Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία υπέγραψε διμερείς 10ετείς συμφωνίες ασφαλείας με ΗΠΑ και Ιαπωνία και υποχρεωτική βοήθεια από ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία υπέγραψε διμερείς 10ετείς συμφωνίες ασφαλείας με ΗΠΑ και Ιαπωνία και υποχρεωτική βοήθεια από ΝΑΤΟ
Ο Zelensky επαίνεσε και τις δύο συμφωνίες ως ιστορικές καινοτομίες για τις διμερείς σχέσεις της Ουκρανίας τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ιαπωνία.
Η Ουκρανία υπέγραψε διμερείς δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία στις 13 Ιουνίου, καθώς άλλα κράτη-εταίροι επιβεβαίωσαν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους στην Ουκρανία στο πλαίσιο της Ομάδας των 7 (G7) και των μορφών Ramstein.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου ότι υπέγραψε διμερείς δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας προβλέπει μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της οικονομικής ανάκαμψης και της μεταρρύθμισης.
Η συμφωνία Ιαπωνίας-Ουκρανίας προβλέπει τη συνεισφορά της Ιαπωνίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία το 2024 και τη συνεχιζόμενη δεκαετή υποστήριξη στην ασφάλεια και την άμυνα, την ανθρωπιστική βοήθεια, την τεχνική και οικονομική συνεργασία, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και τα μέτρα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Zelensky επαίνεσε και τις δύο συμφωνίες ως ιστορικές καινοτομίες για τις διμερείς σχέσεις της Ουκρανίας τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ιαπωνία.
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στις 12 Ιουνίου ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak θα ανακοινώσει έως και 242 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 208 εκατομμύρια δολάρια) σε διμερή βοήθεια για τις ανάγκες ανθρωπιστικής, ενεργειακής και οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G7.
Το γαλλικό πρακτορείο France24 ανέφερε ότι οι ηγέτες της G7 ολοκληρώνουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταφορά έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία έως τα τέλη του 2024.
Οι χώρες της G7 κατέχουν συλλογικά 235 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και οι ηγέτες της G7 φέρονται να μεσολαβούν σε μια συμφωνία που θα βασίζεται σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο θα φτάσει στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024 και θα «συμπληρωθεί» με συνεισφορές άλλων συμμάχων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια μιας Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία στις 12 Ιουνίου ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία κατά την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα ηγείται των προσπαθειών για την παροχή βοήθειας και εκπαίδευσης για την ασφάλεια στην Ουκρανία.
Ο Jens Stoltenberg δήλωσε επίσης ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία μπορεί να καταστεί υποχρεωτική για τα μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Ουκρανία παραμένει «αξιόπιστη και μεγάλης κλίμακας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης