Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απειλούν ευθέως την Κίνα - Ζητούν να σταματήσει η στήριξη στη Ρωσία

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απειλούν ευθέως την Κίνα - Ζητούν να σταματήσει η στήριξη στη Ρωσία
Ουκ ολίγες δηλώσεις μέσα σε λίγες ημέρες
Σχετικά Άρθρα
Την υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία κατήγγειλε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, αναφέροντας πως αυτή η βοήθεια «επέτρεψε στη Ρωσία να διατηρήσει αυτή τη στρατιωτικοβιομηχανική βάση, να διατηρήσει την πολεμική μηχανή, να συνεχίσει τον πόλεμο».
«Πρέπει λοιπόν αυτό να σταματήσει», υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Jens Stoltenberg, απερχόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ απειλεί με οικονομικές κυρώσεις την Κίνα, καλώντας το Πεκίνο να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική του στάση απέναντι στην ουκρανική κρίση.
Σε δηλώσεις του στο βρετανικό BBC, ο απερχόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ενδέχεται να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας σχετικά με την υποστήριξη της στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, εάν το Πεκίνο δεν επανεξετάσει την τρέχουσα πολιτική του πορεία.
«Η Κίνα προσπαθεί να καθίσει σε δύο καρέκλες διατηρώντας καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση. Το Πεκίνο δεν μπορεί να είναι και δικό σας και δικό μας.
Κάποια στιγμή, οι συμμαχικές χώρες θα πρέπει να εισαγάγουν οικονομικά μέτρα εάν η Κίνα δεν αλλάξει πορεία» υποστήριξε ο Stoltenberg, τονίζοντας πως η Κίνα φέρεται να προμηθεύει τη Ρωσία με μικροηλεκτρονικά και άλλα βασικά εξαρτήματα απαραίτητα για την παραγωγή πυραύλων και αρμάτων μάχης, τα οποία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Πάντως ο Stoltenberg απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το είδους κυρώσεις θα είναι αυτές, αναφέροντας πως το θέμα αυτό συζητείται πλέον σε επίπεδο μεμονωμένων μελών της συμμαχίας.
Τη Δευτέρα 17/6, ο Stoltenberg δήλωσε πως η Κίνα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στη Ρωσία, ζητώντας ξανά από τις δυτικές χώρες να δώσουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Ανέφερε ότι «η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση», ενώ ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο δεν μπορεί να τα έχει όλα. «Κάποια στιγμή –εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία– οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος».
«Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο, αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη συνεπάγεται περισσότερα όπλα προς την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στο Wilson Center, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.
Ο Stoltenberg, ο οποίος θα αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα τον Ιούλιο. Αναμένεται να γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Σημεώσε παράλληλα ότι περισσότερα από 20 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν τον στόχο της Συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ το 2024.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας στο 3% του ΑΕΠ από το υφιστάμενο 2%, δήλωσε νωρίτερα μέσα στο έτος ένας ανώτατος αξιωματούχος άμυνας της ΕΕ στο Politico.
Ο Stoltenberg αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Βόρεια Κορέα το διήμερο 18-19/6, σχολιάζοντας πως «θα είναι η απόδειξη της εξάρτησης της Ρωσίας από αυταρχικά καθεστώτα». «Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο ο πρόεδρος Putin και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι πιο στενοί φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους στη ρωσική πολεμική προσπάθεια είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης