Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιακό ορόσημο: Το πρώτο μαχητικό stealth στον κόσμο, το F-22 Raptor ξεπέρασε τις 500.000 ώρες πτήσης

Εντυπωσιακό ορόσημο: Το πρώτο μαχητικό stealth στον κόσμο, το F-22 Raptor ξεπέρασε τις 500.000 ώρες πτήσης
Lockheed Martin: Οι συνεχείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού και οι στρατηγικές αναβαθμίσεις που έγιναν σήμερα στο F-22 θα ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητές του

Το πρώτο μαχητικό stealth στον κόσμο, το F-22 Raptor ξεπέρασε τις 500.000 ώρες πτήσης με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF).
Χρησιμοποιούμενο αποκλειστικά από τους Αμερικανούς, το μαχητικό αεροσκάφος χρησίμευσε ως βάση για την ανάπτυξη άλλων υπαρχόντων αεροσκαφών 5ης γενιάς. 
Κατασκευασμένο από τη Lockheed Martin, το F-22 είναι το αποτέλεσμα του προγράμματος Advanced Tactical Fighter (ATF), αρχικά από τη δεκαετία του 1970. Το έργο οδήγησε σε δύο πρωτότυπα, το YF-22 και το YF-23.

Ο στόλος των F-22, κατανεμημένος σε 15 μοίρες δοκιμών, εκπαίδευσης και μάχης, ξεπερνά τις 500.000 ώρες πτήσης περίπου 19 χρόνια μετά την κυκλοφορία του μοντέλου. Ταυτόχρονα, η USAF συνεργάζεται επίσης με τη βιομηχανία για την ενημέρωση του Raptor και την ανάπτυξη του αντικαταστάτη του, το NGAD (Nex Generation Air Dominance) 6ης γενιάς.
«Καθώς γιορτάζουμε τις 500.000 ώρες πτήσης, προσβλέπουμε στη συνεχή εξέλιξη όχι μόνο του F-22, αλλά και της εναέριας μάχης στο σύνολό της», λέει η Lockheed Martin.  
«Οι συνεχείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού και οι στρατηγικές αναβαθμίσεις που έγιναν σήμερα στο F-22 θα ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητές του ενώ παράλληλα θα επιτρέψουν στην επόμενη γενιά εναέριας κυριαρχίας».
Περίπου 180 αεροσκάφη βρίσκονται σε λειτουργία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, καθιστώντας την το πιο ισχυρό μαχητικό αεροσκάφος της Βόρειας Αμερικής. «Η αποδεδειγμένη απόδοση και η συνεχής ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών το καθιστούν το κορυφαίο μαχητικό αεροπορίας στον κόσμο» , επισημαίνει ο κατασκευαστής του μοντέλου.

Τι καθιστά το F-22 Raptor Κυρίαρχη Δύναμη;

Το F-22 Raptor σχεδιάστηκε προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ως αντικατάσταση των παλιών αεροσκαφών F-15 και F-16. Αρχικά ονομάστηκε Lightning II, σε φόρο τιμής στο μαχητικό Lockheed P-37 Lightning του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το όνομα άλλαξε σε Raptor τη δεκαετία του 1990. Είναι ενδιαφέρον ότι το όνομα Lightning II αποδόθηκε αργότερα στο F-35.
Η Πολεμική Αεροπορία πάντα αναμένει μελλοντικές απειλές. Κατά την ανάπτυξη του F-22, η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Πολεμική Αεροπορία απαιτούσε ένα αεροσκάφος ικανό να χειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία του F-22. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η αποστολή του F-22 έγινε λιγότερο σαφής.
Οι πτητικές δοκιμές για το F-22 ξεκίνησαν επίσημα το 1997 στο πλαίσιο του προγράμματος Combined Test Force στο Edwards AFB. Έξι χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2003, το πρώτο F-22 παραγωγής παραδόθηκε στη Nellis AFB στη Νεβάδα για αρχική επιχειρησιακή δοκιμή και αξιολόγηση. Μέχρι το 2004, το F-22 πέτυχε το καθεστώς αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης