Διεθνή

Πάρτι κάνει η Le Pen σε νέα δημοσκόπηση: Πρώτη η ακροδεξιά με 31%, τρίτος ο Macron με 18%, δεν απειλεί ο συνασπισμός των αριστερών

Πάρτι κάνει η Le Pen σε νέα δημοσκόπηση: Πρώτη η ακροδεξιά με 31%, τρίτος ο Macron με 18%, δεν απειλεί ο συνασπισμός των αριστερών
Σαρώνει η Le Pen στις δημοσκοπήσεις
Σχετικά Άρθρα

Το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen Εθνική Συσπείρωση θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 31%, ενώ το κόμμα του προέδρου Macron θα έρθει τρίτο με 18%, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τις προθέσεις ψήφου δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (12/6/2021).
Μια συμμαχία αριστερών κομμάτων θα έπαιρνε το 28% των ψήφων, έδειξε η έρευνα του Elabe για το BFM TV και τη La Tribune Dimanche.
Η Le Pen έρχεται άνετα πρώτη, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει να έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού στον δεύτερο γύρο θα λάβει από 220 ως 270 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν συνεργαστεί μαζί του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, λαμβάνοντας το 6,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο θα μπορούσε στον δεύτερο να κερδίσει από 30 ως 40 έδρες.
Ο δημοσκόπος της εταιρείας Elabe πήρε συνέντευξη από 1.502 ενήλικες διαδικτυακά την Τρίτη και την Τετάρτη, πριν από μια ομιλία του Macron στην οποία είπε ότι δεν θα παραιτηθεί εάν το κόμμα του χάσει τις εκλογές.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 39% των πολιτών προτιμά Bardella, ο πολιτικός διάδοχος της Le Pen, να γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, με το 36% να υποστηρίζει τον σημερινό πρωθυπουργό Attal.
Επιπλέον, το 72% πιστεύει ότι ο Μακρόν αποτελεί μειονέκτημα για την πλευρά του στην προεκλογική εκστρατεία, έδειξε η δημοσκόπηση.
Ο Macron διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Κυριακή μετά την ήττα του κόμματός του από την ακροδεξιά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρώτη έρευνα με... ακροδεξιά πρωτιά

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Marine Lepen θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 35%, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές.

Το κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron θα έπαιρνε 18% εάν τα αριστερά κόμματα σχηματίσουν συμμαχία ή μόλις 16% εάν κινηθούν ανεξάρτητα, έδειξε η έρευνα του Ifop-Fiducial για τους LCI, Le Figaro και Sud Radio.
Η δημοσκόπηση αφορούσε 1.089 ενήλικες στο διαδίκτυο και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, με περιθώριο σφάλματος μεταξύ 1,4 και 3,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Η δημοσκόπηση δείχνει μια συμμαχία τεσσάρων αριστερών κομμάτων που συγκεντρώνει το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ωθώντας το κόμμα του Macron στην τρίτη θέση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι θεωρούν τον Macron πως τους περιφρονεί και πως είναι αυταρχικός - όπως φάνηκε στην αντίδραση του στην εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και στην πανδημία του covid – καθώς και ότι είναι απόμακρος και εκτός πραγματικότητας, με ελιτιστική και αλαζονική διάθεση, όπως διαπιστώθηκε από την απροθυμία του να αλλάξει πολιτική παρά τις μαζικές διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Τα αισθήματα αυτά των Γάλλων αποτυπώθηκαν στην κάλπη της περασμένης Κυριακής για το Ευρωκοινοβούλιο, όταν και έλαβε μόλις το 14,6% των ψήφων έναντι 31,4% του κόμματος της Marine Le Pen.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε την ημέρα των εκλογών έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι είχαν ως βασικό τους στόχο να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους στον Emmanuel Macron και στην κυβέρνησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης