Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τοξικό το κλίμα στη Γαλλία – Ο Le Maire μιλά ακόμη και για έξοδο από την ΕΕ και οικονομικό κραχ

Τοξικό το κλίμα στη Γαλλία – Ο Le Maire μιλά ακόμη και για έξοδο από την ΕΕ και οικονομικό κραχ
«Το πρόγραμμά τους είναι μια τρέλα», είπε ο Le Maire
Τοξικό είναι το κλίμα πλέον στη Γαλλία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Bruno Le Maire, να προειδοποιεί ότι η νίκη μιας νέας αριστερής συμμαχίας στις επερχόμενες εκλογές θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο αποτελείται από τέσσερα αριστερά κόμματα, θα προκαλούσε «οικονομική κατάρρευση», είπε στο ραδιόφωνο Franceinfo ο Le Maire.
«Το πρόγραμμά τους είναι μια τρέλα», είπε ο Le Maire.
«Θα εγγυηθεί την υποβάθμιση, τη μαζική ανεργία και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Le Maire έχει προσχωρήσει στον Πρόεδρο Emmanuel Macron προειδοποιώντας για τις συνέπειες της έλευσης των δεξιών ή αριστερών κομμάτων στην εξουσία.
Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις μπορεί να μην μπορούν να πείσουν αυτή τη φορά, δεδομένης της ραγδαίας πτώσης της υποστήριξης προς το κόμμα του προέδρου και αφού ορισμένες από τις πιο ακραίες ομάδες έχουν μετριάσει τις πλατφόρμες τους.
Οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και το ακροαριστερό κόμμα France Unbowed αργά την Πέμπτη ανακοίνωσαν ότι θα διεκδικήσουν το ψηφοδέλτιο ως ενιαία ομάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ πίσω από το National Rally.
Μέλη των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών είναι επίσης έτοιμα να συνάψουν συμμαχία με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Marine Lepen ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Προς την «καταστροφή» ο Macron

Αυτές οι κινήσεις σηματοδοτούν μια πιθανή καταστροφή για το κόμμα του Macron.
Επειδή η Γαλλία έχει ένα εκλογικό σύστημα με δύο γύρους με όριο για τη μετάβαση στη δεύτερη ψηφοφορία, πολλοί από τους κεντρώους υποψηφίους της Αναγέννησης του Macron μπορεί να μην φτάσουν καν στην τελευταία ημέρα των εκλογών.
«Είμαστε στη διαδικασία εργασίας και οριστικοποίησης αυτής της συμφωνίας τόσο για την πλατφόρμα προτάσεων όσο και για τις υποψηφιότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Ράλι Sebastien Chenu σε συνέντευξη της Παρασκευής στο France 2, αναφερόμενος σε σχέση με Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες.
Γύρω από τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Eric Ciotti, «θα υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, περίπου 80 από την οικογένεια των Ρεπουμπλικανών», είπε.
Ο Macron διέλυσε την Εθνοσυνέλευση την Κυριακή και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νομοθετικής ψηφοφορίας σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Αυτό προέκυψε μετά τη συντριβή της πολιτικής του ομάδας από την Εθνική Συσπείρωση στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Εθνικό Ράλι πρόκειται να κερδίσει έως και 270 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, σε σύγκριση με 90 προς 130 για τον Macron και τους συμμάχους του, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του ερευνητή της δημοσκόπησης Elabe.
Προσθέτοντας στην αναταραχή, το γαλλικό συνδικάτο CGT κάλεσε σε απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο για να προειδοποιήσει ότι η Γαλλία δεν θα πέσει στον «φασισμό».
Η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκάλεσε πολιτικό χάος και τρόμαξε τους επενδυτές, καθώς η ψηφοφορία αυξάνει την αβεβαιότητα για το πώς η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας.
Το κόμμα της Lepen βρίσκεται σε καλό δρόμο να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, κάτι που θα του έδινε την πρωθυπουργία και θα του έδινε προβάδισμα στο σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης επιρροής στην οικονομική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης