Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται οι αμερικανικοί παραλογισμοί – Έχουν στοχοποιήσει ένα 31χρονο Τσέχο για «στρατιωτική κατασκοπεία», ο ρόλος της Ουκρανίας

Συνεχίζονται οι αμερικανικοί παραλογισμοί – Έχουν στοχοποιήσει ένα 31χρονο Τσέχο για «στρατιωτική κατασκοπεία», ο ρόλος της Ουκρανίας
Η CSG είναι μία από τους αμυντικούς ομίλους που έχουν αναδειχθεί ως σημαντικοί παίκτες στην προσπάθεια της Δύσης να εξοπλίσει την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας
Ο Michal Strnad δύσκολα περίμενε η τσεχική αμυντική εταιρεία του να χαρακτηριστεί ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε μια προσφορά σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μιας κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής πυρομαχικών τον περασμένο Οκτώβριο.
Ωστόσο, ο 31χρονος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του ιδιόκτητου Czechoslovak Group (CSG), ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά της μονάδας πυρομαχικών φορητών όπλων της Vista Outdoor, έχει μπει στο προσκήνιο της Ουάσιγκτον και έχει εμπλακεί σε έναν άκρως πολιτικό πόλεμο προσφορών.
Η CSG είναι μία από τους αμυντικούς ομίλους που έχουν αναδειχθεί ως σημαντικοί παίκτες στην προσπάθεια της Δύσης να εξοπλίσει την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας.
Ωστόσο, η επιδίωξή της για την Kinetic, η οποία προμηθεύει κυρίως πυρομαχικά για όπλα και τουφέκια που χρησιμοποιούνται από κυνηγούς και τις αρχές επιβολής του νόμου, έχει πυροδοτήσει την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την ιδιοκτησία κατασκευαστών όπλων σε μια εποχή παγκόσμιων ελλείψεων σε όπλα και οβίδες.
Από τη συμφωνία με τη Vista, η CSG δέχτηκε επίθεση από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς για «βιομηχανική κατασκοπεία» και «δεσμούς με ξένους αντιπάλους», κατηγορίες τις οποίες ο Strnad απορρίπτει σθεναρά.
Ταυτόχρονα, τα Vista προσέλκυσαν αντιπροσφορές, η μία που διαφημίζεται ως «μια αμερικανική εναλλακτική» και η άλλη από έναν πλούσιο υποστηρικτή του Donald Trump.
Ο Strnad αποδέχεται ότι η κριτική υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών για τη συμφωνία του έρχεται πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
«Κατανοούμε ότι στους πολιτικούς αρέσει να συζητούν θέματα που προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα ή τη συνάφειά τους με την επιχείρηση», είπε σε συνέντευξή του.

Η διαδρομή

Έχοντας εργαστεί στην CSG από την αποφοίτησή του στο γυμνάσιο και παρακολουθώντας τον πατέρα του Jaroslav να χτίζει την εταιρεία από εμπόριο παλιοσίδερων στον μεγαλύτερο προμηθευτή πυρομαχικών της κεντρικής Ευρώπης.
Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Strnad βλέπει την οικογενειακή εταιρεία να δέχεται πυρά.
Στο παρελθόν, τα τοπικά μέσα έρευνας είχαν συνδέσει την CSG με αποστολές όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο τελεί υπό εθελοντικό εμπάργκο όπλων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η CSG δεν θα σχολιάσει εάν έκανε εξαγωγές στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά λέει ότι δεν της έχουν επιβληθεί ποτέ κυρώσεις για εμπορία στρατιωτικού υλικού.
Η CSG έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή ήταν κορυφαίος υποστηρικτής της εκστρατείας του Miloš Zeman, του πρώην προέδρου της Τσεχίας που πίεσε για ισχυρότερους δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο.
Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός άφησε τα καθήκοντά του το 2023.
Ο τσεχικός όμιλος ιδρύθηκε το 1995 από τον Jaroslav, ο οποίος άρχισε να εμπορεύεται παλιοσίδερα που συλλέγονται από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, ιδίως όπλα που έγιναν πλεονάζον στρατιωτικό απόθεμα τη δεκαετία του 1990.
Η CSG εξακολουθεί να πουλάει ανακαινισμένα σοβιετικά άρματα μάχης T-72.
Η εταιρεία επεκτάθηκε στην παραγωγή πυρομαχικών το 2012 με μίσθωση κρατικών εργοστασίων στη γειτονική Σλοβακία.
Περίπου την ίδια εποχή η CSG αγόρασε εγχώριες μεταφορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας κατασκευαστής σιδηροδρομικών μετοχών και της Tatra, μιας Τσέχικης κατασκευαστής φορτηγών που είναι ένας από τους παλαιότερους κατασκευαστές οχημάτων στην Ευρώπη.
Το 2018, ο Jaroslav παρέδωσε την CSG στον μεγαλύτερο γιο του, ο οποίος έκτοτε ηγήθηκε ενός ξεφαντώματος εξαγορών, αγοράζοντας εταιρείες συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού κατασκευαστή πυρομαχικών Fiocchi, που κατέχει εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Αρκάνσας και το Μιζούρι.
Χάρη στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση όπλων, τα έσοδα της CSG το 2023 αυξήθηκαν περισσότερο από 70% από το προηγούμενο έτος σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 130% στα 439 εκατ. ευρώ.
Με την ώθηση από τον πόλεμο, ο Strnad εντάχθηκε στο κλαμπ των Τσέχων δισεκατομμυριούχων, με την καθαρή του περιουσία να εκτιμάται τώρα στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes, μαζί με τον Daniel Křetínský που χτίζει ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής, μέσων και logistics στην Ευρώπη. συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης συμφωνίας Royal Mail.

Η παρουσία διεθνώς

Ο ίδιος δεν αποκλείει την κινητοποίηση της CSG να συγκεντρώσει χρηματοδότηση: «Σίγουρα όχι φέτος, αλλά»...συζητάμε εσωτερικά διάφορες επιλογές για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και μία από αυτές είναι μια πιθανή δημόσια εγγραφή».
Με την αγορά της Kinetic, η οποία κατέχει τη μάρκα πυρομαχικών Remington, ο Strnad λέει ότι θέλει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο της CSG, μειώνοντας την εξάρτηση του ομίλου από κρατικές συμβάσεις όπλων και αξιοποιώντας τη ζήτηση των πολιτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει όπλα.
Η παραγωγή πυρομαχικών έχει γίνει ένα κρίσιμο ζήτημα για τα δυτικά έθνη από τη στιγμή που η μάχη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας καταναλώνει οβίδες με πρωτοφανή ρυθμό.
Παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν δώσει παραγγελίες σε αμυντικούς εργολάβους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, η παραγωγή έχει παρεμποδιστεί από τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η CSG ηγείται τώρα μιας δυτικής πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία της Τσεχικής κυβέρνησης για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία, αλλά τα προβλήματα εφοδιασμού έχουν επίσης επιβραδύνει τις προσπάθειές της.
Ο πιθανός αντίκτυπος αυτής της παγκόσμιας έλλειψης πυρομαχικών στη διαθεσιμότητα προϊόντων στην Αμερική είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την αντίθεση της Εθνικής Ένωσης Σερίφηδων των ΗΠΑ στην ιδιοκτησία της Kinetic από την CSG.
Ωστόσο, η Strnad δεσμεύεται να διατηρήσει τις αμερικανικές μάρκες και τις εγκαταστάσεις παραγωγής ανεξάρτητα για να εξυπηρετήσει τους δικούς της πελάτες.
Η κατακραυγή για την Kinetic έρχεται μετά την εξαγορά 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων της US Steel από την ιαπωνική Nippon Steel έχει τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο.
Η CSG διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις παραγωγής μικρού διαμετρήματος στις ΗΠΑ μετά την αγορά του Fiocchi το 2022.
Ωστόσο, στους επικριτές της εξαγοράς του τσεχικού ομίλου περιλαμβάνεται ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής JD Vance, ο οποίος προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια η προμήθεια όπλων της Αμερικής να πέσει σε λάθος χέρια».

Στο σήμερα…

Εν μέσω της αναταραχής, το Strnad αντιμετωπίζει τώρα ανταγωνιστικές προσφορές.
Στην αρχή της εβδομάδας, η Vista απέρριψε μια προσφορά για ολόκληρη την εταιρεία ύψους 3 δισ. δολαρίων από την επενδυτική εταιρεία MNC Capital Partners με έδρα το Ντάλας, επικαλούμενη ανησυχίες για τη χρηματοδότηση.
Ο Jeffery Hildebrand, ένας από τους πλουσιότερους δωρητές στην προεδρική εκστρατεία του Donald Trump, έχει επίσης εισέλθει στη μάχη με μια άτυπη προσέγγιση.
Το διοικητικό συμβούλιο της Vista συνέχισε να προτείνει τη συμφωνία CSG, αλλά είπε επίσης ότι θα μελετήσει την προσφορά της Hildebrand.
Προς το παρόν, η Strnad είναι αισιόδοξη για τη διαδικασία ελέγχου που διεξήχθη από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ, η οποία ενέκρινε την αγορά Fiocchi πριν από δύο χρόνια.
Όποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου προσφορών, έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Αμερική.
«Δεν μπορώ να δημιουργήσω έναν πραγματικά παγκόσμιο βιομηχανικό όμιλο χωρίς να πάω στις ΗΠΑ», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης