβάλλεται στην εντονότερη πίεση» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Kuleba.
Υπενθυμίζεται πως τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 12/6 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Πάντως, το State Deparment διαμηνύει πως η Ουκρανία δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
«Πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για την εκπλήρωση των κριτηρίων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται στενά με τους Ουκρανούς, είτε διμερώς είτε μέσω της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, για να τους βοηθήσουν να σημειώσουν συνεχή πρόοδο» υποστήριξε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Julianne Smith μιλώντας στο Time.

Η Ρωσία μεταφέρει εσπευσμένα τους S – 500 στην Κριμαία για να προστατεύσει τη Γέφυρα Kerch από δυτικούς πυραύλους

Η Μόσχα για να διασφαλίσει ότι η Γέφυρα Kerch, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία θα παραμείνει αλώβητη από τους πυραύλους, που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, σχεδιάζει να αναπτύξει το πλέον εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας S-500.
Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR) Kyrylo Budanov είπε πως η Ρωσία μετέφερε ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας S-500 στην χερσόνησο της Κριμαίας για να υπερασπιστεί τη Γέφυρα του Kerch.
«Είδαμε τα πιο εξελιγμένα S-500 να αναπτύσσονται στην κατεχόμενη Κριμαία», είπε ο Budanov σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Αυτή είναι μια αρκετά πειραματική εφαρμογή. Αλλά είναι ήδη εκεί», συνέχισε.
Η στρατηγικής σημασίας Γέφυρα συνδέει τη ρωσική ηπειρωτική χώρα με τη χερσόνησο της Κριμαίας και χρησιμοποιείται τακτικά από τη Ρωσία για τη μεταφορά στρατευμάτων και όπλων στην περιοχή.

Αναχαιτίσεις ουκρανικών drones

Τουλάχιστον τρια ουκρανικά drones στην ρωσική περιοχή του Yaroslavl και ένα πάνω από το Vladimir αναχαίτισαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, πολλές απόπειρες του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας drones κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησαν.
Τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν τρία UAV πάνω από το έδαφος της περιοχής Yaroslavl και ένα UAV πάνω από το έδαφος της περιοχής του Vladimir» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της περιοχής Yaroslavl, Mikhail Evraev, διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα λόγω της επίθεσης, αν και υπήρξαν θραύσματα από τα drones.

Οι ρώσοι ισοπεδώνουν τις θέσεις των ουκρανών στο Kharkiv με Kh - 38

Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) συνεχίζουν να στοχεύουν βασικές θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων σε διαφορετικές κατευθύνσεις του μετώπου χρησιμοποιώντας πυραύλους Kh-38.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα στις 9 Ιουνίου έδειξαν ένα ακριβές χτύπημα με Kh-38 σε ένα αρχηγείο των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Kharkiv.
Και στις 13 Ιουνίου, ένα βίντεο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο που δείχνει ένα χτύπημα Kh-38 εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου που κατέλαβαν ουκρανικά στρατεύματα προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ο εκτοξευόμενος πύραυλος Kh-38 έχει βεληνεκές 40 χιλιομέτρων και φέρει κεφαλή βάρους 250 κιλών.
Η βασική έκδοση του πυραύλου καθοδηγείται μέσω ενός συστήματος αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS.
Αναπτύχθηκαν και άλλες εκδόσεις με ημιενεργό laser, ενεργό ραντάρ και ανιχνευτές υπέρυθρης απεικόνισης.
Ο πύραυλος είναι επίσης η βάση για το Kh-36 Grom-E1, έναν τακτικό πύραυλο cruise με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων και το Kh-36 Grom-E2, μια κατευθυνόμενη βόμβα ολίσθησης με βεληνεκές 50 χιλιομέτρων.
Οι πύραυλοι Kh-38 εκτοξεύονται συνήθως από μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34.
Ωστόσο, ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από άλλα πολεμικά αεροσκάφη του VKS, συμπεριλαμβανομένων των MiG-29, Su-30, Su-35 και Su-57.

2_227.jpg
3_216.jpg

Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο


Πέρα από αυτές τις αναχαιτίσεις των ουκρανικών drones, το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας απέκρουσαν ουκρανική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Επιπλέον, οι Ρώσοι έπληξαν με πυραύλους και drones στόχους μεταξύ άλλων σε Kharkiv, Pavlograd, Κίεβο, Sumy, Οδησσό.
Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης κοντά στο Sinkovka και στην περιοχή Kanal, ενώ οι Ρώσοι κατέλαβαν τον οικισμό Artemovka.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο Sokil, στο Novopokrovsky, στο Urozhainoe, στο Volchansk και κοντά στο Glubokoe με τους Ρώσους να εξοντώνουν μέσα σε αυτό το 24ωρο περισσότεορυς από 1.500 Ουκρανούς στρατιώτες στις μάχες που έγιναν σε Kupyansk, Chasiv Yar και Avdiivka.

Ο ρωσικός στρατός με αεροσκάφη, drones και πυραύλους χτύπησε τους ουκρανούς σε 103 περιοχές

Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν μονάδες του ουκρανικού στρατού και εξοπλισμό σε 103 περιοχές τις προηγούμενες ώρες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (13/6/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό των ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό σε 103 περιοχές», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τα ρωσικά στρατεύματα εν τω μεταξύ απέκρουσαν οκτώ ουκρανικές αντεπιθέσεις στην περιοχή του Kharkiv την προηγούμενη μέρα.
Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση του Kharkiv τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθαν σε 305 άτομα προσωπικό, πέντε μηχανοκίνητα οχήματα, ένα οβιδοβόλο M777 αμερικανικής κατασκευής, ένα D-20 των 152 χιλιοστών και έναν εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών BM-21 Grad, διευκρίνισε.

Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής σκοτώθηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Donetsk

Ένας εκ των πολεμικών ανταποκριτών του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου NTV σκοτώθηκε την Πέμπτη (13/6/2024) εξαιτίας ουκρανικού βομβαρδισμού σε τμήμα της περιφέρειας Donetsk, στην ανατολική Ουκρανία.
Τον θάνατο του 46χρονου Valery Kozhin, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης σε κοινωνικά δίκτυα, ο δήμαρχος της Gorlovka, Ivan Prikhodko.
Νωρίτερα, η διεύθυνση του NTV είχε ενημερώσει πως τρία μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του είχαν τραυματιστεί κοντά στην κοινότητα Holmivskyi και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Kozhin υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως τουλάχιστον 16 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
4_185.jpg
Όπως αναφέρεται, συγκρούσεις καταγράφηκαν και στο Urozhaynoye με το ρωσικό πυροβολικό να ασκεί μεγάλη πίεση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε Velikaya Novosyolka και Neskuchnoye.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι μέχρι και 115 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ εξουδετερώθηκαν δύο οχήματα μάχης πεζικού, έξι μηχανοκίνητα οχήματα και δύο τσεχικά MLRS 122 χιλιοστών στην περιοχή του Kharkiv.
5_98.jpg
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της οδού Sumskaya στην Krasnogorivka ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο δυτικό τμήμα της Georgievka.
Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 350 στρατιώτες, ένα άρμα μάχης, δύο οχήματα πεζικού, ένα οβιδοβόλο M777 και ένα οβιδοβόλο D-30.
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν στα ανατολικά προάστια του Sokil, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ανατολικό τμήμα της Karlovka, στα ανατολικά προάστια του Novopokrovskoe και κοντά στη Yasnobrodovka.
Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 350 στρατιωτικοί, ένα άρμα μάχης, δύο οχήματα πεζικού, ένα οβιδοβόλο M777 των 155 mm και ένα οβιδοβόλο D-30 των 122 mm.
6_95.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης