Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Macron παίζει στα ζάρια τη γαλλική οικονομία - Οι συστημικές αγορές φοβούνται τη Le Pen

O Macron παίζει στα ζάρια τη γαλλική οικονομία - Οι συστημικές αγορές φοβούνται τη Le Pen
Ο Macron έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ανησυχία στις αγορές ως μήνυμα ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να κινητοποιηθούν κατά του Εθνικού Συναγερμού.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεν διακυβεύει απλώς την πολιτική του επιβίωση με το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
Παίρνει επίσης ένα τεράστιο ρίσκο με τη γαλλική οικονομία, σημειώνει το Politico.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τρέμουν στην προοπτική να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης - ένα σενάριο που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εργασίες στο κοινοβούλιο και να ανοίξει ακόμη μεγαλύτερες τρύπες στον ήδη υπερφορτωμένο προϋπολογισμό της Γαλλίας μέσω ενός λαϊκιστικού μποναμά δαπανών, σημειώνει το δημοσίευμα.
Αφότου ο Macron προκήρυξε τις εκλογές την Κυριακή, οι δονήσεις ήταν άμεσες.
Το ευρώ υποχώρησε για δύο συνεχόμενες ημέρες έναντι του δολαρίου, ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έχασε περίπου 3% και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς, βαρόμετρο του οικονομικού και πολιτικού κινδύνου, εκτοξεύθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα για το έτος.

Κινδυνολογία Macron

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γαλλία είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος επισήμανε τον πολιτικό κατακερματισμό ως κίνδυνο.
Αν και η Γαλλία δεν βυθίζεται ακόμη στην ίδια κατηγορία κινδύνου με την υπερχρεωμένη Ιταλία, οι αγοραστές ομολόγων βλέπουν πλέον το γαλλικό χρέος ως επένδυση με παρόμοιο κίνδυνο με εκείνον της Πορτογαλίας.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Macron έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ανησυχία στις αγορές ως μήνυμα ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να κινητοποιηθούν κατά του Εθνικού Συναγερμού.
Η αναταραχή στην αγορά χρέους, τους υπενθύμισε, πλήττει γρήγορα την πραγματική οικονομία.
Εξάλλου, οι κυβερνήσεις με εκτοξευόμενο κόστος δανεισμού και μεγάλους λογαριασμούς χρέους έχουν λιγότερα μετρητά για νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες μεταφορές.
"Οι αγορές τρελαίνονται, οι Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι ανησυχούν. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή ζωή των Γάλλων; Η πρόσβαση σε πιστώσεις θα είναι πιο ακριβή, τα δάνεια για την πρόσβαση σε κατοικίες θα είναι πιο ακριβά", είπε, επιμένοντας ότι η φιλελεύθερη κυβέρνησή του έχει τη "σοβαρότητα και τη συνέπεια" να διαχειριστεί την οικονομία.

Βόμβα χρέους

Το αυτοσχέδιο κάλεσμα του Macron για εκλογές δεν εγείρει μόνο το φάσμα των προβλημάτων στο εσωτερικό μέτωπο.
Η Γαλλία είναι ήδη ένα από τα κακά παιδιά όσον αφορά τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το πολιτικό χάος δημιουργεί ακόμη περισσότερες εντάσεις με τις Βρυξέλλες.
Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.
Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση που θα προβάλλει τις σπάταλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας επώδυνης, επιβαλλόμενης από τις Βρυξέλλες διαδικασίας για το σφίξιμο του ζωναριού, γνωστής ως Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, η οποία θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν αναλάβει την εξουσία στο Παρίσι μια εθνικιστική κυβέρνηση.
Μετά την προκήρυξη των εκλογών, οι οίκοι αξιολόγησης έσπευσαν επίσης να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι αναλυτές της Moody's, μιας από τις δύο εταιρείες αξιολόγησης που γλίτωσαν πρόσφατα το Παρίσι από υποβάθμιση, έδειξαν ότι δεν θα χρειαστεί πολύ για να αλλάξουν γνώμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης