Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρία της Ουγγαρίας: Make Europe Great Again

Προεδρία της Ουγγαρίας: Make Europe Great Again
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον «καλό του φίλο» Trump τον Μάρτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η Ουγγαρία περιέγραψε το όραμά της την Τρίτη (18 Ιουνίου) να «κάνει την Ευρώπη μεγάλη ξανά» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ που ξεκινά τον επόμενο μήνα, μια μεταφορά του διάσημου προεκλογικού συνθήματος «Make America Great Again» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον «καλό του φίλο» Trump τον Μάρτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εκφράσει συχνά την ελπίδα ότι ο Ρεπουμπλικανός θα επιστρέψει στην εξουσία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η κεντροευρωπαϊκή χώρα των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων -η οποία συγκρούεται τακτικά με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου της- αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου.
«Το σύνθημά μας παραπέμπει σε μια ενεργή, πρακτική προεδρία, μια προσδοκία ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί παρά χώρια και ότι όλοι μαζί μπορούμε να παραμείνουμε αυτό που είμαστε», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος και των στόχων της χώρας για την επικείμενη προεδρία.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υποβάθμισε τη σύνδεση με το σύνθημα του Trump «Make America Great Again».
«Δεν νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε ποτέ να κάνει την Ευρώπη μεγάλη», αστειεύτηκε ο Μπόκα.
Η Ουγγαρία περιέγραψε επτά προτεραιότητες για την προεδρία της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ και η ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης.
Αρκετά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Βουδαπέστη.
Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα στο οποίο υπογράμμιζε την «οπισθοδρόμηση» της Ουγγαρίας όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες και αμφισβητούσε πώς θα μπορούσε να αναλάβει «αξιόπιστα» την προεδρία του μπλοκ.
Ο Orban – ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ παρά την εισβολή της στην Ουκρανία – έχει αρνηθεί να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο και έχει καταγγείλει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Η Ουγγαρία είχε ασκήσει στο παρελθόν την προεδρία της ΕΕ το 2011, τη χρονιά μετά την επιστροφή του Orban στην εξουσία.
Έκτοτε, η Ουγγαρία βρέθηκε αντιμέτωπη με διάφορες διαδικασίες επί παραβάσει που κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης παγώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια που προορίζονται για την Ουγγαρία μέχρι να αποδείξει ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δικαστών, τα δικαιώματα των LGBTQ και η ανεξαρτησία των ακαδημαϊκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης