Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος στην μονοκρατορία του δολαρίου: Με όχημα τις BRICS η Ρωσία εκδημοκρατίζει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, χωρίς αυτό

tags :
Τέλος στην μονοκρατορία του δολαρίου: Με όχημα τις BRICS η Ρωσία εκδημοκρατίζει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, χωρίς αυτό
Αν η ζήτηση για δολάρια μειωθεί επειδή οι χώρες είναι σε θέση να αγοράζουν στο δικό τους εθνικό νόμισμα, τότε η ισχύς του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα μειώνεται επειδή η ζήτηση μειώνεται.
Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για άλλα νομίσματα αυξάνεται - Υπάρχει εκδημοκρατισμός της δύναμης του χρήματος στη διεθνή σφαίρα
Το οικονομικό μπλοκ που ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική επιδιώκει να κατανείμει πιο ομοιόμορφα την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η Ρωσία πρωτοστατεί στις προσπάθειες διάδοσης των πλεονεκτημάτων της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov, ο οποίος
συζήτησε τη δημιουργία μιας νέας χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να πραγματοποιούν συναλλαγές στα δικά τους εθνικά νομίσματα.

«Η ομάδα των [BRICS] εργάζεται ενεργά για να εφαρμόσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ του 2023, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βελτίωση του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα στο αμοιβαίο εμπόριο», είπε σε μια σύνοδο κορυφής της κορυφαίοι διπλωμάτες του μπλοκ.
«Η ατζέντα μας είναι εκτεταμένη.
Περιλαμβάνει ζητήματα που θα επηρεάσουν άμεσα τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων με βάση δίκαιους λόγους», πρόσθεσε.
Η εξέλιξη είναι σημαντική καθώς επιταχύνει τις προϋπάρχουσες προσπάθειες χωρών σε διμερές επίπεδο.
Οι BRICS περιλαμβάνουν πλέον εννέα κράτη μέλη μετά την ένταξη του Ιράν, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο μπλοκ πέρυσι.
Δεκάδες ακόμη χώρες φέρεται να ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον όμιλο, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς το δολάριο ΗΠΑ μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Linwood Tauheed εντάχθηκε στο πρόγραμμα The Critical Hour του Sputnik την Πέμπτη για να συζητήσει την εξέλιξη.
«Ακούγεται σαν μια υπέροχη ιδέα», είπε ο οικοδεσπότης Wilmer Leon.
«Ακούγεται ότι θα επιτρέψει στις μικρότερες χώρες να έχουν περισσότερη σταθερότητα στις οικονομίες τους και να παράσχουν μια ισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από το δολάριο».
«Ναι, όχι μόνο είναι καλύτερη ιδέα από το τρέχον σύστημα όπου το δολάριο είναι το νόμισμα συναλλαγής, [αλλά] δεν είναι μια νέα ιδέα», είπε ο Tauheed.
«Αυτή είναι μια ιδέα που προτάθηκε από τον John Maynard Keynes κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Bretton Woods που τελικά κατέληξαν με το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα».
«Το 2009 ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας έθεσε εκ νέου το θέμα της χρήσης του Bancor και της χρήσης του ΔΝΤ ως μέσου για να γίνει αυτό», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο του Keynes για την προτεινόμενη διαδικασία επίλυσης των ανισορροπιών μεταξύ των χωρών που εμπορεύονται τα δικά τους νομίσματα.

«Αυτό, φυσικά, απορρίφθηκε το 2009, την χρονιά που οι BRICS δημιουργήθηκαν.
Και έτσι φαίνεται ότι οι Κινέζοι είχαν αυτή την ιδέα να φέρουν πίσω το Bancor τουλάχιστον ήδη από το 2009, και κατάλαβαν ότι η Δύση δεν θα το έκανε, αλλά θα προχωρήσουν με το δικό τους σχέδιο».
Το προτεινόμενο σύστημα θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρόμοιο με την Bancor, σύμφωνα με τον οποίο στις χώρες που συσσωρεύουν πλεόνασμα σε ξένα νομίσματα θα χορηγούνται πιστώσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο εμπόριο.
Η εξέταση της ιδέας από το μπλοκ BRICS υποδηλώνει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να προκύψει εθελοντικά, με τα μέλη των BRICS να υιοθετούν την πρακτική καθώς το μπλοκ σταδιακά επεκτείνεται.
Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από τη θέση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αγορά πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Η συμφωνία σταθεροποιεί το νόμισμα της χώρας και της επέτρεψε να επιδιώξει μαζικές ελλειμματικές δαπάνες.

Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί διάφορα νομίσματα θα λειτουργούσε για την πιο ομοιόμορφη κατανομή των οφελών από τη χρήση του νομίσματος των χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο, εξήγησε ο Tauheed.
«Η ισχύς του δολαρίου βασίζεται στη ζήτηση για δολάρια», σημείωσε ο οικονομολόγος.
«Αν η ζήτηση για δολάρια μειωθεί επειδή οι χώρες είναι σε θέση να αγοράζουν στο δικό τους εθνικό νόμισμα, τότε η ισχύς του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα μειώνεται επειδή η ζήτηση μειώνεται.
Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για άλλα νομίσματα αυξάνεται».
«Υπάρχει εκδημοκρατισμός της δύναμης του χρήματος στη διεθνή σφαίρα», είπε.
«Και, φυσικά, ένα από τα ζητήματα των BRICS είναι ο εκδημοκρατισμός αυτής της διαδικασίας ανάπτυξης, έτσι ώστε να μην είναι λίγες οι χώρες που επωφελούνται από το εμπόριο, αλλά όλες οι χώρες να επωφελούνται από το εμπόριο».
Τα κράτη μέλη των BRICS απολάμβαναν εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με το ΑΕΠ της Ρωσίας να επεκτείνεται με ταχύτερους ρυθμούς από οποιοδήποτε κράτος της G7.
Εν τω μεταξύ, το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί σε υγιές 5% το 2024 και η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας αναφέρεται ότι πλησιάζει το 7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης