Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Akkuyu θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2025 – Στόχος της Τουρκίας η ενέργεια ή και τα πυρηνικά όπλα;

To Akkuyu θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2025 – Στόχος της Τουρκίας η ενέργεια ή και τα πυρηνικά όπλα;
Η Άγκυρα αρχικά ήθελε η έναρξη του πυρηνικού σταθμού Akkuyu να συμπέσει με τους εορτασμούς του περασμένου Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα

Η θέση σε λειτουργία της πρώτης μονάδας του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, που κατασκευάστηκε από τη ρωσική Rosatom, έχει προγραμματιστεί, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, για τον Απρίλιο του 2025.
Η Άγκυρα αρχικά ήθελε η έναρξη του πυρηνικού σταθμού Akkuyu να συμπέσει με τους εορτασμούς του περασμένου Οκτωβρίου για την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αλλά η κατασκευή του εργοστασίου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία υστερούσε στο πρόγραμμα.

Η Rosatom έχει μια διευρυνόμενη λίστα πελατών:

πιο πρόσφατα, το Ουζμπεκιστάν έχει υπογράψει για ένα πυρηνικό εργοστάσιο ισχύος 330 MW, βασισμένο σε έξι μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, ο οποίος αναμένεται να είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Κεντρικής Ασίας, αναφέρει το BneIntelliNews .
Η πρώτη από τις τέσσερις μονάδες του εργοστασίου στη νότια ακτή της Μεσογείου, στην επαρχία της Μερσίνης, θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγο λιγότερο από ένα χρόνο.
Το Akkuyu θα φιλοξενήσει τελικά τέσσερις αντιδραστήρες VVER-1200 ρωσικής σχεδίασης 1.200 MW που θα παρέχουν περίπου το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό το 2010.
Το «πρώτο τούβλο» τοποθετήθηκε για τη μονάδα 1 τον Απρίλιο του 2018, για τη μονάδα 2 τον Ιούνιο του 2020, για τη μονάδα 3 τον Μάρτιο του 2021 και για τη μονάδα 4 τον Ιούλιο του 2022.
Οι επικριτές του έργου Akkuyu έχουν προειδοποιήσει ότι ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί σε μια ζώνη σεισμού.
Η Rosatom κατασκευάζει τους αντιδραστήρες σύμφωνα με ένα μοντέλο κατασκευής-ιδιοκτησίας-λειτουργίας που είναι το πρώτο στον κόσμο σε συμφωνία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Περίπου το 93% της χρηματοδότησης του έργου προέρχεται από μια μονάδα Rosatom.
Η Τουρκία εκτιμάται ότι έχει συνολική υποχρέωση πληρωμής 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εργοστάσιο, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη υποχρέωση πληρωμής ενιαίου έργου στην ιστορία της Τουρκίας.
Όλες οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό ελέγχονται από το Τουρκικό Ρυθμιστικό Συμβούλιο Πυρηνικών και άλλους οργανισμούς.
Το γεγονός ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu δεν ήταν έτοιμος για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας της Τουρκίας ήταν μια ντροπή για την κυβέρνηση Erdogan.
Αυτό που ανησυχεί πολλούς αναλυτές πάντως είναι αν θα μείνει μόνο στο ενεργειακό κομμάτι ο Erdogan ή θα αξιοποιήσει τον σταθμό ακόμα και για κατασκευή όπλων, βομβών κτλ 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης