Τα γενόσημα και το μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων, με τα παλαιότερα φάρμακα να επηρεάζονται ιδιαίτερα.
Αυτό το ζήτημα έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ελλείψεων ενεργών φαρμάκων έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 323 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Φαρμάκων του Πανεπιστημίου της Γιούτα.
Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 86% από το χαμηλό 10ετίας των 174 το 2017.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Φαρμακευτικός Όμιλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU) εξέδωσε δήλωση στην οποία υπογραμμίζει τις ανησυχίες γιατρών και φαρμακοποιών σχετικά με την αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.
Η ετήσια έρευνά τους διαπίστωσε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων επηρέασαν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το 2023, επιδεινώνοντας σε σύγκριση με το 2022 στις περισσότερες περιοχές.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια φαρμακείων στο Πανεπιστήμιο της Utah Health, είπε στο Associated Press:
«Ορισμένες από τις βαθύτερες αιτίες των ελλείψεων δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».
Η Fox εξήγησε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διέκοψαν τις επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα ανακαλύπτουν ζητήματα που χρειάζονται επιδιόρθωση σε ορισμένα εργοστάσια.
Σημείωσε ότι οι ελλείψεις συνήθως επηρεάζουν «γενόσημα, ενέσιμα νοσοκομειακά φάρμακα ή παλαιότερα φάρμακα».
"Συνήθως έχουν αρκετά χαμηλό κόστος.
Δεν υπάρχει μεγάλη ανθεκτικότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού για μια άλλη εταιρεία να κάνει τη διαφορά", πρόσθεσε η Fox.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συχνά αποκομίζουν λιγότερα κέρδη από τα γενόσημα φάρμακα και επομένως δεν διατηρούν εκτεταμένα αποθέματα αυτών των φαρμάκων.
Ως αποτέλεσμα, η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει ή οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να πάρουν κάψουλες αντί για χάπια.
Να κάνετε υπομονή
«Μην πανικοβάλλεστε.
Είναι απογοητευτικό να πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή, αλλά συνήθως θα εξακολουθείτε να μπορείτε να λάβετε θεραπεία», συμβούλεψε η Fox.
Στις ΗΠΑ, υπήρξαν αρκετές ακροάσεις σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
«Οι άνθρωποι πραγματικά αρχίζουν να μιλούν για σκληρή δουλειά τόσο από την πλευρά της πολιτικής, αλλά ίσως και για λίγη δράση του Κογκρέσου για να προσπαθήσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε η Fox.
Ως απάντηση στην κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων πριν από λίγους μήνες, χωρίς όμως να έχει λυθεί στη ρίζα του το πρόβλημα.
Αυτά περιλαμβάνουν έναν εθελοντικό μηχανισμό για την αναδιανομή φαρμάκων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ εάν είναι απαραίτητο και τη δημιουργία μιας Συμμαχίας Κρίσιμων Φαρμάκων για τον εντοπισμό προβλημάτων εφοδιασμού και την αποτελεσματικότερη αντίδραση στις ελλείψεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών